Lupta împotriva cancerului de sân are sorţi de izbândă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cîrstina Leahu are convingerea că atitudinea sa  pozitivă a ajutat-o mult în lupta cu cancerul
Cîrstina Leahu are convingerea că atitudinea sa pozitivă a ajutat-o mult în lupta cu cancerul

Tratamentele au devenit atât de performante în ultimele decenii, încât putem vorbi astăzi de cancerul mamar ca despre o boală cronică, ce are o speranţă de viaţă foarte mare. Două dintre supravieţuitoarele în lupta cu cancerul de sân ne-au împărtăşit experienţele lor.

Pentru că este unul dintre cancerele foarte frecvente la femei, cancerul mamar a fost, în ultimele decenii, în centrul atenţiei institutelor de cercetare. Aşa se explică ritmul foarte mare de apariţie a medicamentelor noi. Datorită lor, şansele de supravieţuire ale femeilor depistate cu această formă de cancer au crescut atât de mult, încât în multe cazuri, ea a devenit o boală cronică.

„Diagnosticat în stadiul I sau II, cancerul mamar este curabil. Chiar pentru stadiile III şi IV s-au inventat tratamente foarte eficiente, care cresc mult speranţa de viaţă. Există la ora actuală 15 terapii ţintite contra cancerului de sân, care au schimbat evoluţia bolii. Dacă acum 30 de ani, doar o femeie din cinci supravieţuia acestui cancer, astăzi supravieţuiesc patru din cinci femei", spune medicul primar oncolog Florin Băcanu de la Spitalul Clinic „Sf. Maria" din Bucureşti şi vicepreşedintele Societăţii Române de Oncologie Medicală.

Diagnosticul timpuriu este esenţial

Medicamentele de ultimă generaţie există şi în România, însă accesul la ele se face pe baza unei liste de aşteptare. Problema la noi este diagnosticul, pentru că în mai bine de 60% din cazuri, cancerul mamar este depistat în stadiile avansate, respectiv III şi IV. „Avem în România IRM (imagistică prin rezonanţă magnetică), tomografie cu emisie de pozitroni (PET-CT) şi toate celelalte investigaţii medicale care să facă posibilă depistarea precoce a cancerului.

Din păcate, multe femei aşteaptă să apară durerea ca să meargă la medic şi vin cu tumori mai mari decât o portocală", spune medicul oncolog Florin Băcanu. Începând cu vârsta de 20 de ani, fiecare femeie ar trebui să-şi autoexamineze sânii lunar. Între 20 şi 39 de ani, medicii recomandă anual ecografia mamară, între 40 şi 50 de ani este indicată mamografia o dată la doi ani, iar după această vârstă, investigaţia radiologică ar trebui efectuată anual.

La medic, din dorinţa de a trăi

„Cancerul poate fi învins, chiar dacă nimeni nu îţi garantează asta", ne spunea emoţionată, într-o conferinţă de presă, Mariana Harabagiu, o femeie în vârstă de 45 de ani care, în urmă cu şase ani, a descoperit că are un nodul la unul dintre sâni. Cuvintele apăsate pe care le rostea porneau dintr-o convingere puternică, venită din propria experienţă, căci a supravieţuit cancerului mamar în ciuda faptului că l-a descoperit în ultimul său stadiu. Doamna Harabagiu a amânat vreme de trei ani operaţia de extirpare a nodulului, iar acest lucru nu a făcut decât să-i crească suferinţa, pentru că tumoarea ajunsese în stadiul IV.

„Dorinţa de a trăi m-a determinat, într-un final, să mă duc la doctor. Am făcut chimioterapie, mastectomie a ambilor sâni (n.r. - extirparea chirurgicală a sânilor), apoi din nou chimioterapie şi radioterapie. Am făcut cea mai tare combinaţie de citostatice. În boala asta nu ai prea multe opţiuni. Ori faci ce trebuie, ori tragi pe dreapta. A fost o încercare în viaţa mea. Să sperăm că mă voi bucura cât mai mult timp de cei dragi mie. Chiar de curând am făcut analize şi markerii tumorali sunt buni", spune doamna Harabagiu cu un ton vesel.

«Trebuie să mă fac bine, trebuie să mă vindec»

Iar dacă Mariana Harabagiu nu este tocmai un exemplu în ceea ce priveşte diagnosticul precoce, nu acelaşi lucru se poate spune despre Cîrstina Leahu, care s-a operat în 1997, imediat cum a descoperit ceva în neregulă la sânul drept. „Chirurgul care m-a operat intra în salon şi le arăta celorlalte femei semnul victoriei când afla rezultatele de la biopsie. Mie (ridică din umeri) - nu. Am aflat apoi că aveam carcinom ductal invaziv (n.r. - cea mai comună formă de cancer mamar).

Ştiam atunci de cancerul de sân, dar nu auzeam atât de des despre el ca acum. Aud acum de fete tinere care fac boala asta... Am ajuns acasă şi mi-am spus: «Eu nu trebuie să mor». Am pus înainte cuvântul «trebuie»: trebuie să mă fac bine, trebuie să mă vindec. Şi mi-am scos din vocabular cuvântul cancer. Când povestesc cuiva de asta, spun că m-am operat la sân. Am considerat că e supliciul vieţii mele, dar doctorul meu mi-a spus că nu este o tragedie. Şi a avut dreptate", îmi povesteşte doamna Leahu.

Optimismul, o armă contra bolii

Cele 24 de şedinţe de cobaltoterapie au fost suficiente pentru a distruge şi ultima celulă canceroasă din corp, căci acum, la 78 de ani, este sănătoasă. Şansa la viaţă se datorează şi faptului că tumoarea era în stadiul II când a descoperit-o. Pe lângă aceasta, doamna Leahu are convingerea că atitudinea optimistă pe care a avut-o în faţa bolii şi dieta pe care o urmează şi astăzi, după 14 ani de la diagnostic, au ajutat-o foarte mult. Bea multe sucuri naturale proaspete, mănâncă multe zarzavaturi, legume şi peşte la grătar sau fiert şi a renunţat total la carnea de porc şi de vită.

Tinerele conştientizează tot mai mult pericolul

Medicul ginecolog Alexandra Crişan de la Spitalul „Filantropia" din Bucureşti, spune că tot mai multe românce, dar în mare parte dintre cele tinere, îi solicită şi o examinare a sânilor cu ocazia controlului ginecologic. „Celor care au peste 40 de ani le propun eu o examinare de regulă. Am observat că, per ansamblu, româncele sunt mai îngrijorate cu privire la cancerul de sân. Nu ştiu însă cum stau lucrurile în mediul rural, unde, chiar dacă femeile ar fi informate despre această boală, accesul la spitale este mai dificil", spune dr. Alexandra Crişan.

Dedicat

Octombrie este Luna Mondială de Luptă împotriva Cancerului de Sân.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite