Îţi cade părul? Iată câteva remedii naturale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru regenerarea părului,  aplică săptămânal o mască cu ou şi cu lămâie
Pentru regenerarea părului, aplică săptămânal o mască cu ou şi cu lămâie

Este normal să pierzi câteva zeci de fire de păr zilnic, spun specialiştii. Însă dacă observi că tot mai mult din podoaba ta capilară rămâne pe perie şi pe haine, este cazul să începi să iei măsuri. Încearcă mai întâi câteva remedii naturale, care acţionează cu blândeţe, dar eficient.

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, nu este exclus să observi că părul a început să ţi se rărească. De altfel, specialiştii estimează că peste 60% din persoanele cu vârste de peste 20 de ani au probleme cu pierderea podoabei capilare. Din fericire, există o serie de preparate din plante care, pe lângă faptul că întăresc şi hrănesc rădăcina firului de păr, înlătură mătreaţa şi dau părului un aspect sănătos şi strălucitor. Tratamentele se fac, în general, pe durate lungi, de circa şase luni. În plus, pentru a stimula circulaţia sangvină la nivelul scalpului, se recomandă periajul părului de două ori pe zi, câte 5 minute.

Prepară-ţi un şampon pe bază de urzică

Urzica este unul dintre cele mai recunoscute remedii împotriva căderii părului. Iar acest lucru se datorează proprietăţilor ei astringente, tonice şi antiinflamatoare. Poţi folosi această plantă sub formă de şampon. Amestecă două linguri de decoct de urzică (patru linguri de plantă se fierb în 300 ml de apă, timp de 10 minute), cu 10 gălbenuşuri de ouă de prepeliţă şi cu trei linguriţe de ulei de măsline extravirgin. Spală-te pe cap cu acest şampon de trei ori pe săptămână, timp de cel puţin şase luni, perioadă în care este indicat să nu foloseşti alte tipuri de şampon sau produse de înfrumuseţare precum gel, spumă de păr ori fixativ. Dacă totuşi nu doreşti să renunţi la şamponul tău obişnuit, poţi folosi un ceai concentrat de urzică pentru a-ţi clăti părul după fiecare spălare. Infuzia se prepară din 40-50 g de plantă la un litru de apă clocotită. 

Fricţionează-ţi scalpul cu decoct de brusture

O dată pe săptămână poţi face fricţionări ale scalpului cu un decoct preparat din trei linguri de rădăcină de brusture mărunţită, ce se fierbe timp de 30 de minute în jumătate de litru de apă. Tot pentru fricţionări poţi folosi şi tinctura de brusture. Rădăcina plantei se mărunţeşte fin şi se pune într-o sticlă până ce s-au umplut trei sferturi din recipient. Apoi se umple sticla cu alcool de 40 de grade. Preparatul se lasă la macerat 14 zile, timp în care trebuie să agiţi amestecul de două ori pe zi. După aceea, tinctura se filtrează şi se foloseşte pentru masarea scalpului de câte două ori pe săptămână. Tratamentul se face în cure de câte o lună.

Masaj cu ulei de măsline, zece seri la rând

Un alt remediu care ajută la regenerarea părului şi care în acelaşi timp îi conferă strălucire este uleiul de măsline. Aşadar, în fiecare seară, timp de zece zile, se masează pielea capului cu acest ulei, iar pe timpul nopţii, capul se ţine învelit. De asemenea, pentru a stopa căderea părului, mai ales dacă suferi de alopecie, poţi face zilnic, timp de şase luni, un masaj al scalpului cu o infuzie concentrată din ceai negru sau cu suc proaspăt de năsturel. Un alt remediu este şi oţetul de mere, cu care se fricţionează în special zonele cu tendinţă de chelire de şase ori pe zi.

Frunze de nuc, pentru regenerare şi nuanţare

Poţi avea un păr mai rezistent şi îi poţi conferi în acelaşi timp reflexe castanii dacă îl clăteşti de două ori pe săptămână, timp de o lună, cu infuzie din frunze de nuc. Pune patru linguri de frunze într-un litru de apă clocotită şi lasă amestecul la infuzat timp de 15 minute. După aceea, strecoară şi foloseşte soluţia obţinută pentru clătirea părului după spălare.

Mască de gălbenuş, suc de lămâie şi de ricin

Pentru fortifierea podoabei capilare, specialiştii recomandă ca săptămânal să se aplice pe părul proaspăt spălat o mască obţinută dintr-un gălbenuş de ou şi din suc de lămâie. Aşadar, se trece prin tifon un gălbenuş de ou, se amestecă cu două-trei picături de suc de lămâie şi cu una-două picături de ulei de ricin, de măsline sau de porumb. Se aplică preparatul la rădăcina firelor de păr şi se lasă 15-20 de minute. Pentru clătirea părului se poate folosi un decoct de plante în care se pune puţin oţet de mere sau doar apă călduţă cu oţet de mere (proporţia trebuie să fie de o lingură de oţet la o cană cu apă).

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie,competenţă în apifitoterapie,reflexoterapeut

Înainte de a începe un tratament naturist împotriva căderii părului, este important să se depisteze cauza care a declanşat această problemă. Abia atunci se pot recomanda remedii cu administrare internă, cum ar fi capsulele Hair Blend, care stimulează creşterea părului şi circulaţia sangvină capilară. De asemenea, se pot lua suplimente nutriţionale cu vitaminele A, B, E, C şi cu minerale precum iod, seleniu, calciu, zinc şi fier. Pentru a stopa căderea părului este indicată şi cura cu drojdie de bere, care presupune administrarea a una-trei linguriţe de drojdie de bere pe zi, timp de cel puţin o lună. Eficient este şi ceaiul concentrat de urzică şi de brusture, cu care se clăteşte părul după spălare, precum şi folosirea unui tonic capilar cu aloe vera şi cu argilă, cu care se fac fricţionări ale pielii capului seara, înainte de culcare.

Hrănitor

Pentru a stopa căderea părului, este indicat să faci o cură internă de zece zile cu lăptişor de matcă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite