Atenţie la infecţiile care pot fi luate de la piscină!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai ales marginile piscinelor sunt surse de infecţii cu bacterii sau ciuperci
Mai ales marginile piscinelor sunt surse de infecţii cu bacterii sau ciuperci

Una dintre cele mai plăcute activităţi ale sezonului, înotul ne poate expune la probleme de sănătate dacă nu alegem corect piscina şi dacă nu respectăm regulile speciale de igienă

Înotul, de fapt chiar şi simpla bălăceală, antrenează musculatura şi face bine sănătăţii. Cu condiţia să alegem bazine care ştim cu siguranţă că sunt bine întreţinute şi unde se schimbă apa periodic, iar tratamentele aplicate apei sunt cât mai puţin nocive, recomandă specialiştii. În caz contrar, ne putem alege cu infecţii sau cu afecţiuni ale pielii, unele dintre ele dificil de tratat.

Bazinele aglomerate,mai riscante

Apa infectată a unor piscine afectează, în primul rând, principala barieră de protecţie a corpului, pielea. „Bazinele prea aglomerate şi supraîncălzirea apei favorizează înmulţirea bacteriilor, dar şi a virusurilor", atrage atenţia medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

În mod normal, clorinarea apei distruge majoritatea agenţilor patogeni. Însă este nevoie de o anumită concentraţie a clorului pentru ca efectul protector să se păstreze. În situaţia în care apa este încălzită (în cazul apei termale sau sub acţiunea razelor solare), clorul se evaporă mai repede şi, de aceea, microbii se pot înmulţi necontrolat.

Furunculul, un posibil risc

Cele mai întâlnite infecţii cutanate provocate de agenţii patogeni din apele netratate corespunzător sunt foliculitele (mici puncte albe), care pot evolua, în unele situaţii spre adevărate furunculoze localizate mai ales pe picioare, fese, dar şi pe faţă. Responsabil este stafilococul auriu, care poate da chiar infecţii rezistente la tratament.

De asemenea, putem contracta aşa-numitul granulom de piscină, care este provocat de o bacterie ce se multiplică în bazinele cu apă încălzită. El apare pe o leziune a pielii preexistentă şi se manifestă printr-o proeminenţă violacee care, după câteva săptămâni, ulcerează.

O altă afecţiune pe care o putem contracta de la bazinele publice de înot sau de la piscine este pitiriazisul versicolor. „Aceasta este o infecţie dată de o ciupercă ce se înmulţeşte la un anumit pH al pielii, o anumită transpiraţie, fiind favorizată de umiditatea asociată cu expunere la soare. Se manifestă prin mici plăci de culoare galbenă către brun închis, mai ales pe piept şi pe spate", explică medicul dermatolog Oana Clătici.

Specialista atrage atenţia că riscul de infecţii cutanate este mai mare în cazul persoanelor care s-au epilat recent (cu ceară sau cu lama). Ele riscă să sufere furunculoze, eczeme şi foliculite.

Picioarele şi unghiile, cele mai expuse

Atât apa piscinelor, cât mai ales marginile umede ale acestora şi podeaua cabinelor de duş publice din apropierea lor sunt sursă de infectare cu ciuperci (micoze) a picioarelor şi a unghiilor. „Micozele sunt întâlnite frecvent mai ales la nivelul picioarelor - tălpi, între degete - şi sunt favorizate de umiditate. Se manifestă prin apariţia unor porţiuni înroşite, prin mâncărime, băşicuţe, descuamare, fisuri şi miros neplăcut", spune medicul dermatolog. Onicomicoza, adică infecţia fungică a unghiilor, are aceeaşi cauză şi se manifestă prin modificarea culorii unghiei, care, uneori, cade.

În apă nu ne putem feri de ele, dar putem limita riscul de infecţie folosind papuci individuali de fiecare dată când ieşim din apă pe marginea piscinei şi chiar şi atunci când facem duş.
Dacă mergem desculţi pe zonele umede de lângă piscină şi dacă folosim şlapii la comun cu alte persoane riscăm şi să facem negi. Verucile plantare, cum se mai numesc aceştia, sunt leziuni virale care se pot înmulţi şi devin dureroase.

Nici clorul în exces nu face bine

Concentraţia prea mare de clor poate duce la iritarea ochilor şi mucoaselor. În plus, „excesul de clor în piscină poate determina reacţii alergice, mâncărimi, uscarea excesivă a pielii, căderea sau decolorarea părului şi agravarea acneei", completează medicul dermatolog Oana Clătici.

Ochii şi urechile se pot irita

Ochii sunt cei mai sensibili la apa piscinei, fiindcă pentru ei nu este favorabil nici clorul cu care se dezinfectează apa. Mai precis, atunci când nivelul de clor este ridicat, conjunctiva (membrana care acoperă suprafaţa internă a pleoapelor şi a globului ocular) se irită.

Astfel, dacă în ziua următoare, nivelul de clor din aceeaşi piscină nu este la fel de ridicat şi bacteriile se multiplică, există un risc mai mare de infecţii. „Infecţia oculară cu chlamydia poartă numele de conjunctivită de bazin sau de piscină, tocmai fiindcă aceasta este cea mai frecventă sursă", spune medicul specialist oftalmolog Adina Grigorescu de la Clinica Endocenter din Bucureşti.

De asemenea, conjunctiva se poate infecta cu pseudomonas, cunoscut în lumea medicală ca microb „oportunist", adică el există în mod normal pe piele, dar în anumite situaţii se înmulţeşte necontrolat şi creează probleme.

Persoanele care merg frecvent la piscină, mai ales copiii, riscă să sufere şi de infecţii ale urechii medii (în cazul micuţilor) şi externe (în cazul adulţilor). Otita externă se manifestă prin: conduct auditiv roşu şi inflamat, dureri de urechi, secreţii purulente şi senzaţia de mâncărime. Aceasta se poate trata cu picături cu antibiotic administrate în canalul auditiv, însă numai cu recomandarea medicului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite