Remedii care ţin glicemia sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preparatele din plante trebuie luate doar la recomandarea medicului
Preparatele din plante trebuie luate doar la recomandarea medicului

Anghinarea, schinduful şi frunzele de afin sunt renumite pentru proprietăţile hipoglicemiante şi, prin urmare, sunt aliaţi de nădejde în lupta cu diabetul. Există însă multe alte remedii pe care natura ţi le pune la dispoziţie pentru a controla boala.

Diagnosticul de diabet este greu acceptat, deoarece persoana în cauză asociază boala cu dependenţa de insulină. Studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că, în cazul persoanelor cu diabet de tip 2, momentul administrării insulinei poate fi întârziat chiar şi cu 15 ani. Condiţia este ca bolnavul să fie disciplinat în ceea ce priveşte stilul de viaţă, în principal alimentaţia care joacă un rol esenţial în prevenirea complicaţiilor (afecţiuni renale, oculare, ale sistemului nervos şi ale inimii).

 La capitolul mişcare, chiar şi 30 de minute de mers pe jos zilnic ajută la menţinerea sub control a glicemiei şi a greutăţii. În ceea ce priveşte dieta, recomandarea medicilor nutriţionişti este de a consuma cât mai multe fructe şi legume (doar cele permise). În plus, mesele principale se vor compune din carne slabă de pui (fără pieliţă), de curcan sau de peşte, din brânzeturi slabe şi din nu mai mult de unu-două ouă pe săptămână. De asemenea, cel puţin în primele stadii ale bolii, preparatele din plante pot ajuta la reglarea nivelului glicemiei.

Planta schinduf, cu precauţie maximă

Schinduful este renumit pentru faptul că are în compoziţie şase substanţe cu efect hipoglicemiant. Prin urmare, un astfel de remediu este deosebit de puternic şi trebuie administrat sub supraveghere medicală strictă. În plus, schinduful trebuie luat cu precauţie de bolnavii care urmează deja un tratament medicamentos cu hipoglicemiante.

În cazul bolnavilor noninsulinodependenţi, schinduful se administrează sub formă de pulbere, doza recomandată fiind de patru linguriţe pe zi. În ceea ce-i priveşte pe diabeticii dependenţi de insulină, se recomandă cura cu infuzie de schinduf (o linguriţă de plantă şi 250 ml de apă clocotită), care trebuie urmată 12 luni, timp în care dozele trebuie ajustate treptat (cu ajutorul medicului). Un studiu realizat în India a arătat că, după câteva luni de administrare a preparatelor de schinduf, bolnavii au putut să reducă substanţial dozele de insulină.

Frunzele de afin, insulină naturală

Frunzele de afin sunt considerate unul dintre cele mai bune remedii antidiabetice. Această calitate le este conferită de o substanţă din compoziţia lor, numită mirtilină, care acţionează similar insulinei. S-a demonstrat chiar că mirtilina este de 50 de ori mai puţin toxică decât insulina. Infuzia se prepară dintr-o lingură de plantă şi din 200 ml de apă fierbinte. Se beau două căni de ceai de frunze de afin pe zi, înainte de mesele principale (dimineaţa şi la prânz).

Anghinarea reglează nivelul zahărului în sânge

Pentru a controla mai uşor diabetul, fitoterapeuţii recomandă cura cu anghinare, întrucât conţine inulină, o glucidă cu absorbţie rapidă. În plus, ea are în compoziţie substanţe care ajută la scăderea nivelului colesterolului „rău", menţinând astfel arterele sănătoase. În general, în cazul bolnavilor de diabet, nivelul colesterolului „rău" (LDL) este mai ridicat, crescând astfel riscul de boli de inimă. O linguriţă de plantă uscată şi 250 ml de apă clocotită se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se recomandă câte două căni de ceai de anghinare pe zi, timp de 20-30 de zile. Deşi ceaiul are un gust amar greu de suportat, este de preferat să se bea neîndulcit.

Amestec de plante cu efect hipoglicemiant

Bolnavii de diabet ar trebui să consume zilnic o cană de ceai obţinut din teci de fasole, frunze de nuc, frunze de dud şi din frunze de afin deoarece, în combinaţie, au un puternic efect hipoglicemiant. În plus, se recomandă să se adauge şi mentă şi păpădie, deoarece stimulează secreţia biliară şi facilitează digestia, reglând astfel procesele metabolice. Înainte de a recurge la acest remediu, este bine să ceri sfatul unui medic fitoterapeut. El va stabili şi gramajul pentru fiecare plantă în parte. Bolnavii care au folosit acest ceai susţin că după câteva săptămâni au reuşit să controleze mai uşor pofta de dulce.

Specialistul nostru

Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Atât persoanele care sunt insulinodependente, cât şi cele care urmează un tratament cu antidiabetice orale pot apela, în paralel, la diferite preparate din plante care să le ajute să controleze boala mai uşor. Printre plantele care acţionează în sensul normalizării valorilor glicemiei se numără afinele, ce pot fi administrate sub formă de extract, de tinctură, de macerat sau de comprimate. Dozele se stabilesc în funcţie de tipul de diabet şi de eventualele complicaţii. Se mai recomandă infuzia de frunze de nuc, cea din salvie, infuzia de anghinare, de urzică, precum şi infuzia din flori şi din frunze de fragi. Pentru a evita orice tip de complicaţie, în timpul tratamentul cu plante, valoarea glicemiei trebuie monitorizată cu atenţie. Tratamentul pe bază de plante va permite, în timp, reducerea dozelor de antidiabetice.

Condiţie

Tratamentul pe bază de plante trebuie asociat cu o dietă sănătoasă şi cu cât mai multă mişcare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite