Scapă de febră cu remedii naturale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştim că febra poate anunţa o infecţie în corp, de aceea, acest simptom ne face să ne alarmăm. Din fericire, în natură sunt o mulţime de plante ce reglează problema acţionând blând. Află care sunt ele şi ce proprietăţi au mai exact.

Temperatura normală a corpului este între 36,5 şi 37,5 grade Celsius, în funcţie de greutate şi de vârstă. O schimbare de doar jumătate de grad te poate face să te simţi foarte rău şi indică, de obicei, o infecţie în corp.Totuşi, între 36 şi 39 de grade Celsius, febra poate fi considerată benignă şi poate fi tratată luând măsuri simple precum repausul la pat şi hidratarea din abundenţă.

Specialiştii spun că febra este atât un semnal că organismul este ameninţat, cât şi un indiciu că sistemul imunitar a intrat în luptă. Mai exact, creşterea temperaturii corpului are efect antibiotic, pentru că o mare parte dintre bacterii nu se mai pot înmulţi dacă temperatura creşte peste 36 de grade Celsius. Dar nu înseamnă că trebuie să laşi lucrurile să scape de sub control.

Bea multe ceaiuri pentru rehidratare

În timpul febrei puternice, corpul pierde cantităţi mari de lichide prin transpiraţie. Aşadar, ceaiurile sunt esenţiale alături de tratamentul dat de medic. Iar dacă febra nu este însoţită de nicio altă tulburare, se pot folosi pentru rehidratare, alături de apa la temperatura camerei şi de siropuri din compot, ceaiuri de genţiană, pelin, ghinţură, de anghinare şi de păpădie, care au şi proprietatea de a scădea febra. Infuziile se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă călduţă. Se bea o cană cu ceai seara, înainte de culcare.

Lemn-galben, în loc de aspirină

Dracila, cunoscută şi sub numele de lemn-galben, conţine o substanţă numită berberină care, aşa cum arată studiile, are capacitatea de a reduce febra de cinci ori mai rapid decât aspirina. Totuşi, cantităţile de berberină care se găsesc într-o infuzie de lemn-galben nu sunt echivalente cu cele conţinute de o tabletă de aspirină. Însă febra moderată poate fi controlată cu ajutorul dracilei preparată sub formă de infuzie. Peste o lingură de fructe uscate de dracilă se toarnă o ceaşcă de apă clocotită, apoi se lasă două minute să infuzeze. Ceaiul se bea cât timp este călduţ, cu înghiţituri mici. Trebuie evitat abuzul de ceai de dracilă, pentru că, luată în cantităţi prea mari, planta poate produce inflamaţii renale.

Ghimbir cu lămâie, din oră în oră

Ghimbirul are şi el proprietăţi sudorifice, dar gustul său neplăcut îl face mai puţin popular printre leacurile care scad temperatura. Totuşi, există şi modalităţi de preparare cu miere şi cu lămâie care fac gustul ceaiului de ghimbir plăcut, chiar dacă rămâne iute. Dă pe răzătoare o bucată de rădăcină de ghimbir până când obţii o cantitate de două linguri de rădăcină proaspătă. Adaugă o cană şi jumătate de apă şi pune amestecul la fiert timp de 10 minute. Pune o linguriţă de miere şi trei linguriţe de suc de lămâie şi bea ceaiul din oră în oră. Poţi încerca şi un remediu preparat dintr-un amestec de 25 g de frunze proaspete de salvie, 50 g de miere şi trei linguri de suc de lămâie, consumat ca atare.

Plante cu efect sudorific

Prin transpiraţie, corpul îşi reglează în mod natural temperatura. Iar plantele care au efect sudorific, adică acele plante care stimulează organismul să elimine apa, sunt recoamandate în stările febrile. Printre plantele medicinale cu calităţi termoreglatoare, care cresc nivelul de confort al persoanei sunt menta şi socul, iar verbina şi coada-şoricelului au efect sudorific. Acestea se folosesc în infuzii, separat sau în amestec, cu rezultate foarte bune în reducerea temperaturii corporale.

Poţi folosi şi următorul amestec de plante pentru decoct: 20 g de flori de soc, 20 g de flori de tei, 10 g de ţintaură, 20 g de păpădie, 15 g de scoarţă de salcie, 15 g de flori de hamei. Se pune câte o linguriţă de amestec din aceste plante la 250 ml de apă şi se fierb timp de 10 minute. Se beau câte două-trei căni pe zi. Măceşul sau trandafirul sălbatic, plantă bogată în vitamina C, care se pierde totuşi în mare parte din cauza fierberii, are şi ea efect sudorific. De la măceş se folosesc fructele, preparate în infuzie rapidă, adică prin opărire, pentru a le păstra cât mai mult din principiile active. Se pune o linguriţă de fructe la o cană de apă şi se beau câte două căni de infuzie pe zi.

Seminţele de muştar au efect termoreglator

Unele remedii se administrează des pentru a controla febra pe parcursul zilei. Este şi cazul ceaiului din seminţe de muştar. El se obţine dintr-o lingură de seminţe de muştar, peste care se toarnă o cană cu apă fierbinte. Se bea la fiecare două ore câte o jumătate de cană, până când scade febra.

Scorţişoara acţionează rapid

Condimentele şi ierburile aromatice sunt alte remedii eficiente în combaterea febrei. Scorţişoara creşte toleranţa la frig şi scade temperatura corpului. Cei care au febră persistentă trebuie să urmeze o terapie cu pudră de scorţişoară. Se pune o linguriţă de pudră într-o ceaşcă de infuzie de plante, iar remediul se administrează din jumătate în jumătate de oră, până când scade febra. Foarte utilă este şi infuzia dintr-o lingură de flori de levănţică şi o cană cu apă. Se lasă la infuzat 15-20 de minute şi se beau două-trei căni pe zi.

Odihna, importantă

Repausul la pat este întotdeauna recomandat în stările febrile. Specialiştii spun că în perioadele cu febră, corpul îşi intensifică metabolismul. De aceea, resursele sale se consumă mai repede şi, pe fondul bolii, se pot instala carenţe de vitamine şi de minerale şi apare starea de slăbiciune generală. De aceea, odihna şi protejarea atentă împotriva frigului sunt măsuri ce reduc din complicaţiile pe care le poate produce febra.

Specialistul nostru

Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Ceaiurile de genţiană, pelin, ghinţură, anghinare şi de păpădie scad febra. Infuziile se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă călduţă. Se bea o cană cu ceai seara, înainte de culcare. De asemenea, infuzia preparată dintr-o lingură de măghiran uscat la o cană cu apă este recomandată pentru proprietăţile sale diuretice, sudorifice şi expectorante. Se poate folosi şi decoctul de măceşe, care grăbeşte vindecarea şi revitalizează organismul datorită conţinutului mare de vitamina C.

Consecinţe

Frisoanele, convulsiile febrile, delirul şi deshidratarea sunt urmările febrei netratate corespunzător.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite