Laptele matern, alimentul ideal pentru bebeluş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai ales în primul an de viaţă, laptele de mamă este perfect adaptat nevoilor bebeluşului.

Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii britanici de la Universităţile Oxford şi Essex, copiii care sunt alăptaţi cel puţin o lună vor fi mai inteligenţi decât cei hrăniţi cu formule de lapte. Specialiştii spun că hrănirea la sân, chiar şi pentru o perioadă scurtă, creşte cu 8 puncte IQ-ul micuţilor.

Explicaţia este dată de faptul că laptele matern conţine combinaţia optimă de proteine, grăsimi, vitamine, minerale şi de enzime necesare diferitelor stadii de creştere ale nou-născutului.

El este uşor digerat, datorită unui echilibru între două tipuri de proteine (zer şi cazeină), care sunt recunoscute pentru proprietăţile lor antiinfecţioase. Proporţia este de 60% zer şi 40% cazeină, spre deosebire de formulele de lapte, la care conţinutul de cazeină este mai mare.

Previne bolile infecţioase

„Putem vorbi de un adevărat «sistem imun al laptelui uman», deoarece acesta conţine anticorpi antibacterieni şi antivirali, imunoglobulina A secretorie şi mucus, substanţe care previn aderarea microorganismelor la epiteliul intestinal faţă de microbii care pătrund în organism prin tractul digestiv", explică medicul specialist pediatru Codrina Raluca Onofrei, de la Centrul Medical Sanador din Bucureşti.

Studiile au demonstrat faptul că laptele de la sân previne şi apariţia alergiilor şi intoleranţelor alimentare la copii, deoarece nu conţine proteine străine organismului lor.

O altă calitate pentru care medicii recomandă alăptarea o reprezintă lactoferina. „Aceasta stimulează absorbţia intestinală a fierului, împiedicând instalarea anemiei feriprive (n.r. - boală cauzată de deficitul de fier care afectează doi din trei copii cu vârsta de 1 an)", explică medicul pediatru.

" Laptele matern are temperatura potrivită, nu necesită timp de preparare, nu costă bani, este mereu proaspăt şi nu conţine microbi."

Dr. Codrina Raluca Onofreimedic specialist pediatru

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite