Acneea creează complexe şi «pătează» destine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acneea este considerată una dintre cele mai întâlnite boli ale pielii, afectând 80% din adolescenţi şi 5% din adulţi. Deoarece este vizibilă la nivelul tenului, lasă urme nu doar pe piele, ci şi asupra stării emoţionale. Din fericire, acneea se poate trata. Pentru aceasta însă este nevoie de o schemă terapeutică potrivită şi de multă răbdare.

Am luptat 13 ani cu acneea şi ştiu cât de greu le-a fost interlocutorilor mei să vorbească despre această boală. M-am întâlnit cu V. la o ceainărie din zona Universităţii, deşi mi-a spus încă de la telefon că nu-i face plăcere să vorbească despre această problemă.V. are 23 de ani şi este student în Bucureşti, iar la prima vedere pare un tânăr încrezător în forţele proprii. Numai în aparenţă însă! Mi-a mărturisit că acneea l-a făcut să fie nesigur pe el şi evită să se afle în centrul atenţiei. Deşi în prezent nu mai are acnee (se află sub tratament de întreţinere), tenul său este brăzdat de semne.

Primele leziuni pot apărea în jurul vârstei de 12 ani

V. povesteşte că primele coşuri i-au apărut prin clasa a şaptea. Mama sa i-a spus să nu se îngrijoreze, deoarece sunt semne specifice perioadei adolescenţei. Însă, pe măsură ce timpul trecea, coşurile se înmulţeau şi deveneau tot mai dureroase, iar pielea era tot mai inflamată. „Boala debutează între 12 şi 14 ani, odată cu pubertatea, şi atinge apogeul în jurul vârstei de 17 ani. În apariţia acneei sunt implicaţi factori genetici (numărul glandelor sebacee este moştenit) şi factori endocrini (activitatea glandelor sebacee este influenţată de hormonii androgeni, secretaţi de glandele suprarenale şi de gonade - ovare şi testicule).

La pubertate, glandele sebacee devin hiperactive din cauza modificărilor hormonale specifice vârstei. Astfel, porii se astupă şi au loc modificări ale florei microbiene rezidente: Propionibacterium acnes şi Stafilococul auriu. Prin urmare, coşurile devin purulente şi apar inflamaţiile", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Adulţii, tot mai afectaţi

În general, acneea este asociată cu perioada adolescenţei şi, cu toate acestea, numărul adulţilor afectaţi este destul de mare. În urmă cu trei ani, Corina Ştefan (37 de ani, Bucureşti) s-a trezit din senin cu o erupţie de coşuri la nivelul feţei. „La sfârşitul anului 2008 au început să-mi apară coşuri gălbui cu «moţul» acela de puroi în vârf. Erau relativ dureroase şi sensibile la atingere. Am crezut că este ceva trecător", îşi aminteşte Corina. Şi în cazul Danei, o tânără de 27 de ani din Timişoara, boala a debutat brusc în urmă cu trei ani. „Nu înţelegeam de ce mi se întâmplă mie, întrucât nu aveam tenul gras, ba, din contra, era foarte uscat, foloseam aceeaşi cremă de faţă de ani întregi, nu fumam şi nici nu eram clientă a saloanelor de bronzat", spune intrigată Dana.

Stresul şi cosmeticele, factori favorizanţi

Potrivit medicilor, la vârsta adultă, acneea este mai frecventă la femei decât la bărbaţi, deoarece ele folosesc zilnic produse cosmetice de camuflaj (fond de ten, pudră), care conţin ingrediente ce favorizează apariţia coşurilor. Lanolina, vaselina, uleiurile vegetale şi minerale şi diferiţii pigmenţi sunt numai câteva dintre ele. De asemenea, la vârsta adultă, predispuse la acnee sunt şi femeile care au avut boala la pubertate sau în adolescenţă. Totodată, acneea se poate declanşa şi pe fondul stresului (perturbă echilibrul hormonal) şi al diferitelor tulburări endocrine (sindromul ovarelor polichistice). „Acneea se poate declanşa şi din cauza expunerii, la locul de muncă, la diferiţi iritanţi (praf, substanţe medicamentoase ori chimice, hidrocarburi aromate clorinate, uleiuri, gudroane) ori la fum de ţigară", explică medicul dermatolog Oana Clătici.

Coşurile nu se storc şi nu se tratează după ureche

Medicii afirmă că peste 95% din persoanele care au acnee apelează, în primă instanţă, la tratamente recomandate de cei din jur. Acest gest însă este greşit, deoarece, tratată necorespunzător, acneea lasă urme pe piele care, în timp, îşi pun amprenta negativ asupra stării emoţionale. V. îşi aminteşte că a folosit alcool mentolat, deoarece auzise că usucă leziunile şi grăbeşte vindecarea, iar Dana a folosit, pe lângă diverse preparate cu argilă, mir de la biserică, despre care mama sa auzise că ar vindeca acneea.

 De asemenea, o altă greşeală frecvent întâlnită la persoanele cu acnee este stoarcerea coşurilor. „Nu stoarceţi, nu atingeţi, nu frecaţi leziunile şi nu permiteţi să vi se facă acest lucru în saloanele cosmetice. Stoarcerea leziunilor determină o ameliorare aparentă a aspectului feţei, însă, după puţin timp, în loc de o leziune vor apărea trei, iar apoi cinci, pentru că sebumul infectat va activa foliculii vecini. Inevitabil, vor rămâne pete pigmentare (maro) şi cicatrici permanente", explică specialistul.

Vindecarea cere multă răbdare

Persoanele care au acnee trebuie să se înarmeze cu multă răbdare, deoarece vindecarea are loc lent, fiind necesare între şase şi opt luni de tratament. Prima linie de tratament constă în administrarea de antibiotice (de obicei, doxiciclină) şi de unguente pe bază de antibiotice, de acid azelaic şi de peroxid benzoyl (inhibă activitatea bacteriei Propioni acnes). Medicii atenţionează că tratamentul poate fi însoţit de o serie de simptome, precum roşeaţă şi prurit (mâncărimi), ba, mai mult, pielea se poate descuama şi coşurile se înmulţesc. De obicei, în acest stadiu al tratamentului, persoana în cauză se descurajează şi abandonează tratamentul. Din această cauză, în timp, acneea se agravează şi necesită un tratament mai dur.

În acneea severă (acnee conglobată, nodulochistică sau rezistentă la tratamentul clasic efectuat patru-şase luni) se recomandă tratamentul pe bază de isotretinoin, însă numai sub stricta supraveghere a medicului dermatolog. Aceasta deoarece, în cazul femeilor, isotretinoinul poate determina modificări ale ADN-ului viitorului copil în cazul în care sarcina intervine la mai puţin de şase luni de la tratament. „Am luat Roaccutane pe bază de isotretinoin timp de numai trei săptămâni, deoarece efectele secundare sunt devastatoare: pielea se usucă excesiv, buzele se descuamează şi mă simţeam tot timpul deprimată. În plus, deşi se recomandă să nu rămâi însărcinată timp de şase luni după tratament, se pare că această substanţă rămâne în corp doi ani. Şi nu eram dispusă să risc", povesteşte Corina.

Apar premisele instalării depresiei

Un studiu realizat de Asociaţia Dermatologilor din Marea Britanie pe un grup de 500 de voluntari cu acnee a arătat că această boală creează cele mai mari complexe de inferioritate. Simpla apariţie a coşurilor la nivelul feţei duce încet, dar sigur, la pierderea stimei de sine, la fobie socială şi creează premisele apariţiei depresiei. În plus, semnele care rămân după dispariţia coşurilor creează o anumită vulnerabilitate emoţională şi lipsa de încredere în forţele proprii. „Este de-a dreptul dureros şi stresant să ai faţa în asemenea hal şi să trebuiască să mergi la o nuntă sau la un interviu.

Nu reuşeşti să ascunzi coşurile cu niciun fond de ten sau pudră. Degeaba porţi cea mai drăguţă rochiţă, deoarece te simţi hidoasă", explică Dana starea în care se afla atunci când avea acnee. V. spune că din cauza acneei nu a reuşit să-şi facă o prietenă şi petrecea vacanţele mai mult în casă, iar acum nu suportă să i se privească faţa. Potrivit psihoterapeutului Keren Rosner de la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti, persoanele care suferă de acnee îşi creează un scut de protecţie care, din păcate, le privează de plăcerile vieţii şi le perturbă viaţa de zi cu zi. Iar pe măsură ce timpul trece, starea de vulnerabilitate emoţională le afectează comunicarea cu cei din jur.

Soluţii există!

În prezent, inesteticele urme lăsate de acnee pot fi şterse complet de pe chip, ce-i drept cu ceva efort financiar. Pentru atenuarea cicatricelor, în prezent, este în vogă laserul Genesis. Costul unei şedinţe ajunge la 650 de lei şi sunt necesare între şase şi opt şedinţe. În plus, la fel de importantă este şi atitudinea în faţa bolii. Din experienţă pot spune că gândirea pozitivă te poate ajuta să treci mai uşor peste această problemă. Gândeşte-te care sunt lucrurile cu adevărat importante din viaţa ta. În plus, nu uita că esenţială este începerea tratamentului cât mai timpuriu.

Precoce

Acneea se poate vindeca, însă numai dacă este tratată la timp.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite