Teste care depistează infertilitatea autoimună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testele care evidenţiază infertilitatea autoimună se pot realiza simultan, prin analizarea unei singure mostre de sânge
Testele care evidenţiază infertilitatea autoimună se pot realiza simultan, prin analizarea unei singure mostre de sânge

Suntem sănătoşi şi, mai mult decât atât, avem un stil de viaţă echilibrat. În aceste condiţii, diagnosticul de infertilitate poate fi bulversant. Ar putea fi de vină propriul nostru sistem imunitar. Află ce analize depistează astfel de probleme.

În perioada sarcinii, organismul femeii tolerează în propriul corp material genetic străin provenit de la tatăl copilului. Dar sunt şi cazuri rare în care acest lucru firesc nu se întâmplă, iar sistemul ei imunitar respinge sperma sau, ulterior conceperii, fătul. Aşa se ajunge la avorturi spontane repetate şi la diagnosticul de cuplu infertil. O serie de analize, numite teste imunologice,care se fac în caz de infertilitate, te pot ajuta să afli dacă propria imunitate este cea care vă joacă feste.

Cele mai frecvente motive pentru care se ajunge la infertilitatea de cauză imunologică sunt bolile autoimune (precum lupusul eritematos, sclerodermia, astmul alergic sau diabetul cu o componentă autoimună) şi sindromul fosfolipidic, care conduce la avorturi spontane repetate. Alte cauze de infertilitate automimună pot fi anticorpii antispermă, existenţa unor celule NK (Natural Killer), care atacă ţesuturile pe care le consideră străine organismului, şi incompatibilitatea de Rh.

Se fac pe baza recoltării de sânge

Testele necesare depistării cauzelor autoimune ale infertilităţii se fac prin analiza sângelui. Excepţie face testul ce identifică anticorpii antispermatici care se face prin prelevarea de secreţie vaginală, postcoital. Toate analizele destinate depistării infertilităţii autoimune se pot face din aceeaşi probă de sânge, deci nu sunt necesare mai multe prelevări.

Specialistul nostru
Dr. Ciprian Pop Began
asistent universitar obstetrică-ginecologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, Bucureşti

Infertilitatea autoimună se depistează prin teste specifice de sânge. Tipul de testare se hotărăşte de către medicul specialist, în funcţie de istoricul bolilor din familiile cuplului infertil. De exemplu, dacă au fost cazuri de lupus eritematos, de diabet de cauză autoimună sau de astm bronşic alergic, medicul poate suspecta o cauză autoimună a infertilităţii. Toate testele care pot pune în evidenţă infertilitatea autoimună se pot face prin prelevarea unei singure probe de sânge, şi se pot face toate odată, nu este necesară realizarea lor din probe separate. Viitoarele mame sunt cele testate, fiindcă numai reacţiile autoimune ale acestora sunt în măsură să oprească sarcina din evoluţie sau să respingă sperma necesară fecundării, nu şi cele ale bărbatului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite