Miros neplăcut al picioarelor? Iată soluţiile naturale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai ales iarna, când purtăm în majoritatea timpului încălţăminte care nu permite aerisirea picioarelor, poate apărea o problemă stânjenitoare: mirosul neplăcut. Din fericire, există câteva remedii eficiente şi fără efecte secundare.

C irca 30% din populaţie este afectată de ciuperca piciorului, aceasta fiind principala afecţiune responsabilă de apariţia mirosului neplăcut al picioarelor, dar şi de apariţia altor simptome, precum mâncărimea şi descuamarea tălpii şi a pielii dintre degete. Contractarea fungilor care atacă pielea este favorizată de transpiraţia excesivă şi de purtarea încălţămintei necorespunzătoare. De aceea, specialiştii spun că orice tratament, fie el clasic, fie el naturist, nu-şi face efectul dacă nu se respectă câteva reguli simple de igienă. Cea mai importantă dintre ele este spălarea zilnică a picioarelor. Adiţional poţi adăuga în apa de baie şi câteva preparate naturiste care au rolul de a dezinfecta zona, au acţiune antimicotică şi odorizantă.

Băi zilnice cu ceai negru

Acidul tanic este una dintre substanţele conţinute de ceaiul negru, ce favorizează distrugerea bacteriilor şi închiderea porilor, ajutând la combaterea transpiraţiei excesive şi mirosului neplăcut. Aşadar, acesta este unul dintre remediile pe care este bine să le foloseşti pentru a face băi de picioare. Prepară o infuzie concentrată din patru linguriţe de ceai negru şi din 500 ml de apă. Se fierbe soluţia 15 minute, după care se adaugă într-un lighean în care ai pus doi litri de apă rece. Ţine picioarele în această infuzie 20 de minute.

Oţetul de mere distruge ciuperca piciorului

Un alt remediu cu efecte remarcabile contra mirosului neplăcut al picioarelor şi care ajută în acelaşi timp la tratarea micozelor, calmând iritaţiile şi mâncărimile, este oţetul de mere. Astfel, specialiştii recomandă spălarea frecventă a picioarelor cu soluţie făcută din doi litri de apă şi din două linguri de oţet de mere, iar efectele se pot observa în doar câteva zile. Un alt truc este să te speli alternativ cu apă rece şi cu apă fierbinte, deoarece în acest fel este stimulată circulaţia sangvină de la nivelul picioarelor, iar mirosul va fi îndepărtat mai eficient.

O alternativă la oţetul de mere este zeama de lămâie. Aceasta acţionează eficient contra bacteriilor şi în caz de picioare umflate şi obosite. În plus, lămâia conferă un miros plăcut şi persistent. Adaugă zeama de la o lămâie în doi litri de apă rece şi ţine picioarele în această soluţie timp de 15 minute. De două ori pe săptămână, poţi face băi de picioare cu un amestec din doi litri de apă şi o lingură de bicarbonat de sodiu.

Salvie, contra transpiraţiei excesive

Dacă este să amintim doar câteva dintre proprietăţile salviei - antiseptice, cicatrizante, astringente şi antiinflamatorii - nu încape îndoială că aceasta este o soluţie contra mirosului neplăcut al picioarelor. În plus, salvia acţionează eficient contra transpiraţiei excesive. Pentru aceasta, sunt indicate băile cu decoct din frunze şi din flori de salvie. Pune trei-patru linguri din planta mărunţită în jumătate de litru de apă şi fierbe amestecul 10-15 minute.

Apoi strecoară decoctul şi adaugă-l într-un lighean în care ai pus în prealabil unu-doi litri de apă rece. Baia trebuie să dureze aproximativ 20 de minute. Un truc recunoscut pentru efectele odorizante şi antiperspirante este să pui câteva frunze de salvie în pantofi. Alte remedii indicate într-o astfel de situaţie sunt şi decoctul din cimbru, infuzia din coada-calului sau ceaiul din frunze de nuc. Acesta se face din trei linguriţe de plantă mărunţită şi din 500 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat un sfert de oră. Se fac băi de picioare de câte 30 de minute cu această infuzie, de două ori pe săptămână.

Uleiuri aromatice, pentru acţiune de durată

Printre leacurile recomandate celor care se confruntă cu problema mirosului neplăcut al picioarelor sunt şi uleiurile aromatice. Astfel, se pot face băi cu apă călduţă în care se adaugă trei-patru picături de ulei de lavandă, de mentă, de arbore de ceai sau de cimbru. Aceste uleiuri nu doar maschează mirosul, ci ajută şi la combaterea ciupercii piciorului prin efectul lor antimicotic, antiseptic şi calmant.

Rostopasca are proprietăţi  antibacteriene

Agenţii patogeni care dau mirosul neplăcut al picioarelor pot fi distruşi cu ajutorul tincturii de rostopască. După spălarea riguroasă a picioarelor, aplică tinctură de rostopască pe tălpi şi între degete cu un tampon. Pentru un efect mai puternic, poţi adăuga şi ulei esenţial de arbore de ceai, de lămâie sau de muşeţel. Brusturele este un alt leac eficient contra infecţiilor picioarelor. El conţine o substanţă, arctiozida, cu acţiune comparabilă cu cea a penicilinei. Poţi face cataplasme cu frunze de brusture (frunzele spălate se stropesc cu ulei de eucalipt), care se aplică seara pe tălpi, se trage apoi o pereche de şosete curate din bumbac şi se stă astfel pe toată durata nopţii. Dimineaţa se spală picioarele cu apă călduţă.

Trucuri care te ajută să eviţi neplăcerile

Una dintre cele mai bune măsuri de a preveni apariţia ciupercii piciorului sau a altor afecţiuni care cauzează mirosul neplăcut al picioarelor rămâne spălarea zilnică. Aşadar, este indicat să te speli pe picioare cu apă şi cu săpun în fiecare zi şi obligatoriu seara, înainte de culcare. Ţine cont că, după baie, picioarele trebuie şterse cu un prosop curat, având grijă să te ştergi bine şi între degete. De asemenea, poartă întotdeauna şosete din bumbac, pe care să le schimbi în fiecare zi. Dacă mergi la piscină sau foloseşti duşuri comune, poartă întotdeauna o pereche de şlapi şi aplică o cremă antimicotică preventiv. În plus, nu împrumuta niciodată încălţămintea.

Specialistul nostru

Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

Pentru a diminua mirosul neplăcut al picioarelor trebuie în primul rând să urmăm câteva reguli simple: spălarea zilnică a picioarelor cu apă călduţă, purtarea unor ciorapi din bumbac şi a încălţămintei din piele, care trebuie schimbate zilnic.

De asemenea, este important să se trateze corect infecţiile la acest nivel, atunci când apar. În plus, se pot face băi de picioare cu apă în combinaţie cu infuzie concentrată de ceai negru, cu decoct din cimbru, cu decoct din frunze şi din flori de salvie, cu decoct din frunze de nuc sau cu infuzie din coada-calului. Se pot folosi şi loţiuni, creme şi deodorante care conţin plante ce reduc transpiraţia picioarelor, au acţiune antiseptică şi astringentă, cum ar fi cele pe bază de extract din scoarţă de stejar, extract din turmeric, din ghimbir, din nuc, cimbru, din busuioc, aloe, tinctură de brusture, de salvie, acid boric, formol sau alaun de potasiu.

Măsuri

Alege încălţăminte din piele şi evită să porţi două zile consecutiv aceeaşi pereche de pantofi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite