Scapă de stres şi de boli cu uleiuri aromatice!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masajul cu ulei de lavandă este cel mai bun remediu în combaterea insomniei
Masajul cu ulei de lavandă este cel mai bun remediu în combaterea insomniei

Anxietatea, oboseala cronică, infecţiile respiratorii şi insomnia sunt doar câteva dintre neplăcerile pe care le poţi trata folosind uleiuri esenţiale de plante. Există peste 40 de esenţe aromatice cu acţiune terapeutică, ce pot fi utilizate pentru masaj, baie sau pentru inhalaţii.

În aromaterapie se folosesc uleiuri aromatice cu o concentraţie mare de esenţe distilate din plante, multe dintre ele având proprietăţi antistres şi antimicrobiene. Una dintre cele mai uzuale metode de folosire a acestor esenţe este inhalaţia, indicată mai ales în răceli, pentru desfundarea nasului şi pentru uşurarea respiraţiei. De asemenea, uleiurile esenţiale se folosesc adesea şi pentru masaj, caz în care ele se combină cu alte tipuri de ulei, pentru baie sau pentru a înmiresma atmosfera dintr-o încăpere.

„Pentru masaj, se adaugă între două şi cinci picături de ulei volatil într-o lingură de ulei vegetal, cum este cel de măsline. Se pot face masaje cu aceste combinaţii o dată sau de două ori pe săptămână. Băile cu ulei trebuie să dureze circa 15 minute, iar pentru aceasta se adaugă circa cinci picături de ulei în apa din cadă", recomandă medicul Ruxandra Constantina, apifitoterapeut cu competenţe în reflexoterapie de la Clinica Med-As din Bucureşti.

Efect relaxant dovedit

Uleiurile esenţiale de lavandă, melisă, mentă, lămâie, mandarin, salvie, trandafir, ylang-ylang, iasomie, ginseng chinezesc şi de rozmarin sunt recunoscute pentru proprietăţile lor relaxante şi sedative. În plus, uleiul esenţial de iasomie şi cel de trandafir au şi efecte afrodiziace, tonice şi revigorante, înlăturând oboseala şi stările depresive. De ajutor în caz de depresie este şi uleiul esenţial de conifere (brad, molid sau pin) şi cel de busuioc. „Aromaterapia cu uleiuri esenţiale ajută în stări de tensiune psihică prin faptul că echilibrează starea emoţională şi reduce tensiunea nervoasă, relaxând corpul şi mintea", explică medicul Ruxandra Constantina.

De asemenea, pentru a alunga stresul, sunt eficiente şi băile la picioare. Pune 5-10 ml de ulei esenţial în zece litri de apă caldă şi ţine picioarele în această baie timp de zece minute. Dacă suferi de insomnie, foloseşte uleiuri esenţiale de lavandă, de patchouli, de trandafir sau de iasomie. Aşadar, cu două ore înainte de culcare, pune puţină apă în vasul de aromaterapie şi adaugă cinci picături de ulei esenţial. Terapia trebuie urmată timp de cel puţin zece zile. În acelaşi scop, poţi recurge şi la beneficiile uleiurilor volatile din flori de muşeţel. Pune circa zece picături de ulei în cadă şi relaxea­ză‑te în această apă o jumătate de oră.

De ajutor în caz de infecţii respiratorii

O soluţie eficientă pentru desfundarea nasului atunci când eşti răcit sunt inhalaţiile cu uleiuri esenţiale. Se diluează zece picături de ulei într-un litru de apă şi se inhalează aroma. Poţi folosi uleiul de mentă pentru calmarea iritaţiei mucoasei nazale şi uleiul de cimbru pentru proprietăţile lui dezinfectante şi descongestionante la nivel respirator. De asemenea, este indicat şi uleiul de lămâie, datorită efectelor antiinflamatorii şi antiseptice. Se face masaj în zona sternului folosind câteva picături de ulei de lămâie sau se inhalează în combinaţie cu ulei de ceai verde.

„Uleiul volatil de busuioc este benefic în caz de rinită sau de amigdalită şi se administrează intern, câte două-patru picături di­luate în puţină apă cu miere, de trei ori pe zi. Tratamentul durează trei săptămâni şi este contraindicat copiilor. De asemenea, în caz de rino­faringită, de otită şi de sinuzită se poate folosi uleiul volatil de eucalipt. Intern, se administrează câte două-trei picături de ulei diluat cu ceai, de trei ori pe zi, iar extern se fac inhalaţii cu câte zece picături la 100 ml de apă fierbinte", mai spune medicul Ruxandra Constantina.

"Esenţele de pin, de lavandă, de cimbru şi de eucalipt au acţiune antiseptică la nivelul aparatului respirator, digestiv şi urinar.''
Dr. Ruxandra Constantina apifitoterapeut

Respectă dozajul şi durata de administrare!

Potrivit medicului Ruxandra Constantina, în cazul anumitor afecţiuni, cea mai eficientă şi mai rapidă metodă naturistă de tratament este administrarea orală a uleiurilor volatile. Totuşi, acest lucru trebuie să se facă doar la recomandarea unui specialist în fitoterapie sau în aromaterapie, respectând cu stricteţe dozajul prescris pentru fiecare ulei în parte, precum şi durata tratamentului. De asemenea, înainte de a face aromaterapie, este bine să te asiguri că nu eşti alergic la un anumit tip de ulei esenţial. Ţine cont şi de faptul că uleiurile volatile se iau doar diluate, iar cura nu se face mai mult de trei săptămâni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite