Ce beneficii aduce cura cu lăptişor de matcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lăptişorul de matcă se poate administra sub formă de capsule gelatinoase
Lăptişorul de matcă se poate administra sub formă de capsule gelatinoase

Datorită concentraţiei mari de substanţe hrănitoare care intră în compoziţia sa, lăptişorul de matcă este un energizant natural, fiind de un real ajutor în tratarea multor boli. În plus, o cură cu acest remediu natural alungă oboseala şi combate efectele stresului.

Substanţă produsă de albinele tinere, lăptişorul de matcă este bogat în nutrienţi indispensabili organismului. Printre aceştia se numără acidul pantotenic (combate efectele stresului şi revigorează organismul), piridoxină (combate anemia), vitaminele A, C, D şi E, minerale (calciu, fier, cupru, fosfor, potasiu, siliciu, sulf), enzime şi 18 aminoacizi.

Se poate consuma sub formă de capsule gelatinoase, sub formă pură sau de fiole. Medicii recomandă o cură de şase săptămâni, de preferat primăvara şi toamna. Pentru a avea efectele dorite, este bine ca lăptişorul de matcă să fie administrat cu 30 de minute înainte de masă.

În cazul adulţilor se recomandă 0,5 g-1 g zilnic, sublingual, iar în cazul copiilor, o linguriţă zilnic. Se poate consuma şi sub formă de capsule, câte una de două ori pe zi. Sub formă de fiole, cura se ţine 10 zile, de două ori pe an. Fiola cu lăptişor se dizolvă în puţină apă.

Previne maladia Alzheimer

Datorită antioxidanţilor conţinuţi (vitaminele A, C şi E), cura cu lăptişor de matcă poate preveni formarea tumorilor canceroase, prin anihilarea radicalilor liberi. De asemenea, lăptişorul de matcă este o sursă de acetilcolină, substanţă care permite transmisia influxului nervos între neuroni, cura fiind indicată şi pentru prevenirea maladiei Alzheimer (cei cu această boală au un nivel scăzut de acetilcolină).

Combate oboseala

Lăptişorul de matcă este un tonic general, având efect regenerator asupra organismului. Cura cu acest produs apicol este indicată în astenie, în refacerea după boală sau după o intervenţie chirurgicală, în perioadele de efort fizic şi intelectual intens. Este ideală în special pentru cei care au o alimentaţie deficitară şi pentru cei cu o stare de slăbiciune generală, dar şi cu anxietate sau cu depresie. Este bine să nu iei lăptişorul în a doua parte a zilei, pentru că, fiind energizant, poate da insomnie. În cazul copiilor, cura cu lăptişor stimulează creşterea.

Lăptişor de matcă

Contraindicaţii
Administrarea lăptişorului de matcă nu este recomandată celor cu alergii la miere.

Protejează organismul de infecţii

Potrivit unor cercetători americani, lăptişorul de matcă are virtuţi antibiotice, substanţele conţinute de el ajutând la prevenirea unor infecţii precum cele cu bacilul Koch (care produce tuberculoza), cu bacilul E. coli (care poate da enterocolită), cu stafilococul auriu (cauzează diverse infecţii, precum foliculita) şi cu alţi germeni infecţioşi. Pe lângă efectul antibiotic, lăptişorul de matcă are proprietăţi antivirale şi antiinfecţioase, întărind sistemul imunitar.

Stopează căderea părului

Conţinutul bogat în vitamine şi în minerale recomandă lăptişorul de matcă în cosmetică, atât în tratamente interne, cât şi externe. Administrat intern, acesta reduce seboreea excesivă şi opreşte albirea prematură a părului.

Amestecat cu miere de albine, lăptişorul de matcă ajută la stoparea căderii părului. Pentru revitalizarea tenului obosit, se poate face o mască dintr-o linguriţă de lăptişor de matcă şi un gălbenuş de ou, care se ţine pe faţă 20 de minute.

Lăptişorul de matcă pur nu trebuie consumat decât cu linguriţe de lemn sau de plastic.c

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

image

Graţie compoziţiei sale excepţionale (proteine, lipide, glucide, vitamine, hormoni, enzime, minerale, factori vitali specifici, substanţe cu rol de biocatalizatori în procesele de regenerare a celulelor), lăptişorul de matcă previne şi tratează o serie de afecţiuni, dar are şi un rol important în regenerarea organismului.

Este un stimulent biologic cu acţiune energetică şi regeneratoare asupra organismului. Este un tonic general, fizic şi psihic. Stimulează creşterea şi apetitul, are efect antiinfecţios. Cura cu lăptişor de matcă se efectuează de obicei de două ori pe an, timp de 30 de zile.Intern, se iau 50 mg, fie sub limbă, fie diluat în puţină apă sau fiole de lăptişor liofilizat dizolvat în apă sau miere cu lăptişor de matcă.

Pentru copiii până la 10 ani, doza se reduce la jumătate. Contraindicaţiile curei sunt hiperfuncţii glandulare, alergii, diabet zaharat, manie, delir, agitaţii psihice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite