Trusa verde de prim ajutor în caz de gastrită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiurile pentru gastrită  se beau neîndulcite,  pe stomacul gol
Ceaiurile pentru gastrită se beau neîndulcite, pe stomacul gol

Durerile intense de stomac şi arsurile gastrice pot fi atenuate cu preparate din obligeană, din sunătoare şi din orz verde. În cazul unei crize de gastrită sau de ulcer, fitoterapeuţii recomandă remedii din plante cu efecte calmante, cicatrizante, antispastice şi antiinflamatoare.

Administrarea îndelungată de medicamente antiinflamatoare, abuzul de alcool, fumatul, stresul şi alimentaţia bogată în grăsimi sunt principalii vinovaţi de apariţia gastritei. Afecţiunea constă în apariţia unei hiperacidităţi la nivel gastric, care, în timp, dacă nu este neutralizată, poate produce leziuni ale mucoasei gastrice, adică ulcer. Iar pe parcursul acestui proces te poţi confrunta cu crize dureroase. Aşadar, pentru a evita agravarea simptomelor, trebuie, în primul rând, să înlături factorii de risc. Apoi, pe lângă tratamentul clasic, poţi folosi şi remedii din plante cu efecte dovedite în calmarea crizelor de gastrită. Ţine cont de faptul că ceaiurile trebuie băute neîndulcite şi, preferabil, între mese.

Se recomandă şi pulberea de obligeană

Pentru a atenua durerile apărute în cazul unei crize de gastrită, poţi bea ceai din rădăcină de obligeană. Planta are efecte calmante, antispastice şi antiseptice şi, în plus, este un excelent pansament gastric. Aşadar, pune o linguriţă rasă de rădăcină, uscată şi măcinată în prealabil, la 250 ml de apă clocotită, lasă la infuzat 15 minute şi apoi bea ceaiul călduţ. Poţi face o cură de o lună cu această infuzie, timp în care trebuie să bei câte două căni de ceai pe zi. În plus, terapeuţii recomandă şi pulberea de obligeană, obţinută prin măcinarea rădăcinii la râşniţa de cafea.„În caz de gastrită, se ia câte o jumătate de linguriţă de pulbere, de patru ori pe zi, de preferinţă înainte de mese. Obligeana este contraindicată în cazurile în care durerile de stomac sunt însoţite de o senzaţie puternică de vomă", spune medicul Ruxandra Constantina, apifitoterapeut, cu competenţe în reflexoterapie.

Tătăneasa şi sunătoarea cicatrizează

Datorită conţinutului de alantoină, rădăcina de tătăneasă are o acţiune puternică de cicatrizare şi de calmare, potrivit apifitoterapeutului Ruxandra Constantina. Planta poate fi administrată sub formă de decoct, preparat din una-două linguriţe de rădăcină măcinată la o cană cu apă. Se fierbe timp de zece minute, după care se strecoară. Se beau câte una-două căni pe zi, timp de 25-30 de zile.  Un efect cicatrizant, dar şi puternic calmant are sunătoarea. Prepară o infuzie din una‑două linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită şi bea câte una-două căni pe zi.

Coada-calului, contra hiperacidităţii

Neplăcerile cauzate de gastrita cronică şi de ulcer pot fi atenuate cu ajutorul decoctului de coada-calului, un remediu care contribuie la neutralizarea acidităţii crescute. „Decoctul se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă, se fierbe zece minute şi se strecoară. Se bea câte o ceaşcă de ceai de două-trei ori pe zi, timp de o lună", explică medicul Ruxandra Constantina. Printre plantele care ajută la reducerea acidităţii gastrice se numără şi florile de salcâm şi frunzele de zmeur.

Sucul de orz verde, regenerant

Potrivit medicului Ruxan­dra Constantina, sucul de orz verde conţine clorofilă, ce ajută la regenerarea mu­coa­sei gastrice, are efect calmant şi antiinflamator. Aşadar, pentru a atenua simptomele gastritei, bea câte 200 ml de suc de orz verde pe zi, timp de 20 zile. De asemenea, sunt indicate şi sucurile din legume, ce ajută la calmarea durerilor stomacale, la reducerea acidităţii gastrice şi la cicatrizarea mucoasei gastrice. Astfel de sucuri sunt cele obţinute din varză, din cartofi, morcovi, din sfe­clă roşie şi din urzică. Se fac cure de câte două-trei zile în care trebuie să consumi exclusiv aceste sucuri.

Medicul răspunde: „Ce remedii atenuează  ţiuitul urechilor?"

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie

„Cu ceva timp în urmă, am avut un serviciu solicitant, ce presupunea lucrul pe calculator. Acest tip de muncă a dus la o deteriorare a stării mele de sănătate, ce s-a manifestat printr-o diminuare a capacităţii de concentrare, tulburări de vedere, vâjâit în urechi şi printr-o stare permanentă de somnolenţă. Am consultat un oftamolog, iar acesta mi-a spus că am suferit un spasm ocular. Însă, deşi purtam ochelari, vâjâitul în urechi şi starea de somnolenţă nu au dispărut. La ce remedii naturiste pot apela?" Întrebare de la Ioana din Bucureşti

Părerea mea este că trebuie aprofundate cauzele care duc la menţinerea simptomatologiei. Pentru aceasta, trebuie să faceţi un control medical prin care să se determine valorile tensiunii arteriale şi colesterolului sangvin. De asemenea, ar fi indicată o radiografie a coloanei cervicale, un examen ORL şi unul neurologic. Abia după depistarea cauzei, pu­teţi în­cerca un tratament naturist, cu infuzie de păducel sau de roiniţă (una-două linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită), din care se beau câte două căni pe zi, înainte de mesele principale. Benefice sunt şi capsulele cu Omega 3 (două-trei capsule pe zi) sau siropul de cătină, de afine ori de măceşe presat la rece.

Aşteptăm întrebările voastre la adresa de e-mail: sanatate@adevarul.ro

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite