Cum recunoşti intoleranţele alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intoleranţa la lactoză  afectează între 7 şi 20%  din populaţia Europei şi Americii
Intoleranţa la lactoză afectează între 7 şi 20% din populaţia Europei şi Americii

Când mănâncă anumite alimente, persoanele cu o astfel de sensibilitate se confruntă cu tulburări digestive, migrene şi chiar cu şoc anafilactic. Frecvent, asemănarea simptomelor face ca intoleranţele alimentare să fie confundate cu alergiile. De aceea, stabilirea unui diagnostic poate fi un proces îndelungat.

Orice reacţie anormală a organismului care apare după ce ai consumat un aliment poate fi considerată o intoleranţă alimentară. Aceste neplăceri pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, unul din doi oameni din întreaga lume suferă de o formă de intoleranţă alimentară. Problema poate fi cauzată de substanţele ce se găsesc într-un anumit aliment, precum toxinele secretate de unele microorganisme, histamina conţinută de roşii şi de peşte, tiramina din cafea, aditivii alimentari, coloranţii sau conservanţii.

Lipsa unor enzime, frecvent incriminată

Problema poate apărea şi ca o consecinţă a unui deficit enzimatic temporar sau de lungă durată, aşa cum se întâmplă în cazul persoanelor cu disfuncţii hepatobiliare sau pancreatice. De asemenea, de vină pentru apariţia intoleranţei poate fi şi lipsa lactazei sau fructazei, două enzime implicate în metabolismul laptelui, respectiv al zahărului din fructe.

„Intoleranţa la lactoză este o problemă frecventă, afectând între 7 şi 20% din populaţia caucaziană din Europa şi din America. Aceasta se manifestă prin diaree, dureri abdominale şi prin flatulenţă după ingestia de lapte sau de produse din lapte. Frecventă este şi intoleranţa la gluten, ce apare în urma ingestiei de proteine ce se găsesc în grâu, în secară, în orz şi în ovăz", spune medicul alergolog Camelia Berghea de la Spitalul „Alexandru Obregia" din Bucureşti.

Simptomele intoleranţei alimentare sunt extrem de variate, cel mai adesea apărând indigestie (balonare, dureri abdominale, constipaţie sau diaree). Totuşi, problema se poate manifesta şi prin migrene, prin reacţii asemănătoare alergiilor alimentare, cum ar fi erupţii pe piele, sau prin simptome similare şocului anafilactic, precum respiraţie dificilă şi pierderea cunoştinţei.

„Severitatea simptomelor intoleranţei alimentare depinde de existenţa anumitor deficite enzimatice la persoana afectată, dar şi de cantitatea de aliment consumată. Astfel, reacţiile de intoleranţă apar la persoanele cu sensibilitate, însă, teoretic, pot apărea la oricine a consumat un anumit aliment în exces. Trebuie precizat că această problemă este mai frecventă în rândul copiilor", menţionează medicul Camelia Berghea.

Sunt diferite de alergiile alimentare

Pentru că foarte adesea sunt confundate, specialiştii spun că este bine să înveţi să faci diferenţa între o alergie şi un tip de intoleranţă alimentară. Principala deosebire dintre cele două este faptul că, în caz de intoleranţă, simptomele apar la mai mult timp după ce ai consumat un aliment, spre deosebire de alergie, care este declanşată de o reacţie imunologică şi care se manifestă mult mai rapid. Totuşi, asemănarea manifestărilor face necesar diagnosticul diferenţial.

Se ţine dietă de excludere

Cea mai simplă cale logică de diag­nostic este dieta de excludere. Aceasta are scopul de a identifica alimentul care poate fi cauza problemei. O astfel de dietă presupune eliminarea tuturor alimentelor care ar putea fi responsabile de declanşarea simptomelor, pentru o perioadă de trei săptămâni. Atunci când se observă o ameliorare a stării de sănătate, se introduce câte un aliment la două zile, manifestările reapărând la consumul produsului netolerat.

„Totuşi, posibilitatea ca reacţia de intoleranţă să se manifeste la distanţă de ingestia alimentului face ca dieta de excludere să fie o metodă de diagnostic insuficientă şi greoaie. De aceea, în stabilirea diagnosticului se folosesc teste de sânge, utile atât pentru depistarea, cât şi pentru monitorizarea bolii. Însă standardul pentru precizia diagnosticului rămâne biopsia de mucoasă intestinală", mai spune Camelia Berghea.

York Test-ul, disponibil şi la noi

Începând cu primăvara aceasta, a fost introdus şi pe piaţa din România York Test-ul, un produs medical inovator ce identifică intoleranţa la peste 100 de alimente. Astfel, persoanele care doresc să afle dacă au o intoleranţă alimentară primesc acasă un kit pentru prelevarea unei mici probe de sânge. După prelevare, proba trebuie trimisă către Yorktest România. După două săptămâni, atunci când primesc rezultatele, persoanele respective beneficiază şi de o şedinţă de consiliere asupra celei mai potrivite diete. Mai multe informaţii poţi afla accesând www.yorktest.ro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite