Precauţii în cazul suplimentelor cu fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi în general bine tolerate, suplimentele care conţin fier sunt medicamente şi trebuie luate doar la recomandarea medicului, în urma unor analize de sânge concludente.

Studii recente publicate în revista „Archives of Internal Medicine" au asociat administrarea de multivitamine care conţineau şi fier cu un risc mai mare de moarte prematură, de boli cardiovasculare şi chiar cu o creştere a nivelului colesterolului. Nu este clar dacă această asociere este provocată chiar de fier sau de boala pentru care se administra mineralul. Medicii atrag însă atenţia asupra faptului că suplimentul trebuie luat doar la sfatul medicului, pe o perioadă bine stabilită sau trebuie alese suplimente de multiminerale care nu conţin fier, pentru a evita excesul. Mai mult, se analizează rolul fierului în apariţia sindromului de colon iritabil, întrucât persoanele care suferă de această boală prezintă depozite mai mari de fier la nivelul porţiunilor de intestin iritate.

Atenţie la simptomele digestive!

Ce se ştie cu siguranţă este că administrarea suplimentelor de fier poate să pună probleme persoanelor care suferă de tulburări digestive. Printre efectele secundare ale administrării de fier se pot număra greaţa, voma, constipaţia sau, din contră, diareea, precum şi colorarea scaunului în negru. Tocmai de aceea, deşi fierul se administrează, de preferat, înainte de masă, persoanelor care suferă de astfel de probleme li se recomandă să îl ia împreună cu mâncarea. Alte posibile consecinţe ale excesului de fier în organism sunt colorarea buzelor şi a unghiilor în albăstrui.

Şi persoanele care suferă de boli cardiovasculare trebuie să-şi administreze cu precauţie acest supliment, pentru că poate produce tulburări de ritm cardiac. Fierul este contraindicat copiilor în primele trei luni de viaţă, dar şi mămicilor care îi alăptează, pentru că nou-născuţii au rezerve suficiente pentru un trimestru. Se absoarbe cel mai bine într-un mediu acid, de aceea nu se recomandă asocierea lui cu medicamente antiacide, cu lapte sau cu cafea. De asemenea, nu se asociază cu medicamente precum antiinflamatoarele nesterodiene.

Specialistul nostru

Prof. dr. Ioan Fulga
şeful catedrei de Farmacologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie  „Carol Davila" din Bucureşti

Fierul este o componentă naturală a organismului, el face parte din compoziţia hemoglobinei, proteina care transportă oxigenul la nivelul ţesuturilor. Astfel că accidentele produse de fier sunt rare, mai ales că organismul are un mecanism propriu de reglare a necesarului de fier: dacă are suficient mineral, scade absorbţia, dacă are prea puţin, o creşte. Suplimentele cu fier pot colora scaunul în negru, iar uneori acest aspect poate fi confundat cu o melenă, adică o hemoragie digestivă superioară. Fierul interacţionează cu tetraciclina, cu care formează chelaţi neabsorbabili, din care tetraciclina nu se mai absoarbe, motiv pentru care aceste pastile trebuie administrate la distanţă una de alta (la aproximativ două ore).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite