Ce teste să faci înainte să te apuci de sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă ai rude cu probleme la inimă, fă-ţi câteva investigaţii înainte de a merge la sală
Dacă ai rude cu probleme la inimă, fă-ţi câteva investigaţii înainte de a merge la sală

Ar trebui să ştii cum stai cu tensiunea înainte de a merge la sală, iar unele persoane ar trebui să facă şi un test de efort.

Dacă faci cu regularitate un tip de activitate fizică moderată, poţi să trăieşti cu până la şapte ani mai mult decât un sedentar, au calculat medicii. La fel de bine, însă, sportul îţi poate scurta viaţa dacă treci brusc de la un stil de viaţă sedentar la unul activ fără a verifica dacă organismul tău poate face faţă unui efort intens.

Exerciţiile fizice practicate ocazional pot să inducă un infarct miocardic, avertizau anul trecut medicii americani de la Centrul Medical Tufts, care au realizat un studiu ce monitoriza efectele efortului fizic. Exerciţiile supun inima unui stres atunci când sunt efectuate rar. Vestea bună este că riscul de infarct se reduce pe măsură ce dobândim condiţie fizică.

Înainte de a începe să faci alergări în parc, să mergi pe bicicletă sau să te antrenezi la sală, ar trebui să-ţi verifici sănătatea cardiovasculară şi pe cea pulmonară chiar dacă nu ai simptome de boală. În multe ţări, sălile de fitness au medici angajaţi care testează starea de sănătate a clienţilor înainte de a-i primi la antrenamente: le măsoară tensiunea arterială şi ritmul cardiac cu ajutorul tensiometrului, precum şi capacitatea pulmonară folosind un spirometru - un mic dispozitiv la folosirea căruia aerul se inspiră profund şi se expiră puternic.

În România, dacă vrei un abonament la o sală de fitness, eşti rugat, în cel mai bun caz, să completezi o declaraţie pe proprie răspundere cum că ai o stare bună de sănătate. Însă se întâmplă şi să nu fii întrebat în ce măsură eşti apt pentru efort fizic.

Cui îi este indicat testul de efort

Măsurarea tensiunii arteriale poate să nu fie suficientă pentru a verifica starea inimii. EKG-ul şi mai ales cel de efort (numit şi test de efort) sunt mult mai relevante. El ar trebui efectuat înainte de a face sport de persoanele care au fost mult timp sedentare, de cele care au palpitaţii, puls mare sau dureri în piept, dar şi de cele care au unul sau mai mulţi factori de risc cardiovascular din următorii: rude de gradul 1 diagnosticate cu boli cardiovasculare, nivel crescut al colesterolului „rău", obezitate, diabet şi fumat. „Mai multă atenţie la sănătatea cardiovasculară ar trebui să aibă persoanele trecute de vârsta a doua care încep să practice un sport", spune medicul de familie Călin Ciubotaru, din Bucureşti.

Pentru a realiza testul de efort, pe torace se fixează electrozi care înregistrează activitatea inimii în timp ce pacientul se deplasează pe o bandă rulantă. Viteza şi înclinarea sunt crescute la anumite intervale de timp, conform unor protocoale. Acest test se realizează doar în cabinetul medical.
 
Efortul trebuie crescut progresiv

Medicii recomandă celor care încep să facă sport după o perioadă în care au fost sedentari să crească progresiv intensitatea antrenamentelor, pentru ca organismul să se poată adapta fără probleme. „Nu vrem ca oamenii să interpreteze greşit rezultatele studiului nostru şi să înţeleagă din ele că exerciţiile sunt dăunătoare", spune dr. Issa Dahabreh, coautorul studiului efectuat la Centrul Medical Tufts. Ea recomandă oamenilor să facă zilnic exerciţii de o intensitate moderată, timp de 15-30 de minute, în loc să alerge pe distanţe mari o dată pe săptămână.

Ideal ar fi ca la sală să apelezi la un antrenor pentru a putea doza corect efortul fizic. „Dacă nu există posibilitatea de a apela la un antrenor, trebuie să fii atent la reacţiile corpului şi să înveţi să te opreşti din efort. Dacă nu ai mai făcut sport de un an, nu trebuie să te suprasoliciţi, pentru că organismul nu este pregătit", atrage atenţia medicul Călin Ciubotaru.

Ce simptome sunt alarmante

Când mergi la alergat sau la sală, trebuie să fii atent la eventualele simptome pe care le poţi avea în timpul efortului. „O persoană cu o rezistenţă scăzută la efort care face o activitate fizică dimineaţa, pe stomacul gol, poate avea o stare de rău sau poate leşina. Cel mai probabil, cauza este o hipoglicemie (n. r. - scădere bruscă a nivelului glicemiei), dar leşinul poate semnala şi alte probleme, grave, cum ar fi aritmiile cardiace sau insuficienţa cardiacă", potrivit medicului Călin Ciubotaru.

Alte două simptome care nu trebuie ignorate când facem efort fizic sunt gâfâitul şi senzaţia de sufocare. Este firesc să le avem în primele şedinţe de sport, după o perioadă de sedentarism, dar dacă nu se atenuează după cinci-şase şedinţe, ele pot semnala o insuficienţă cardiacă sau respiratorie (cauzată de astm, de bronhopneumonie obstructivă cronică, de emfizem pulmonar).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite