Nu face abuz de ceai, poţi avea de suferit!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evită să bei într-o zi mai mult de una-două ceşti de ceai care conţine teină
Evită să bei într-o zi mai mult de una-două ceşti de ceai care conţine teină

Băute în cantităţi mari, anumite infuzii din plante pot da insomnii, nervozitate sau tulburări digestive. Terapeuţii nu recomandă să se consume ceai din aceeaşi plantă sau din acelaşi amestec de plante pe perioade mai mari de şase săptămâni consecutiv, deoarece pot apărea reacţii adverse.

Aproape că nu există afecţiune ale cărei simptome să nu poată fi atenuate, într-o măsură mai mare sau mai mică, cu ajutorul unei cure cu ceaiuri din plante. De altfel, remediile din plante sunt recunoscute pentru acţiunea mai blândă asupra organismului decât cea a medicamentelor clasice şi pentru riscul scăzut de apariţie a unor efecte secundare. Desigur, asta doar în condiţiile unei administrări corecte, în dozajul şi pe durata indicate în funcţie afecţiune şi de planta folosită. În caz contrar, nu este exclus să apară probleme de sănătate, unele dintre ele de-a dreptul delicate.

Prea mult ceai negru duce la insomnii

Deşi se numără printre băuturile cu cea mai mare concentraţie de antioxidanţi, nu este indicat să bei mai mult de una-două căni de ceai negru sau verde pe zi şi în niciun caz după ora 17.00, doarece te poţi confrunta cu insomnii. „Ceaiurile care conţin teină, aşa cum sunt ceaiul negru şi cel verde nu trebuie consumate seara, deoarece sunt tonice ale sistemului nervos şi excitante, putând provoca tulburări de somn", spune medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie. Un alt efect secundar ce poate apărea în cazul în care aceste ceaiuri sunt consumate în cure prelungite, fără pauză, este acela că pot duce la scăderea nivelului de calciu şi de fier din sânge. De asemenea, potrivit medicului Ruxandra Constantina, în cazul persoanelor hipotensive, consumul de ceai verde poate determina lipotimie (leşin).

Sunătoarea poate da nevralgii în zona cefei

Consumul excesiv de ceai de sunătoare (mai mult de două ceşti pe zi, în cure de peste şase săptămâni) favorizează apariţia nevralgiilor, în special în zona cefei şi a capului.
„Un alt aspect de care trebuie să se ţină cont este faptul că sunătoarea este fotosensibilizantă şi, de aceea, pe perioada curei trebuie să se evite expunerea la soare. În plus, atunci când se bea ceai din această plantă nu este recomandat să se consume bere, brânzeturi fermentate, drojdie de bere, ciocolată sau castraveţi acriţi în oţet", mai spune medicul Ruxandra Constantina.

Echinacea şi ginsengul, cu precauţie

O altă plantă care trebuie administrată cu precauţie este echinacea. Astfel, o cură cu ceai de echinacea nu trebuie să depăşească 21-30 zile, în caz contrar putând apărea disfuncţii ale sistemului imunitar. De asemenea, ginsengul, în doze mari, provoacă agitaţie, nervozitate, hipertensiune arterială, insomnie sau dureri de cap, iar consumul excesiv de păducel poate duce la scăderea bruscă a tensiunii arteriale şi la migrene. Nici ceaiul de lemn-dulce nu trebuie băut mai mult de patru-şase săptămâni consecutiv, deoarece favorizează scăderea nivelului de potasiu din sânge, retenţia de apă în organism şi creşterea tensiunii arteriale.

Dacă vei consuma ceai de mentă mai mult de şapte zile, există riscul să te confrunţi cu constipaţie, cu reflux gastro-esofagian, cu crampe gastrointestinale şi cu greaţă. Pe de altă parte, ceaiul de cruşin, băut în cantităţi mari, duce la colici abdominale puternice, la diaree şi la alte tulburări la nivelul sistemului digestiv. „De asemenea, ginkgo biloba, folosită în special de persoanele vârstnice pe perioade lungi de timp, poate provoca diaree, greaţă, vărsături, dureri de cap, agitaţie şi ameţeli. Chiar şi muşeţelul, administrat pe perioade lungi, determină dezechilibre ale florei intestinale", avertizează medicul Ruxandra Constantina.

"Ceaiul negru şi cel verde nu trebuie consumate seara, deoarece sunt excitante, putând provoca tulburări de somn.''
Ruxandra Constantina
Medic de familie, competenţă în apifitoterapie

Atenţie la ceaiul de urzică!

Potrivit medicului Ruxandra Constantina, este bine să eviţi consumul excesiv de ceai de urzică, deoarece el creşte gradul de coagulare a sângelui şi favorizează apariţia trombozelor. Şi infuzia din rostopască trebuie administrată pe durate scurte, în caz contrar putând apărea reacţii adverse precum greaţă, văr­sături, probleme respiratorii şi crampe musculare. Ţine cont şi de faptul că, pe termen lung, ceaiul de măceşe poate distruge smalţul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite