Păpădia, planta de sezon care îţi redă vitalitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curele cu păpădie curăţă organismul de toxine şi-ţi conferă  o stare de bine
Curele cu păpădie curăţă organismul de toxine şi-ţi conferă o stare de bine

Este folosită, în primul rând, în curele de detoxifiere, dar şi în tratamentul tulburărilor digestive, al bolilor hepatice şi al reumatismului.

O plantă aparent banală, păpădia este, în realitate, un remediu valoros, datorită conţinutului bogat în vitamine şi în minerale. Mai ales la început de primăvară, specialiştii ne sfătuiesc să profităm la maximum de proprietăţile sale detoxifiante şi curative.

Are efecte similare cu cele ale morfinei

Valorile terapeutice ale păpădiei sunt dintre cele mai diverse. Ea favorizează circulaţia sangvină, are acţiune coleretic-colagogă (stimulează secreţia biliară şi favorizează eliminarea acesteia în duoden), îmbunătăţeşte digestia şi combate constipaţia.

„De asemenea, remediile pe bază de păpădie reglează nivelul glicemiei, detoxifiază şi protejează ficatul, scad nivelul colesterolului rău şi combat anemia. În plus, această plantă are acţiune sedativă, îmbunătăţind activitatea neuronală, şi acţiune anestezică şi antidurere asemănătoare morfinei", spune medicul de familie cu competenţe în apifitoterapie Ruxandra Constantina de la Clinica Med-As din Bucureşti.

Datorită acestor proprietăţi, păpădia este recomandată mai ales în perioada Sărbătorilor, atât pentru a stimula digestia şi pentru a preveni tulburările cauzate de mesele copioase, cât şi pentru atenuarea durerilor de orice tip.

Medicii recomandă remediile pe bază de păpădie cu precădere persoanelor care suferă de dischinezie biliară (cunoscută popular sub denumirea de „bilă leneşă"), litiază biliară şi renală (pietre la vezica biliară sau la rinichi), digestie dificilă, constipaţie, hepatopatii (boli ale ficatului), dar şi celor cu reumatism sau gută.

Cură de detoxifiere, două săptămâni

Păpădia se poate dovedi utilă şi pentru perioada de după Sărbătorile de Paşte, având capacitatea de a elimina din organism reziduurile acumulate în urma consumului unor alimente „grele", cum sunt, de exemplu, drobul şi carnea de miel.

Efectele terapeutice ale păpădiei sunt obţinute din întreaga plantă: frunze, flori, tije tinere şi rădăcină. Frunzele tinere se pot utiliza în stare proaspătă, sub formă de salată, asezonate cu ulei de măsline, oţet, lămâie, sare, mărar, pătrunjel şi salată verde.

„Este indicat ca salatele din frunze de păpădie să fie consumate de două ori pe zi, înaintea meselor, timp de două săptămâni. O astfel de cură este benefică în special femeilor la menopauză, fiindcă frunzele de păpădie conţin bor, unul dintre elementele esenţiale pentru menţinerea unei densităţi osoase normale şi pentru prevenirea osteoporozei", spune medicul Ruxandra Constantina.

Cum se administrează

În scop curativ, modul şi perioada de administrare a păpădiei diferă de la o afecţiune la alta. De aceea, este indicat ca, înaintea utilizării acestui tratament naturist, să fie consultat un fitoterapeut. În general, se beau două-trei căni de infuzie din frunze pe zi (o linguriţă de plantă uscată la 200 ml de apă clocotită).

Maceratul la rece din rădăcină de păpădie, pregătit dintr-o lingură de pulbere, care se lasă la macerat opt ore în 250 ml de apă rece, se administrează de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. În schimb, din tinctura de păpădie se ia o linguriţă dizolvată în jumătate de pahar cu apă, de trei-patru ori pe zi, între mese.

Ştiai că...

- frunzele de păpădie fierte, aplicate sub formă de comprese, atenuează durerile reumatice?

- frunzele zdrobite sunt benefice în caz de eczeme şi de infecţii cutanate?

- decoctul se foloseşte extern pentru atenuarea pistruilor, acneei, cuperozei şi varicelor?

- sucul din tulpina păpădiei este folosit pentru vindecarea negilor?

- sucul proaspăt din tulpină sau frunze de păpădie (înainte de înflorire) are acţiune antibacteriană, fiind indicat în caz de infecţii respiratorii şi digestive?

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite