Soluţii eficiente pentru vinişoarele sparte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazurile uşoare, capilarele vizibile de pe coapse pot fi tratate fără durere, la dermatolog. Dar dacă „reţelele“ sunt de dimensiuni mari, sunt necesare intervenţii mai invazive.

Metodele moderne de tratament permit, teoretic, eliminarea permanentă a reţelelor purpurii de pe coapse, fără efecte secundare. Practic însă, delicatul desen vascular este o provocare chiar şi pentru medici. Fie că este vorba de laser, de lumină intens pulsată sau de scleroterapie (distrugerea vaselor afectate), procedura trebuie să se adapteze diametrului vasului şi adâncimii la care se află acesta sub epiderm. Şi, nu în ultimul rând, ţinând cont că terenul fragil se menţine, desenul vascular poate să reapară.

Roşii, violet sau verzi-albastre

Vinişoarele sparte apar frecvent la persoanele sănătoase, de cele mai multe ori din cauza expunerii la soare, a înaintării în vârstă sau pe fondul moştenirii unei fragilităţi vasculare. „Termenul de vase sparte se referă, de fapt, la dilataţiile vasculare din structura tegumentului, numite ştiinţific telangiectazii", explică medicul primar chirurg Valerian Ciubotaru, specialist în flebologie la Clinica Flebestet, din Bucureşti. Telangiectaziile au aproximativ un milimetru în diametru şi culoare roşie sau violet.

Cele localizate la nivelul picioarelor nu indică neapărat o problemă venoasă, cum sunt varicele. Însă persoanele care prezintă un desen vascular de culoare verde-albăstrui, cu linii de aproximativ 3 mm grosime, au varice reticulare. Ambele probleme se pot trata prin scleroterapie.
 
Se fac injecţii în vasele afectate

Scleroterapia constă în injectarea unei substanţe care irită, inflamează şi usucă vasul. Pereţii acestuia se lipesc şi astfel dispare desenul cutanat. Este metoda prin care se rezolvă definitiv problema pe zona respectivă, dar se foloseşte numai la tratarea vaselor suficient de largi încât să se poată ajunge în interiorul lor cu un ac. „Condiţia pentru reuşită este ca diametrul acului să fie mai mic decât diametrul vasului, astfel încât injectarea să se facă perfect în lumen, adică în interiorul vasului şi nu în peretele acestuia", explică medicul chirurg Valerian Ciubotaru.

Potrivit specialistului, concentraţia de substanţă care se injectează intravascular trebuie bine aleasă, pentru că o concentraţie greşită poate să ducă la apariţia unor pete pe tegument, care uneori arată mai rău decât telangiectaziile în sine. „Un medic experimentat va alege concentraţia de substanţă, dar şi metoda optimă de tratament în funcţie de tipul problemei vasculare", subliniază dr. Ciubotaru.

De exemplu, pentru tratarea vaselor foarte subţiri, cu diametrul sub 0,2 mm, ar putea fi mai eficiente laserul sau lumina intens pulsată corect folosite. În plus, scleroterapia nu se foloseşte pentru tratarea telangiectaziilor de pe faţă, existând riscul unor tromboze la nivelul vaselor cerebrale.

Laserul şi lumina le „decolorează"

Multe dintre vasele sparte cu diametru mic sunt tratate în cabinetele dermatologice, fără ac. Reţeaua purpurie este supusă unui fascicul de laser transcutan (care străbate pielea) ori vascular sau de lumină intens pulsată (IPL). Medicul setează sursa de energie astfel încât lungimea de undă să fie absorbită mai degrabă de hemoglobina din vas (proteina din sânge care transportă oxigenul şi care-i dă culoarea roşie), şi nu de ţesuturile pe care le străbate acesta. Este nevoie, deci, să fie trimisă energie cât să nu lezeze pielea din jur şi într-un timp suficient de lung astfel încât să aibă efect asupra sângelui din vas.


„Vasele nu sunt toate la fel şi răspund diferit la tratament. Dacă se foloseşte o energie prea mică nu rezolvă problema, iar dacă este prea mare, poate lăsa cicatrice. De aceea, prima şedinţă poate fi de tatonare, pentru a vedea cum reacţionează pielea. Şi este obligatoriu ca tratamentul să fie făcut de un medic", recomandă medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. De altfel, există situaţii în care personal medical mai puţin experimentat a forţat tratamentul, pentru că nu s-au observat ameliorări rapide, iar acest lucru a dus la arderea pielii.
 
Protecţia UV, obligatorie

În general, pacientul repetă procedura la interval de trei săptămâni şi sunt necesare aproximativ trei astfel de şedinţe. „Pe vasele fine rezultatele sunt spectaculoase. Uneori, desenul vascular dispare pur şi simplu sub ochii tăi de la prima şedinţă", spune medicul Oana Clătici. Persoana tratată prin oricare dintre aceste metode trebuie să folosească creme cu factor de protecţie solară mare, de cel puţin 30, timp de patru săptămâni după tratament.

Favorizanţi: rozaceea şi masajul anticelulitic

Vinişoarele de la nivelul feţei (nas şi pomeţi) sunt provocate adesea de acneea rozacee. Persoanele care suferă de această boală au o hipersensibilitate a tenului la diverşi factori de mediu sau din produsele cosmetice. Ele prezintă un flux sangvin crescut la nivelul feţei, iar în timp, acest lucru duce la dilatarea permanentă a vaselor superficiale. Şi masajele puternice anticelulitice favorizează spargerea vaselor, de data aceasta de la nivelul picioarelor. „Dacă persoana în cauză ştie că are fragilitate vasculară, n-ar fi rău să ia preparate pe bază de diosmină şi de vitamina C, care protejează pereţii vaselor, şi să apeleze la un masaj care nu este agresiv", recomandă medicul dermatolog Oana Clătici.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite