Ce avantaje aduc stenturile active

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dispozitivele moderne care lărgesc vasele de sânge îngustate în urma depunerilor de colesterol eliberează medicamente care previn blocarea acestora. Din păcate, de cele mai multe ori, costul lor trebuie suportat de bolnavi.

Coronarele, arterele care irigă miocardul, se pot îngusta (stenoza) ca urmare a depunerilor de colesterol. În consecinţă, fluxul sanguin scade, favorizând apariţia anginei pectorale (durerilor în piept) şi infarctului miocardic.

De aceea, este necesară lărgirea arterei afectate printr-o procedură numită angioplastie coronariană. După o anestezie locală, bolnavului i se introduce un cateter prin artera femurală (de la nivelul piciorului) sau, mai rar, prin braţ, până la artera coronară îngustată. În cateter se află un fir prevăzut la un capăt cu un balonaş, care este umflat de câteva ori pentru a lărgi artera şi pentru a creşte astfel fluxul de sânge.

Balonaşul poate fi învelit cu o plasă metalică specială care, după umflarea acestuia, rămâne fixată pe pereţii coronarei, menţinând-o deschisă. Plasa poartă numele de stent şi este ca o armătură ce susţine vasul.

Previn inflamarea vaselor

Stenturile pot fi simple, confecţionate dintr-un oţel inoxidabil special, şi farmacologic active. Cel din urmă tip este fabricat tot din metal, dar acoperit cu un polimer impregnat cu un medicament citostatic. Avantajul acestuia este că reduce inflamaţia pereţilor coronarelor şi inhibă creşterea excesivă de ţesut în jurul dispozitivului, fenomene care favorizează restenozarea.

Acest lucru se întâmplă în circa 20 la sută din cazurile în care s-au folosit stenturi simple, pe care organismul le percepe ca pe un corp străin şi reacţionează prin inflamare.

Indicate când stenoza este mare

Stenturile farmacologic active sunt recomandate doar în anumite situaţii: când diametrul vasului este mic (sub 3 mm), când lungimea stenozei este mare (peste 20 mm) sau când este dilatat un vas apropiat important. În aceste situaţii, riscul de restenozare este crescut. O mare parte din cei cu boli coronariene (aproximativ 25 la sută) sunt diabetici. Afecţiunea este asociată cu un risc crescut de restenozare a coronarelor, motiv pentru care şi acestor bolnavi le sunt indicate stenturile farmacologic active.

Au şi dezavantaje

Studiile recente au asociat stenturile active cu un risc mai mare de tromboză (formare a cheagurilor de sânge). Din acest motiv, tratamentul medicamentos dublu antiplachetar cu aspirină şi clopidogrel, care se prescrie întotdeauna după implantarea unui stent, pentru prevenirea trombozei, are o durată mai lungă în cazul în care s-a recurs la un dispozitiv farmacologic activ.

Bolnavii sunt nevoiţi să le plătească singuri

Spitalele pot achiziţiona stenturi prin Programul Naţional de Boli Cardiovasculare, însă cum întotdeauna sumele de bani sunt limitate, ele nu pot acoperi achiziţionarea celor mai performante dispozitive. Pentru a reuşi să trateze şi să salveze de la infarct cât mai multe persoane, spitalele cumpără de cele mai multe ori stenturi simple. Dacă bolnavul doreşte un stent performan, el trebuie să suporte costul lui, care este de 1.500-2.000 de euro.

Specialistul nostru

Dr. Dan Deleanu, Institutul de Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu"  din Bucureşti

În prezent, stenturile farmacologic active sunt încadrate în categoria materialelor sanitare, şi nu în cea a dispozitivelor medicale, aşa cum ar trebui. Societatea Română de Cardiologie a depus la Ministerul Sănătăţii Publice un proiect în acest sens, care prevede schimbarea încadrării stenturilor. Dacă actul va fi aprobat, ele vor putea primi un preţ de referinţă, care de obicei este mai mic decât cel real, însă care va ajuta bolnavii măcar cu o parte din banii necesari.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite