La ce fel de tulburări este expus omul hi-tech

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi pare mult mai comod să citim, să vedem filme, să facem cumpărături şi să socializăm cu ajutorul dispozitivelor moderne, ne  suprasolicităm, de fapt, organismul.

Identitatea omenirii ar putea fi schimbată aproape în totalitate de tehnologiile moderne, sublinia baronesa Susan Greenfield, profesor şi neurocercetător în cadrul Universităţii Oxford, în cartea sa „ID: The Quest for Identity in the 21th Century" (În căutarea identităţii în secolul 21).

Mai exact, ea spune că iPad-ul, iPhone-ul, MP3 player-ul, e-book-ul şi toate celelalte gadgeturi ne influenţează personalitatea, obiceiurile, comportamentul şi, în final, ne schimbă identitatea. Toate acestea fiindcă tehnologia modernă ne remodelează, de fapt, creierul.

Se produc modificări în creier

Potrivit profesorului Susan Greenfield, în următorii 100 de ani, creierul nostru va avea o activitate aproape total diferită de cea din prezent. „Nici nu ne putem imagina în ce mod ni se modelează creierul din cauza utilizării zilnice a dispozitivelor moderne.

Şi nu mă refer la figurat, ci chiar la propriu. De fapt, infinita reţea complexă de neuroni care alcătuieşte creierul se modifică pe zi ce trece la nivel microcelular, ca răspuns la diversele noastre experienţe şi la stimulii externi", explică ea.

Stresul „tehnologic“ dă anxietate şi depresie

Creierul adulţilor este maleabil, mai spune specialista. Dar, cu toate acestea, efortul de adaptare la mediul de viaţă tot mai tehnologizat şi mai „virtual" este un stres pentru el. „Cel mai stresant lucru pentru creierul nostru este necunoscutul", completează medicul Radu Braga, cercetător în neuroştiinţe la Centrul de Excelenţă în Neuroştiinţe din cadrul Universităţii de Medicină „Carol Davila" din Bucureşti.

De aici iau naştere şi o serie de tulburări, mai ales de ordin psihic. Principalele tulburări la care ne predispune utilizarea tot mai frecventă a dispozitivelor moderne sunt depresia şi anxietatea, spun specialiştii.

„Efortul cel mai mare depus de organismul nostru are loc în procesul de adaptare, care ne asigură echilibru şi capacitatea de a face faţă realităţii cu toate schimbările ei. Tulburările de anxietate şi cele de stare (n. r. - se trece cu uşurinţă de la stări euforice la unele depresive) sunt cel mai uşor de corelat presiunii vieţii moderne, în care progresul tehnologic are un aport important", precizează psihoterapeutul Lena Rusti de la Mentarex Consult din Capitală.

Tot expunerea îndelungată şi timpurie la tot felul de dispozitive ce ne conectează la lumea virtuală explică şi numărul tot mai mare al depresivilor de toate vârstele, inclusiv copii. De altfel, depresia este una dintre cele mai importante tulburări ale omului modern.

Apar noi tipuri de fobii

Tot din categoria tulburărilor neuropsihice, oamenii de ştiinţă au definit, de curând,  o nouă problemă legată de utilizarea excesivă a tehnologiilor moderne, mai gravă decât dependenţa de tehnologie: nomofobia.

Este vorba despre  o nouă „maladie" a secolului, manifestată printr-o stare de anxietate şi de suferinţă în lipsa gadgeturilor care ne fac legătura cu lumea virtuală: telefon mobil, laptop, iPad etc., arată un studiu britanic preluat de „Los Angeles Times".

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă de la SecurEnvoy, o organizaţie britanică de cercetare, au descoperit că 66% din participanţi sufereau de nomofobie (acronim de la no mobile phone phobia) şi au recunoscut că le e teamă să nu-şi piardă telefonul mobil sau să-l uite acasă atunci când pleacă la serviciu. Cele mai vulnerabile sunt femeile cu vârste între 18 şi 24 de ani, a relevat cercetarea.

Potrivit specialiştilor, nomofobii suferă reale atacuri de panică atunci când sunt departe de telefonul lor mobil, au respiraţia scurtă şi accelerată, stări de greaţă, de agitaţie şi chiar tulburări de ritm cardiac. Situaţiile uzuale care declanşează aceste simptome sunt: pierderea sau furtul telefonului, descărcarea bateriei, consumarea creditului de pe cartelă şi pierderea semnalului.

Risc de sindroame mai mult sau mai puţin severe

- Sindromul privitului la calculator, numit şi astenopia ocupaţională, este o tulburare tot mai frecventă astăzi. El întruneşte toate problemele de vedere şi toate simptomele de la nivelul ochilor pe care le experimentează persoanele care petrec ore îndelungate privind la monitorul calculatorului sau la ecranul diferitelor dispozitive electronice moderne.

Principalele simptome sunt: ochi roşii, uscaţi, dureri de cap şi de gât, vedere înceţoşată sau dublă, dificultăţi de concentrare a privirii, de distingere a culorilor şi sensibilitate la lumină. Statisticile arată că aproximativ 75% din utilizatorii dispozitivelor moderne suferă de acest sindrom.

- Hipoacuzia cauzată de căştile moderne, care pătrund adânc în ureche. Nu elimină complet zgomotul de fond şi, de aceea, îi determină pe utilizatori să dea volumul foarte tare, ajungând chiar la 110-120 de decibeli. Astfel, după doar 15 minute de ascultat muzică la căşti, auzul are de suferit, spun specialiştii.

- E-tromboza este varianta de tromboză venoasă profundă (formarea unor cheaguri de sânge care blochează fluxul sangvin şi poate duce la deces), provocată de statul prelungit la calculator. Specialiştii spun că milioane de persoane din întreaga lume prezintă risc de a suferi de e-tromboză.


Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite