Lucerna,pansament gastric şi tonic hepatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucerna,pansament gastric  şi tonic hepatic
Lucerna,pansament gastric şi tonic hepatic

Denumită şi „părintele tuturor plantelor”, lucerna este considerată hrana verde a mileniului.Principala  sa funcţie terapeutică  este aceea de a fortifica sistemul imunitar.

Folosită în stare proaspătă, lucerna îşi menţine nutrienţii esenţiali necesari bunei funcţionări a întregului organism. Planta conţine o cantitate mare de enzime, substanţe antiinflamatoare, betacaroten, vitaminele B6, C (de patru ori mai multă decât citricele), E, D, K şi U, precum şi minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu).

Lucerna se poate consuma sub formă de ceai, tinctură, pulbere sau de tablete, pe care ni le putem procura de la plafar. Mai mult, lăstarii sau germenii de lucernă au efecte revigorante şi pot fi adăugaţi în salatele de legume.

Este  un diuretic natural

Lucerna se recomandă pentru prevenirea  infecţiilor vezicii urinare şi ale prostatei. De asemenea, specialiştii recomandă lucerna ca adjuvant în tratamentul medicamentos specific în cazul inflamaţiilor. Acţionează benefic şi în cazul durerilor reumatice.

Are efecte de detoxifiere

Planta este folosită ca tonic general şi ca întăritor al sistemului imunitar. Tratamentul cu lucernă este recomandat de specialişti pentru detoxifierea şi stimularea funcţiei ficatului şi pentru purificarea sângelui. Datorită conţinutului său ridicat de fibre, lucerna are puterea de a absorbi şi de a elimina toxinele din organism.

De asemenea, lucerna este recomandată de fitoterapeuţi pentru eliminarea retenţiilor de apă din organism. Datorită substanţelor active conţinute în frunze şi în lăstari, tratamentul cu lucernă  are efecte benefice în combaterea constipaţiei. De asemenea, planta are efect purgativ şi reduce balonările.

Încetineşte  procesul de îmbătrânire

Tratamentul cu lucernă are efecte incontestabile asupra sistemului imunitar. În plus, ceaiul încetineşte procesul de îmbătrânire şi asigură un somn odihnitor. După primele trei-patru săptămâni de terapie, creşte rezistenţa fizică şi psihică a celor care folosesc acest revigorant de excepţie.

image

Fortifică oasele şi dantura



Fiecare gram de lucernă conţine 8.000 U.I. de vitamina A şi 20.000-40.000 U.I. de vitamina K, care ajută la dizolvarea cheagurilor de sânge şi previne sângerările. De aceea, lucerna este recomandată în tratarea ovarelor polichistice sau dismenoreei, dar şi persoanelor care au suferit o intervenţie chirurgicală. Celelalte substanţe active din compoziţia lucernei, vitaminele B6, E şi D, alături de minerale, fortifică sistemul osos şi dentiţia copiilor.

Regenerează mucoasa aparatului digestiv

În frunzele de lucernă se găseşte o vitamină mai puţin cunoscută, U, care previne ulcerul şi reînnoieşte mucoasa lezată a stomacului şi a aparatului digestiv. Când lucerna se administrează înainte de masă, aceasta uşurează procesul de digestie. În schimb, dacă lucerna este luată la sfârşitul mesei, ea ajută la asimilarea nutrienţilor din hrana consumată la masa respectivă.

image


Lucerna, «vindecătorul cu o mie de proprietăţi»

Biologul Frank Bouer a studiat îndeaproape efectele lucernei asupra organismului uman. El a constatat că frunzele verzi ale plantei conţin opt aminoacizi esenţiali care combat o serie de disfuncţii din organism. Alanina şi lizina măresc puterea de concentrare şi reduc efectele stresului.

Arginina menţine buna funcţionare a sistemului imunitar şi previne formarea tumorilor. Histidina şi prolina grăbesc procesul de vindecare a rănilor. Cisteina este un protector al bolnavilor de psoriazis. Tirozina tratează stările de depresie şi reduce apetitul. Metionina elimină deşeurile din ficat şi ajută la regenerarea acestuia.

image

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra
Constantina


medic de familie,
competenţă în apifitoterapie


Lucerna, prin conţinutul său bogat în antioxidanţi, enzime, clorofilă, aminoacizi, vitamine şi minerale, are multiple efecte benefice asupra organismului. Este un antioxidant puternic, întârzie procesul de îmbătrânire, întăreşte sistemul imunitar, previne apariţia unor afecţiuni cardiovasculare prin efectul de scădere a colesterolului.

Graţie conţinutului de vitamina U, are efecte benefice asupra aparatului digestiv şi în caz de balonări.  De asemenea, lucerna creşte pofta de mâncare, reface mucoasa lezată a stomacului. Datorită conţinutului ridicat de fibre, este benefică în constipaţie, având un uşor efect purgativ. Asigură detoxifierea organismului; reduce durerile provocate de artrită; ajută la sporirea energiei organismului, refacerea tonusului fizic şi psihic şi redă elasticitatea şi supleţea pielii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite