Ce modificări ale aspectului pielii ar trebui să alarmeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbările de culoare sau de textură, precum şi apariţia unor pete cutanate sunt motive serioase pentru a consulta medicul dermatolog, fiindcă ele pot anunţa probleme grave de sănătate.

Cel mai expus organ la contactul direct cu mediul în care trăim, pielea poate rezista la nenumărate tipuri de agresiuni de-a lungul vieţii. Totuşi, sunt factori care îşi lasă „amprente" inestetice sau chiar extrem de dăunătoare la nivelul pielii, de multe ori chiar din vina noastră.

„Pielea este supusă unui atac permanent atât din partea factorilor interni (diabetul sau tulburările de la nivelul ficatului şi rinichilor se pot manifesta prin modificări cutanate), cât şi din partea factorilor externi, în principal expunerea necorespunzătoare la soare, fumatul, poluarea, utilizarea unor produse inadecvate de îngrijire a pielii", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Arsurile solare cresc riscul de cancer

Destul de rezistentă în general, pielea, mai ales cea deschisă la culoare, este extrem de vulnerabilă în faţa radiaţiilor ultraviolete, indiferent de provenienţa lor (expunere la soare sau la solar).

O expunere neprotejată şi necontrolată la soare atunci când nivelul de radiaţii este maxim (la orele amiezii) se soldează cu consecinţe nefaste imediate: arsuri solare.

Faptul că pielea se înroşeşte, ne mănâncă şi ne ustură nu este un semn că ne-am bronzat, ci că ne-am „prăjit", că ne-am agresat considerabil ţesuturile cutanate şi că ne expunem riscul crescut de melanom (forma cea mai agresivă de cancer de piele).

„De asemenea, expunerea prelungită şi neprotejată cu creme de protecţie solară poate agrava acneea (atenuarea leziunilor este doar aparentă!) şi melasma (petele maronii de la nivelul feţei) şi duce la înmulţirea periculoasă a aluniţelor", subliniază medicul dermatolog.

Mergi la medic dacă observi că a crescut îngrijorător numărul aluniţelor de pe corpul tău sau dacă una ori mai multe dintre ele s-au modificat în vreun fel.

ABCDE-ul autoexaminării te ajută să depistezi eventualele probleme: asimetria (A), marginile neregulate (în engleză borders - B), culoarea modificată (C), diametrul mai mare de şase milimetri (D) şi creşterea rapidă sau evoluţia (E).

Unele modificări care au loc în corp se manifestă şi prin schimbări la nivelul pielii. Culoarea pielii variază în funcţie de proporţia pigmenţilor din compoziţia sa. Atunci când în organism există anumite tulburări, pielea ne transmite informaţii.

De exemplu, fumătorii au un ten specific, caracterizat chiar sub denumirea de smoker face. „Pielea fumătorilor este închisă la culoare, atrofică, lipsită de strălucire şi de vitalitate, cu pete pigmentare şi cu riduri premature în jurul buzelor şi în jurul ochilor", atrage atenţia medicul Oana Clătici.

Şi cearcănele se accentuează în cazul fumătorilor. Însă „înnegrirea" lor poate fi determinată şi de stres, de oboseală, precum şi de alimentaţia dezechilibrată.

Problemele interne se observă pe faţă

Unele modificări hormonale, precum şi carenţa de seleniu se pot manifesta prin apariţia aşa-numitelor „puncte albe" sau „puncte de grăsime" pe faţă. De asemenea, lipsa fierului (anemia feriprivă) are printre simptome paloarea tenului.

„Culoarea galbenă a pielii semnalează afecţiuni ale stomacului, splinei, ficatului sau vezicii biliare. Iar atunci când pielea este roşie poate fi semnul unei supraîncălziri a corpului sau al unei afecţiuni cardiace", precizează medicul dermatolog.

"Se pare că bărbaţii preferă instinctiv femeile cu pielea albă, ca semn al purităţii, iar femeile preferă bărbaţii cu tenul mai închis, asociindu-l cu virilitatea!"

Oana Clătici medic dermatolog

Schimbări naturale ce apar odată cu vârsta

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea suferă o serie de modificări responsabile pentru aspectul „îmbătrânit". Ea devine mai uscată, îşi pierde elasticitatea şi „se lasă", se subţiază şi chiar se pătează cu mici puncte maronii.

Toate aceste schimbări pot fi întârziate însă dacă ne îngrijim pielea protejând-o de razele dăunătoare ale soarelui şi îngrijind-o cu produse cât mai naturale.

Testează-ţi gratuit aluniţele!

Pe data de 30 mai, de Ziua Europeană a Melanomului, medici din toată ţara vor realiza consultaţii dermatologice gratuite, cu sprijinul Societăţii Române de Dermatologie.

La ediţia din 2010 a acestui eveniment au fost consultaţi 3.124 de români. Dintre ei, 74 au fost depistaţi cu melanom, iar peste 300 au fost diagnosticaţi cu alte forme de cancer de piele.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite