Leacuri care combat infecţiile urinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă te doare spatele, ai febră, frisoane şi dacă mergi mai des ca de obicei la baie, poţi suferi de o infecţie urinară. Iată care sunt cele mai eficiente soluţii din natură! 

Care sunt cauzele

Cistita (infecţia vezicii urinare), uretrita (infecţia uretrei), nefrita sau pielonefrita (boală inflamatorie a unuia sau a ambilor rinichi) pot fi cauzate de anumiţi germeni sau de toxinele acestora, mai ales de colibacili.

Coada-şoricelului dezinfectează căile

Datorită numeroaselor substanţe active din compoziţie, printre care uleiurile volatile, coada-şoricelului este una dintre plantele cu cel mai puternic efect dezinfectant. Toate preparatele din coada-şoricelului (infuzie, decoct, tinctură) au efecte pozitive însemnate în caz de infecţii urinare. Infuzia se prepară din două linguri de flori la 500 ml de apă. Cantitatea se bea în cursul unei zile, după mesele principale. Terapia durează 21 de zile şi, după o pauză de o săptămână, poţi s-o repeţi.

Merişorul, «doctorul rinichilor»

Este un diuretic puternic, dar merişorul mai are şi alte calităţi terapeutice necesare în afecţiunilor renale. Este antiinflamator, combate infecţiile şi dizolvă calculii renali. Decoctul se prepară dintr-o linguriţă de frunze şi 200 ml de apă. Ceaiul se fierbe timp de trei minute. Se recomandă câte două căni de decoct pe zi.

Socul, un bun diuretic

Poţi să prepari infuzie şi vin din florile socului, suc din boabe şi decoct din scoarţă. Toate aceste preparate au efecte benefice în infecţiile urinare. Infuzia se prepară din două linguriţe de flori la o cană cu apă clocotită. Pentru un efect maxim, bea trei-patru căni pe zi. Ceaiul preparat din flori este antiinflamator, antiseptic şi diuretic. Poţi face băi adăugând în apă decoct din flori şi din scoarţă de soc.

Băile de şezut cu lapte, indicate în cistite

Baia de şezut cu lapte cald este un leac eficient pentru infecţiile vezicii urinare. Adaugă doi litri de lapte în vasul în care faci baie. Baia durează 15 minute şi o poţi repeta timp de patru-cinci seri.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

În inflamaţiile căilor uro-renale, ca adjuvante se recomandă infuziile obţinute din: muguri de pin, din frunze de merişor, mătase de porumb, cozi de cireşe, frunze de mesteacăn, frunze de măceş, care stimulează diureza şi au rol antiseptic la nivelul căilor urinare. Se consumă 3 - 4 căni de infuzie pe zi (preparată din 1 - 2 linguriţe plantă la o cană de apă). Este indicat şi decoctul din rădăcină de osul iepurelui, care se obţine dintr-o lingură de pulbere de rădăcină la o cană cu apă. Se obţine prin fierbere la foc mic, timp de 20 de minute, apoi se strecoară.

Se beau câte 3 căni de decoct călduţ pe zi. Recomandată este şi gemoterapia cu extract din mlădiţe de iarbă neagră, benefică în caz de infecţii ale căilor urinare (cistite, cisteopielite, colibaciloze, prostatite acute şi cronice, uretrite). Se iau câte 30-50 picături, în puţină apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese. Extractul din sevă de mesteacăn este indicat în cistite cronice (câte 50 de picături, în puţină apă, de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite