Maladia Alzheimer s-ar putea transmite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creierul afectat  de boala Alzheimer  se micşorează în timp
Creierul afectat de boala Alzheimer se micşorează în timp

Care este cauza exactă a apariţiei demenţei de tip Alzheimer nu se ştie încă. Totuşi, studiile recente au indicat faptul că este posibil ca această maladie să se răspândească similar bolii vacii nebune.

Unul din opt oameni cu vârste de peste 55 de ani şi jumătate din persoanele de peste 85 de ani au boala Alzheimer, arată datele statistice ale Societăţii Române Alzheimer. Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, proporţia acestor bolnavi este în creştere în lume, iar până de curând, nu se cunoşteau nici cauzele apariţiei maladiei, nici motivele răspândirii ei. Însă cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Texas din Houston, SUA, au descoperit o posibilă explicaţie. În urma unui studiu realizat pe şoareci de laborator, ei au constatat că boala Alzheimer ar putea fi contagioasă.

Afectează creierul în acelaşi mod ca infecţiile

Testele oamenilor de ştiinţă americani au arătat că leziunile apărute la nivelul creierului ca o consecinţă a instalării maladiei Alzheimer sunt foarte asemănătoare cu cele cauzate de unele infecţii, cum sunt boala vacii nebune (encefalopatia spongiformă bovină) şi boala Creutzfeldt-Jakob (una dintre formele umane ale bolii vacii nebune). În încercarea de a afla ce anume duce la acumularea de proteine în creier, manifestare specifică maladiei.

Alzheimer, cercetătorii au observat că mecanismul de afectare cerebrală este similar celui determinat de aceste boli infecţioase. Mai exact, în toate cele trei afecţiuni aflate în cercetare în cadrul studiului american, mai multe proteine din creier suferă malformaţii şi se răspândesc în ţesutul cerebral. Este vorba despre beta-amiloizi şi despre proteinele tau. În cadrul cercetării, cobaii au fost împărţiţi în două grupuri.

Celor din primul grup li s-a injectat ţesut cerebral de la persoane cu boala Alzheimer, iar celor din al doilea grup, ţesut sănătos. Studiul a fost realizat pe şoareci deoarece aceste animale au aceleaşi proteine cerebrale ca oamenii, însă ele nu dezvoltă, în general, plăci de amiloid, aşa cum se întâmplă în cazul persoanelor cu maladia Alzheimer.

În cazul persoanelor sănătoase, amiloizii (mici fragmente ale unor proteine) sunt produşi constant de creier, dar apoi sunt metabolizaţi şi eliminaţi din corp. În cazul celor cu boala Alzheimer, amiloizii se acumulează şi formează aşa-numitele plăci, care blochează funcţionarea normală a creierului. La finalul studiului, cercetătorii au analizat creierul cobailor şi au observat că toţi cei cărora li s-a injectat ţesut bolnav au dezvoltat leziuni specifice bolii degenerative a oamenilor.

Cauza: un microb neconvenţional

Agentul infecţios care ar putea sta la originea unora dintre formele bolii Alzheimer este prionul. El este diferit de virusuri şi de bacterii şi este de natură proteică, provocând doar boli neurodegenerative. Acesta este, de fapt, motivul pentru care proteinele „bune" din creier devin nocive.

Infectarea, nu pe cale aeriană

„Descoperirea ar putea sta la baza unui număr limitat de cazuri de boală Alzheimer. În mare parte, ea este cauzată de factori de mediu, de moştenirea genetică şi de stilul de viaţă dezechilibrat", a declarat profesorul Claudio Soto, coordonatorul studiului. Însă faptul că demenţa s-ar putea transmite nu înseamnă că trebuie să evităm contactul cu persoanele bolnave. „Ştim că nu există niciun risc de infectare în cazul membrilor familiei bolnavului de Alzheimer. Prionii nu circulă în aer", a completat specialistul.

Transplantul de organe ar putea fi o sursă

După publicarea cercetării americane, au luat naştere o serie de speculaţii cu privire la modul în care s-ar putea transmite boala Alzheimer. Oamenii de ştiinţă de la un centru de cercetare a bolilor neurodegenerative din Tubingen, Bavaria, spun că este posibil ca maladia să se transmită prin intermediul transplanturilor de organe de la persoane cu Alzheimer sau al instrumentelor medicale contaminate.

Specialistul nostru

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru
medic primar neurolog preşedintele Societăţii Române de Neurologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Studiul prezentat de echipa cercetătorului Claudio Soto este doar o ipoteză. Nu se poate vorbi despre rezultate adevărate în urma unui experiment realizat pe şoareci de laborator, care nu fac boala omului. Această cercetare nu face nimic altceva decât să creeze premisa că s-ar putea ca boala Alzheimer să se transmită, dar necesită cercetări ulterioare foarte ample care să demonstreze acest lucru. În momentul de faţă, în lumea medicală nu se ia în discuţie o astfel de ipoteză. Din păcate, nimeni nu cunoaşte în prezent cauza acestei maladii. Cert este că există o predispoziţie genetică. Acest studiu nu trebuie înţeles greşit: nu există nicio dovadă clară în acest moment că boala Alzheimer ar fi contagioasă!

Comparaţie

Potrivit  specialiştilor, boala Alzheimer nu se transmite la fel de uşor ca gripa sau ca pojarul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite