Cum tratezi durerile de cap fără medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compresele cu infuzii de plante, aplicate pe frunte, pot avea un efect pozitiv
Compresele cu infuzii de plante, aplicate pe frunte, pot avea un efect pozitiv

Infuziile din plante, reflexoterapia, masajul şi acupunctura pot ajuta semnificativ la scăderea dozelor de analgezice de sinteză, care au efecte secundare.

90% din femei şi 70% din bărbaţi au suferit la un moment dat de dureri de cap. Medicii nu pot spune cu exactitate de ce apar aceste probleme, dar se pare că stresul tensionează muşchii cefei şi astfel apare cefaleea tensională. De obicei, un simplu analgezic rezolvă problema, dar pentru cei care suferă de dureri de cap cronice, abuzul de medicamente nu este o soluţie. Tocmai de aceea, medicina alternativă vine cu remedii care completează şi uneori pot înlocui tratamentele clasice. Totuşi, ai grijă să faci o vizită neurologului pentru a exclude cauze mai grave ale durerilor, precum o tumoare sau un anevrism!

Cure cu ceaiuri, timp de o lună

Menta, sunătoarea, salvia, busuiocul şi ciuboţica-cucului sunt eficiente în calmarea durerilor de cap. Fă-ţi un ceai dintr-o linguriţă de plantă uscată şi din 300 ml de apă fierbinte şi bea zilnic două-trei căni de infuzie preparată astfel, înainte de mese. Sau bea zilnic trei căni de ceai verde cu lămâie îndulcit cu miere, dar nu mai târziu de ora 17.00, pentru că este posibil să-ţi provoace insomnii. Teiul şi valeriana sunt indicate mai ales pentru durerile de cap care apar seara, pentru că relaxează organismul şi îl pregătesc pentru somn.

„Roiniţa este foarte eficientă în caz de migrene, în cure de 21-30 de zile. Se pot bea două-trei căni de infuzie de roiniţă pe zi sau se poate administra o linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol sau între mese", recomandă medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie şi reflexoterapie de la Clinica Med-As din Bucureşti.

Masajul înlătură tensiunea

Reflexologia combate durerile de cap şi previne instalarea unor noi crize, indiferent că este vorba de cefalee tensională, de migrene sau de dureri sinusale. Procedura se bazează pe conceptul conform căruia toate părţile corpului sunt conectate prin traiectorii energetice, care se termină la nivelul mâinilor, picioarelor şi capului. În cazul durerilor de cap, specialistul reflexoterapeut va exercita presiune controlată, cu ajutorul degetelor, la nivelul unor zone de pe marginea internă a tălpilor şi la nivelul degetelor mari de la picioare. Articulaţiile şi feţele laterale ale degetelor de la mâini sunt alte zone a căror stimulare ajută la calmarea durerilor de cap. 

Acupunctura urechii are efect relaxant

Şi masajul exercitat la nivelul pavilionului urechii induce o stare de calm şi de relaxare. Specialiştii au observat că acupunctura urechii ajută suferindul să se relaxeze şi previne efectul de revenire a durerii după ce medicamentele s-au eliminat din organism. În acest fel, poţi reduce dozele de analgezice. Totuşi, cercetătorii britanici de la Universitatea din Exeter sunt de părere că nu există suficiente dovezi care să ateste că acupunctura ar fi mai eficientă decât autosugestia şi decât efectul placebo. Cu toate acestea, persoanele care se tratează şi prin acupunctură declară că au redus la jumătate numărul de zile dintr-o lună „umbrite" de durerile de cap.

Învaţă să-ţi controlezi senzaţiile

O metodă care este încă la început în România, „biofeedback-ul" este o tehnică folosită frecvent de specialiştii americani pentru a calma durerile de cap. Tehnica intervine asupra pacientului prin faptul că îl ajută să conştientizeze schimbările care au loc la nivelul propriului corp. De exemplu, într-o migrenă, pacientul va fi monitorizat cu ajutorul electroencefalografului şi astfel va vedea în ce fel atacul migrenos modifică traseul electroencefalogramei. Odată cu acest „feedback" concret, pacientul va primi mai multe explicaţii din partea specialistului în legătură cu ceea se întâmplă în creierul lui atunci când începe o migrenă şi va învăţa ce trebuie să facă pentru a o combate fără medicamente.

"Se pot bea două-trei căni de infuzie de roiniţă pe zi sau se poate administra o linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol sau între mese.''
Ruxandra Constantina apifitoterapeut

3 căni cu ceai verde îndulcit cu miere băute zilnic  între mese reduc frecvenţa şi intensitatea durerilor de cap.

Aromaterapia alină suferinţa

Extractele din plante calmează durerile de cap şi adăugate în apa de baie, în apa lămpii de aromaterapie sau aplicate sub formă de comprese, pe frunte. De exemplu, adaugă câteva picături de ulei esenţial de lavandă în apa din cadă sau amestecă-le cu o cremă de mâini şi masează-ţi cu ea tâmplele. De asemenea, masajul cu ulei în care ai adăugat câteva picături de ulei esenţial de lavandă, de rozmarin sau de salvie elimină tensiunea din muşchii cefei şi atenuează durerea de cap.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite