Nici pastilele pentru gât nu se iau la întâmplare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pastilele pentru gât atenuează durerea şi prin amorţirea mucoasei
Pastilele pentru gât atenuează durerea şi prin amorţirea mucoasei

Drajeurile luate în caz de roşu în gât (amigdalită) ne ajută să scăpăm de infecţie pe diverse căi. În general inofensive, unele pastile cer precauţii din partea persoanelor cu diabet, ulcer gastric sau cu leziuni bucale.

În general, roşul în gât trece de la sine în câteva zile, dacă ne menajăm vocea şi bem suficiente lichide. Însă durerile sunt mai uşor de suportat dacă folosim drajeuri speciale. În funcţie de compoziţie, ele au efect antiseptic, dezinfectant, anestezic, antiinflamator şi analgezic. Dacă antisepticele previn multiplicarea microorganismelor, substanţele dezinfectante le distrug. Pastilele de supt conţin aceste substanţe în concentraţii suficient de mari pentru a fi eficiente împotriva germenilor, dar nu cât să lezeze mucoasele. Totuşi, persoanele care prezintă leziuni la nivelul mucoasei bucale trebuie să evite substanţe precum clorhexidina. Ea poate duce la descuamarea mucoasei şi, deci, la agravarea acestor leziuni.

Precauţie în caz de ulcer şi de boli renale

Unele pastile conţin şi uleiuri de mentol sau de eucalipt, care descongestionează mucoasa nazală, uşurând respiraţia. Aproape toate au efect temporar de amorţire a mucoasei bucale şi de modificare a percepţiei gustului. O precauţie specială impune însă folosirea pastilelor pe bază de antiinflamatoare nesteroidiene (precum benzidamina sau flurbiprofenul). Aceste substanţe se regăsesc în doze mici în pastilele pentru gât, însă chiar şi aşa trebuie administrate cu moderaţie persoanelor care suferă de ulcer gastroduodenal, de boli renale, hepatice sau cardiace, precum şi de tulburări de coagulare. Un plus de atenţie se impune persoanelor care suferă de diabet zaharat, pentru că majoritatea acestor pastile conţin zahăr sau glucoză. În general, drajeurile se iau conform indicaţiilor de pe prospect, la interval de 3-4 ore, lăsându-le să se dizolve în salivă.

Specialistul nostru

Dr. Călin Ciubotaru
medic de familie

Pastilele pentru gât sunt preparate medicamentoase despre care nu putem trage o concluzie generică. Au compoziţii foarte diferite şi, pentru fiecare dintre ele, caracteristicile şi precauţiile sunt trecute pe prospect. Tocmai de aceea, este important să citim informaţiile de pe prospect sau de pe ambalaj. De exemplu, copiilor cu vârste mai mici de 4 ani nu li se administrează comprimate, pentru că există risc de aspiraţie şi de sufocare. Cu atât mai mult, nu li se vor administra pastile de supt, care conţin şi substanţe medicamentoase! La fel, alte pastile pentru gât pot conţine zahăr şi astfel pot impune precauţii persoanelor cu diabet zaharat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite