Pro şi contra tetraciclină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tetraciclina este unul dintre cele mai utilizate antibiotice. Cu ajutorul ei, se tratează un spectru larg de afecţiuni, unele dintre ele, precum ciuma, eradicate în lumea civilizată, altele încă foarte frecvente, precum infecţiile urinare.

Tetraciclina dă rezultate foarte bune atunci când este administrată în infecţii cu bacili care dau bolile numite rickettsioze, de tipul febrei Q şi tifosului exantematic, în infecţiile respiratorii şi urinare cu germeni sensibili la tetraciclină, în limfogranuloza benignă, febră recurentă, bruceloză şi în infecţii ale pielii precum actinomicoza şi cele cu bacteria Propionibacterium acnes care conduc la acneea severă.

Terapie de rezervă în afecţiunile ginecologice


Acest antibiotic poate fi folosit ca medicaţie de rezervă în gonoree, sifilis şi în sancru moale (cu bacilul Hemophilus Ducreyi), toate afecţiuni ginecologice transmise pe cale sexuală.

Încetineşte formarea oaselor la copii


În cazul gravidelor, tetraciclina trece prin placentă către făt. De asemenea, ajunge şi în laptele matern. De aceea, alăptarea trebuie întreruptă când mama are nevoie de tratamentul cu tetraciclină. În plus, nu se recomandă acest medicament în a doua jumătate a sarcinii şi nici la copiii sub şapte ani, fiindcă alterează dentiţia definitivă şi creşterea oaselor.

Îngălbeneşte dinţii

Dinţii copiilor se pot păta permanent de la administrarea de tetraciclină. Din păcate, defectul nu se poate corecta prin tratamente de albire, singura modalitate de a rezolva această problemă fiind faţetarea cosmetică a dinţilor.

Bine de ştiut

Tetraciclina poate duce la fotosensibilizarea pielii, poate produce alergii cutanate şi conduce la candidoze şi la intoxicaţii renale şi hepatice, dacă este administrată timp îndelungat. În plus, sporeşte efectul anticoagulantelor. Nu se ia cu lapte, pentru că îi slăbeşte absorbţia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite