Mesele copioase de Sărbători cer suplimente de enzime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mesele copioase  de Sărbători  cer suplimente  de enzime
Mesele copioase de Sărbători cer suplimente de enzime

Balonările şi indigestiile se previn cel mai eficient printr-o alimentaţie echilibrată, bogată în verdeţuri, dar şi cu ajutorul unor medicamente.

Fără enzime, nu ne-am putea bucura de niciuna dintre bunătăţile de pe masa de Sărbători şi nu numai, fiindcă digestia nu ar fi posibilă. „Enzimele sunt partea vie a celulelor noastre, fără de care nu poate exista viaţa", subliniază profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Fructele şi legumele refac rezervele

Rezerva de enzime a organismului este limitată, atrag atenţia specialiştii.
Înaintarea în vârstă, dar şi dieta modernă şi combinaţiile incorecte de alimente sunt factori care influenţează nivelul acestor substanţe şi ne predispun la tulburări digestive. De asemenea, unele afecţiuni, precum pancreatita cronică, împiedică eliberarea enzimelor digestive.

În mod normal, fructele şi legumele proaspete conţin suficiente enzime pentru a favoriza digestia. Dar cum dieta modernă este tot mai săracă în astfel de alimente, majoritatea ne confruntăm cu problema carenţelor enzimatice.

Dacă legumele şi fructele sunt gătite la peste 40 de grade Celsius, enzimele se inactivează, pentru că sunt cele mai sensibile la temperaturile înalte, explică specialiştii.

În plus, în cele mai multe cazuri, mesele de Sărbători încep, continuă şi se încheie cu băuturi alcoolice. „Alcoolul este unul dintre factorii importanţi care duc la dezechilibre ale enzimelor pancreatice, de exemplu. Acestea sunt implicate în digestia proteinelor şi mai ales a grăsimilor", precizează profesorul doctor Carol Stanciu, medic primar gastroenterolog la Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi.

În pastile, de origine animală sau vegetală

Pentru a evita probleme precum indigestia şi balonarea, mai ales după mesele copioase de Sărbători, o soluţie simplă şi eficientă este administrarea medicamentelor cu enzime digestive.

 Majoritatea sunt naturale, fie de origine animală, fie de origine vegetală, şi favorizează digestia carbohidraţilor, proteinelor şi grăsimilor, refăcând în special rezerva de enzime pancreatice (amilază, lipază şi tripsină).

Cele mai cunoscute şi mai folosite enzime de origine vegetală sunt papaina (provenind din fructele de papaya) şi bromelaina (extrasă din ananas), ambele favorizând digestia produselor din carne.

Suplimentele cu enzime digestive sunt recomandate mai ales persoanelor cu afecţiuni care împiedică eliberarea unui nivel optim al acestor substanţe în organism. „Este vorba despre persoanele care prezintă leziuni organice ale canalelor pancreatice (tumori, îngustări benigne din pancreatita cronică), dar şi blocarea acestora (ampulom vaterian - un tip de cancer - sau calculi)", spune prof. dr. Carol Stanciu.

Însă ele pot fi administrate şi celor care ştiu că au probleme cu digestia, precum şi celor care suferă frecvent de balonări, pentru ca aceste tulburări să nu le strice Sărbătorile.

Se pot lua în doze mari

Enzimele digestive trebuie luate la finalul mesei, înainte însă de instalarea simptomelor neplăcute. Majoritatea acestor medicamente se administrează de trei ori pe zi, câte una-două pastile. Atenţie însă la recomandările din prospect, fiindcă unele dintre ele sunt mai concentrate!

„Bolnavii cu insuficienţă pancreatică, adică cei care au un deficit major de enzime digestive, pot lua până la 12 asemenea pastile pe zi, fără a exista riscul producerii unor reacţii adverse", precizează prof. dr. Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.

Carenţele, risc de alergii

Atunci când nivelul enzimelor digestive se reduce considerabil, particulele alimentare nedigerate pot ajunge direct în sânge. Astfel se declanşează reacţii exagerate din partea sistemului imunitar, aşa-numitele alergii alimentare.

Şi sistemul nervos central poate avea de suferit atunci când nivelul enzimelor digestive scade dramatic. Acesta este, de fapt, motivul tulburărilor de dispoziţie, în unele cazuri.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite