Farmacia verde pentru răceală şi gripă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remedii verzi pentru gripă şi răceală
Remedii verzi pentru gripă şi răceală

Câteva ceaiuri şi extracte din plante fac să dispară rapid şi fără complicaţii simptomele răcelii şi fac mai suportabilă starea dată de gripă. Iată care sunt cele mai eficiente!

Câteva ceaiuri şi extracte din plante fac să dispară rapid şi fără complicaţii simptomele răcelii şi fac mai suportabilă starea dată de gripă. Iată care sunt cele mai eficiente!
Dacă te-a răpus gripa, cel mai bine este să mergi la medic şi să iei medicamentele pe care ţi le prescrie. Fiindcă atunci când febra ajunge la aproape 40 de grade Celsius, iar durerile musculare şi starea de slăbiciune nu-ţi permit nici măcar să te ridici din pat, pastilele antivirale pot fi cea mai bună variantă de tratament. Însă efectul acestora poate fi sporit cu ajutorul unor remedii naturale, care atenuează simptomele şi, în plus, grăbesc vindecarea. În ceea ce priveşte infecţiile virale mai uşoare, cum sunt banalele răceli, ele pot fi tratate exclusiv cu ajutoare din natură.

Ginsengul scurtează convalescenţa

Studiile au demonstrat că tratamentul cu ceai, cu tinctură sau cu pulbere de ginseng siberian scurtează durata virozelor sau gripei la jumătate. Planta acţionează direct împotriva virusurilor care dau răceală şi gripă. De fapt, odată pătrunse în corp, aceste substanţe stimulează producţia de interferon, antiviral natural. Astfel, persoanele care se confruntă cu simptomele răcelii sau gripei pot începe o cură cu două-trei grame de pulbere de ginseng de trei ori pe zi. În funcţie de recomandarea fitoterapeutului, cura poate dura aproximativ şapte zile.

Temperatura scade cu scoarţă de salcie

Unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva febrei este aspirina naturală, adică preparatele din scoarţă de salcie. Pentru infuzie, pune două linguriţe de scoarţă de salcie pisată într-o cană cu apă fierbinte. Lasă amestecul zece minute, apoi strecoară-l şi bea-l îndulcit cu puţină miere. Pe durata răcelii, bea câte două astfel de infuzii pe zi. De asemenea, poţi recurge şi la tinctura de salcie. Se iau câte 20 de picături de trei ori pe zi, diluate în ceai preparat din alte plante. Alte variante de remedii care scad febra sunt ceaiurile din genţiană, pelin, ghinţură, anghinare şi din păpădie. Fiecare se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată şi din 250 ml de apă fierbinte, dar nu clocotită, şi se bea înainte de culcare.

Tusea dispare cu busuioc

În cazul în care guturaiul sau gripa se manifestă şi prin tuse productivă, cu expectoraţie, bea infuzie de busuioc sau de ciuboţica-cucului. Pune o linguriţă de plantă la 200 ml de apă şi bea câte două căni zilnic, până la dispariţia tusei. Şi infuzia de cimbrişor este la fel de eficientă. În caz de tuse seacă, apelează la pătlagină, la podbal, la scaiul vânăt sau la tei. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi dintr-o cană cu apă. Din scai vânăt însă se face decoct, adică o linguriţă de plantă se fierbe într-o cană cu apă.

Desfundă nasul cu eucalipt şi cu mentă

Pentru a elibera căile respiratorii, poţi folosi pulverizatoarele speciale cu apă de mare, care ajută la eliminarea secreţiilor abundente. În plus, pentru a reduce inflamaţia de la acest nivel, apelează la uleiurile volatile de busuioc, mentă sau de eucalipt. Pune câteva picături de ulei volatil în lampa de aromaterapie. O soluţie mai practică este utilizarea cremelor pe bază de astfel de plante, aplicate sub nas şi pe frunte, care se găsesc la farmacie şi la PLAFAR.

Combinaţie cu efect garantat

Specialiştii spun că o combinaţie extrem de eficientă pentru înlăturarea rapidă a simptomelor răcelii sau gripei, dar şi pentru prevenirea unor episoade ulterioare, este cea de ghimbir cu lămâie şi miere. Toate au efect puternic de stimulare a mecanismelor naturale de luptă împotriva virusurilor gripale. În plus, ghimbirul şi mierea combat tusea şi scad febra. Amestecul se prepară astfel: într-un termos, pune 3 cm de rădăcină de ghimbir dată pe răzătoare, adaugă patru linguri de suc proaspăt de lămâie şi trei linguri de miere. Varsă peste toate acestea o jumătate de litru de apă fiartă. Lasă amestecul să stea acoperit 20 de minute, apoi strecoară-l şi bea-l.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie,competenţă în apifitoterapie,reflexoterapeut

Echinacea, sub formă de capsule sau de tinctură, timp de şapte-zece zile, scurtează evoluţia răcelilor şi gripei şi previne apariţia complicaţiilor. Dozele se recomandă în funcţie de vârstă. Un alt remediu eficient este propolisul, sub formă de tinctură sau de extract glicerinic. Se administrează câte 10-30 de picături de două-trei ori pe zi, dizolvate în ceai călduţ. Are efecte imunostimulatoare şi antibiotice remarcabile. De asemenea, se pot folosi ceaiuri călduţe realizate din amestec de: cimbru, cimbrişor, pătlagină, scai vânăt, lemn-dulce, isop, muguri de pin, muguri de plop, lichen de piatră şi de nalbă mare. Acest amestec are proprietăţi emoliente, expectorante, fluidifică secreţiile bronşice şi ajută la eliminarea lor, calmează tusea şi reduce inflamaţia de la nivelul mucoasei bronşice.

Atenţie

Nu lua ginseng dacă eşti însărcinată, dacă ai hipertensiune sau dacă iei tratament cu aspirină ori antidepresive.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite