Antioxidanţii în exces, periculoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care îşi administrează suplimente vitaminice şi, în plus, consumă frecvent alimente bogate în antioxidanţi riscă supradozarea. Efectele acestui lucru asupra sănătăţii sunt incomplet cunoscute, dar se pare că există unele riscuri.

Persoanele care consumă frecvent alimente cu calităţi antioxidante şi, în plus, iau şi suplimente vitaminice riscă să rupă echilibrul care asigură o sănătate de fier şi să obţină un efect contrar, atrag atenţia medicii. Din categoria antioxidanţilor fac parte vitaminele, mai ales A, C, D şi E, polifenolii, enzimele şi chiar şi mineralele, de tipul zincului şi seleniului. Printre simptomele supradozării acestor nutrienţi se numără insomnia, nervozitatea, durerile de cap.

 Însă manifestările variază în funcţie de substanţa care se acumulează în exces în organism. De exemplu, în caz de hipervitaminoză A, există şi riscul măririi splinei şi ficatului, prea multă vitamina E poate duce la tulburări ale ciclului menstrual şi de fertilitate. Iar un studiu realizat pe animale la Universitatea de Stat din Kansas arată că excesul de antioxidanţi afectează funcţia musculară, mai exact fluxul de oxigen necesar punerii muşchiului în mişcare.

Cere sfatul medicului când iei suplimente

Obţinuţi în laborator sau extraşi din surse naturale (mai ales din fructe şi din legume), antioxidanţii au rol esenţial pentru organism: ei ajută la eliminarea radicalilor liberi de oxigen ce se formează în cadrul metabolismului aerob şi, astfel, previn sau diminuează dezechilibrul numit stres oxidativ, cauzator de boli. De cele mai multe ori, persoanele preocupate de sănătate nu numai că iau suplimente cu antioxidanţi „la cutie", dar fac eforturi şi să se alimenteze cât mai sănătos.

Astfel, ele primesc antioxidanţi şi din alimente. Desigur, este greu să calculăm ce doză din fiecare antioxidant primim cu fiecare aliment pe care îl consumăm, iar medicii spun că nu există motive de îngrijorare pentru cei care încearcă să se alimenteze cât mai corect. Este puţin probabil ca supradozajul să se producă şi din asocierea unei diete sănătoase cu o pastilă cu doze moderate de antioxidant zilnic. Însă, pentru o persoană care ia trei pastile cu doze mari de antioxidanţi într-o zi şi care consumă fructe goji şi de pădure dimineaţa, broccoli şi orez integral la prânz, batoane de cereale îmbogăţite cu vitamine ca gustări şi suc proaspăt de lămâie seara se recomandă consultarea medicului.

Specialistul nostru

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
directorul Institutului de Cercetări  Alimentare Bucureşti

Cei mai buni antioxidanţi sunt cei din legume şi din fructe proaspete, apoi cei extraşi din astfel de surse naturale şi puţin prelucraţi. Sunt mult mai buni decât antioxidanţii de sinteză. De ce? Întotdeauna ei funcţionează în cascade antioxidante. Ei nu lucrează de unii singuri, ci au nevoie de alte substanţe, iar legumele şi fructele conţin astfel de complexe de antioxidanţi. Dacă nu lucrează în cascadă, aşa cum o cere celula, ei devin toxici pentru că, după ce distrug radicalii liberi, se transformă ei înşişi în radicali liberi. De exemplu, vitamina E este regenerată de vitamina C, care, la rândul ei, este potenţată de antocianidine. În măceşe, acidul ascorbic se găseşte în combinaţie cu antocianidine.

60 mg de vitamina C din sursă naturală are valoare biologică mai mare decât 1.000 mg de vitamina C de sinteză. În plus, antioxidanţii trebuie să ajungă în celule, şi dacă sunt naturali ajung mult mai uşor decât dacă sunt sintetici.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite