Particularitati ale ingrijirii pielii in sezonul rece (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Particularitati ale ingrijirii pielii in sezonul rece
Particularitati ale ingrijirii pielii in sezonul rece

Principalul efect al sezonului rece asupra pielii este uscarea pielii denumita medical xeroza cutanata. Xeroza cutanata poate varia ca manifestari de la descuamare excesiva, aspect tern, lipsa de elasticitate, senzatia discomfortabila de "a tine", senzatia de asprime la atingerea zonei pana la aparitia senzatiei de mancarime (prurit), inrosire, eczematizare, fisurare si agravarea unor dermatoze preexistente (dermatita atopica, eczema asteat

E mai frecventa si severa la copii si varstnici, la pacientii cu diabet, afectiuni renale, hipotiroidie. Cele mai expuse zone sunt fata, buzele, extremitatile (maini, picioare, gambe, antebrate). Formele usoare sunt usor de controlat de catre pacient dar formele cronice, severe sau complicate prin aparitia unor dermatoze specifice pielii uscate necesita o evaluare facuta de dermatolog.

Pielea uscata este cauzata de lipsa hidratarii pielii. Acest lucru se intampla frecvent in sezonul rece datorita temperaturilor reci care sunt insotite si de o umiditate scazuta atmosferica, vantului dar si de incalzirea si umiditatea scazuta din spatiile de munca si locuinte.Umiditatea scazuta din mediul inconjurator are tendinta sa deshidrateze, sa absoarba apa din straturile superficiale ale epidermului. Uscarea pielii poate fi agravata de spalarea frecventa a pielii, cu apa fierbinte, bai sau dusuri lungi, folosirea unor sapunuri dure, contactul cu diverse substante chimice (detergenti, solutii de curatare menajere), frecventarea piscinelor si saunelor, expunere frecventa la UV (solar).

Ce putem face pentru a combate uscarea pielii in sezonul rece?

•    Folositi apa calda nu fierbinte si limitati durata baii sau dusului. Apa fierbinte si dusurile sau baile lungi indeparteaza stratul lipidic protector al pielii responsabil pentru mentinerea apei la nivelul epidermului deci limitati durata dusului sau baii la mai putin de 15 minute folosind apa cu o temperatura mai scazuta.
•    Evitati sapunurile dure, antiseptice, foarte parfumate. Se prefera folosirea unor sapunuri, geluri de dus sau alte solutii de curatare a pielii moi, protectoare, care contin si uleiuri sau principii hidratante in compozitie. E posibil sa fie nevoie sa se experimenteze cu mai multe produse inainte de a gasi cea mai potrivita optiune.
•    Folositi un umidificator. Aerul cad, uscat din locuinte poate agrava predispozitia de a avea pielea sensibila. Umidificatorul restabileste nivelul umiditatii din aerul din locuinte.
•    Alegeti haine din materiale "prietenoase" cu pielea. Fibrele naturale, cum sunt bumbacul si matasea permit pielii sa respire. Dar lana, desi este naturala, poate irita pielea si prin efectul abraziv sa exacerbeze uscaciunea pielii. Cand spalati hainele folositi detergenti pentru piele sensibila sau clatiti foarte bine lucrurile, pentru ca anumite componente ale detergentilor pot fi iritative.
•    Protejati-va de frig si substante chimice, iritative. Folositi in sezonul rece imbracaminte groasa, manusi, palarie/caciula in momentul iesirii din casa. In timpul treburilor casnice folositi intotdeauna manusi de protectie.
•    Folositi zilnic emolienti. Cea mai importanta metoda de combatere a pielii uscate si o parte esentiala a ingrijirii pielii de-a lungul anului si mai ales in sezonul rece o constituie folosirea produsele de hidratare generic cunoscute sub denumirea de emolienti. Emolientii au roluri si efecte multiple in ingrijirea pielii, de-a lungul timpului devenind ca si compozitie din ce in ce mai complexe si eficiente. Principalul rol in combaterea pielii uscate este abilitatea de a forma un strat protector la suprafata pielii care impiedica pierderea apei transepidermice. In compozitia lor se adauga lipide si steroli care intra in compozitia stratului lipidic al pielii si care cresc capacitatea de aparare a pielii la diverse agresiuni externe, imbunatatesc rolul de bariera al pielii, activeaza regenerarea si repararea pielii.

Citeste articolul complet!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite