Te chinuie tusea? Iată cu ce te tratezi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siropul de pătlagină favorizează eliminarea secreţiilor bronşice, calmând accesele de tuse
Siropul de pătlagină favorizează eliminarea secreţiilor bronşice, calmând accesele de tuse

Atunci când o viroză respiratorie lasă în urmă o tuse persistentă, poţi apela cu încredere la o serie de remedii naturale cu efect calmant şi emolient. Folosite ca adjuvant, ele vor îmbunătăţi răspunsul la tratament al organismului.

Înainte de a începe un tratament naturist contra tusei, specialiştii recomandă să se depisteze cauza care a declanşat simptomul. Aceasta deoarece dacă tusea durează mai mult de o săptămână, se poate vorbi despre o problemă cronică şi se impune un control medical imediat. Cert este că tusea este un act de apărare al organismului, apărut în urma iritării mucoaselor respiratorii. Iar pentru situaţiile când aceasta este asociată cu o infecţie respiratorie, există remedii naturiste care alungă disconfortul şi care grăbesc vindecarea.

Ceai de pătlagină, în stadiul iritativ

Dacă te confrunţi cu tuse uscată, iritativă, neproductivă, sunt indicate plante cu efect calmant, sedativ, emolient, antispastic şi antibiotic. Una dintre aceste plante este şi pătlagina, pe care o poţi administra sub formă de infuzie, preparată dintr-o linguriţă de plantă şi din 200 ml de apă clocotită. Se beau una-două căni de ceai pe zi sau se ia câte o lingură de infuzie din două în două ore de-a lungul zilei, până când tusea începe să devină productivă.

Specialiştii recomandă şi siropul de pătlagină, care grăbeşte eliminarea secreţiilor bronşice, calmând accesele de tuse. Pe de altă parte, pentru a scăpa de o tuse uscată, poţi lua, de două-trei ori pe zi, câte două-trei linguri de decoct de scai-vânăt. Acesta se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă, iar amestecul se fierbe 10 minute. Le poţi îmbunătăţi cu puţină miere, aceasta având, la rândul ei, o acţiune benefică datorită proprietăţilor antimicrobiene, antiinflamatorii, calmante şi expectorante.

Sucul de ceapă favorizează expectoraţia

În caz de tuse neproductivă, foarte eficient este şi siropul de ceapă, deoarece favorizează expectoraţia. Se pune o ceapă albă mare într-un vas cu 500 ml de apă şi se fierbe timp de 10-15 minute, până când apa scade la jumătate. Se adaugă miere şi se consumă treptat, pe parcursul unei zile, cu înghiţituri mici. Tot pentru efectul lor expectorant sunt indicate şi sucurile antitusive din usturoi sau din ridiche.

Podbalul, pentru curăţarea căilor respiratorii

Atunci când tusea a devenit productivă, specialiştii în fitoterapie recomandă plante care să fluidifice secreţiile şi să stimuleze eliminarea lor. Astfel, se poate face o cură cu infuzie din podbal, preparată dintr-o linguriţă de plantă şi dintr-o cană cu apă. Amestecul se fierbe cinci minute şi se consumă imediat. Benefică este şi infuzia din flori şi din rădăcini de ciuboţica-cucului. Se pun una-două linguriţe de flori la 200 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 10 minute şi se beau două-trei căni pe zi, până la dispariţia tusei.

În acelaşi mod poate fi administrată şi infuzia din cimbru, cea din lumânărică, din tei, infuzia din flori şi din frunze de nalbă mare, decoctul din rădăcină de iarbă mare sau ceaiul din rădăcină de lemn-duce. Aceasta din urmă poate fi administrată şi sub formă de tinctură, din care se iau câte 20-30 de picături de trei ori pe zi, diluate într-un pahar cu apă sau cu ceai.

Amestec din plante cu efect dezinfectant

Pentru a calma accesele de tuse, foarte eficace sunt ceaiurile din amestecuri de plante cu acţiune antiseptică la nivel respirator, mucolitică şi calmantă. Astfel, se vor folosi tei, pătlagină, cimbrişor, cimbru, scai-vânăt, şovârv, troscot, fenicul, anason, lavandă şi muguri de pin. Se amestecă aceste plante în părţi egale şi se pune o linguriţă de amestec la o cană cu apă clocotită. Poţi bea câte două-trei căni de ceai pe zi, până la dispariţia tusei. Într-o astfel de situaţie sunt indicate şi inhalaţiile cu infuzii din plante precum muşeţelul, cimbrul sau salvia în care s-au pus uleiuri esenţiale de eucalipt, de mentă, de pin sau de cimbru.

Cură de şapte zile cu propolis

În caz de tuse, este indicată şi o cură de şapte zile cu propolis, datorită proprietăţilor antibiotice şi antiinflamatorii ale acestui remediu. El poate fi administrat sub formă de tinctură, câte 20-30 de picături de două-trei ori pe zi, diluate în puţin lapte cald sau în ceai. De asemenea, poţi lua propolis ca atare.

Specialistul nostru

Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Tusea poate fi seacă, iritativă, neproductivă şi în acest caz trebuie folosite plante cu efect calmant, sedativ. Dacă tusea este productivă, sunt indicate plante care stimulează eliminarea expectoraţiilor. Este bine să se ţină cont de faptul că atunci când tusea reprezintă un simptom prezent în caz de gripă, de bronşite, de traheobronşită, de laringită sau de pneumonie, trebuie să se folosească în paralel şi remedii ce stimulează imunitatea nespecifică a organismului, precum echinacea (sub formă de tinctură sau de capsule), ulei de chimen negru (comprimate), spirulină, cătină, aloe vera sau extract de muguri de plop. De asemenea, gemoterapia este benefică în caz de sindroame rino-sinusale-bronhice, având efect antiinflamator şi antiseptic la nivelul mucoasei respiratorii. Astfel, este recomandat extractul din muguri de carpen, în asociere cu extractul din muguri de coacăz, cu cel din muguri de arin negru sau cu extractul din mlădiţe de călin.

Atenţie

Dacă tusea durează mai mult de o săptămână, este recomandat să consulţi medicul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite