Autorizaţie de mediu pentru fabrica de anvelope din Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Continental AP Timişoara a reintrat în legalitate la trei ani după multe demersuri prin care a solicitat documentele de la Protecţia Mediului. Localnicii se declară nemulţumiţi de autorizarea fabricii, după miile de sesizări prin care s-au plâns că nu mai pot suporta mirosul care vine din zonă.

Continental Automotive Products Timişoara funcţionează din nou cu autorizaţie de mediu. Fabrica reintră în legalitate la trei ani după ce şi-a pierdut autorizaţia de mediu şi după mii de sesizări ale timişorenilor cu privire la mirosul şi la poluarea din zona în care este amplasată fabrica.

„Săptămâna trecută am obţinut autorizaţia de mediu”, a declarat Thierry Wipff, directorul general al fabricii Continental Automotive Products Timişoara. Potrivit acestuia, Comisia de Analiză Tehnică s-a întâlnit la data de 7 octombrie 2009 şi a luat decizia de a da autorizaţie de mediu fabricii de anvelope. „Foarte bine organizată, comisia s-a bazat pe fapte, măsuri clare, şi nu pe zvonuri”, a declarat Wipff.

„Nemulţumirile sunt bazate pe zvonuri“

Reprezentanţii timişorenilor nemulţumiţi de mirosul neplăcut din zona fabricii Continental AP se declară „învinşi“ de reprezentanţii fabricii de anvelope. „Astăzi, cetăţenii afectaţi de poluarea Continental AP au fost înfrânţi fără ca nimeni să sară în apararea lor”, a fost reacţia Grupului de Initiaţivă în Promovarea Opiniei Publice, la aflarea veştii că cel mai mare producător de anvelope din vestul ţării a primit autorizaţie de mediu.

După mii de sesizări şi dezbateri publice, prin care timişorenii s-au plâns autorităţilor că nu mai pot suporta mirosul din zona Continental AP, reprezentanţii fabricii declară că nemulţumirile cetăţenilor sunt bazate pe zvonuri. „În 2006, am pierdut autorizaţia de mediu, din motive administrative. De atunci, am luat de la zero întregul proces de autorizare”, a declarat Thierry Wipff.

„Am avut nevoie de doi ani pentru a obţine din nou autorizaţia, timp în care au fost lansate o serie de zvonuri referitoare la miros şi poluare”, a adăugat Wipff.

Mii de semnături împotriva mirosului

În paralel cu evoluţia Continental AP, locuitorii din zonele învecinate fabricii de anvelope, Calea Lipovei şi UMT, şi-au unit forţele în Grupul de Initiaţivă în Promovarea Opiniei Publice (GIPRO). „De doi ani ne chinuim cu problemele legate de Continental şi nu avem niciun succes. Am strâns mii de semnături, dar nu ştim ce s-ar mai putea face”, a declarat Dan Goldiş, iniţiator al acţiunilor GIPRO.

Până în vara lui 2009, timişorenii au adresat 5.000 de sesizări scrise Agenţiei pentru protecţia Mediului Timiş, Ministerului Mediului, Instituţiei Prefectului şi Instituţiei Preşedintelui. Reprezentaţi de GIPRO, timişorenii au reclamat că peste 10.000 de cetăţeni care locuiesc în zona adiacentă fabricii de anvelope au viaţa afectată de disconfortul creat de mirosul urât rezultat în procesul de producţie a anvelopelor.

Timişorenii au cerut, fără succes, un aparat care să măsoare calitatea aerului, pentru că, potrivit lor, la anumite ore, mirosul intens şi iritant de cauciuc, cauzat de procesul de producţie, se simţea mai puternic. Sătui de aerul înecăcios, oamenii au conceput şi o petiţie online, prin care au cerut mutarea fabricii în afara Timişoarei.

„A trebuit să-mi mut copilul de patru luni din cartier. Am preferat să stea fără mine, dar să nu se îmbolnăvească. Acum are aproape 9 luni, va trebui să-l aduc acasă şi nu ştiu ce să fac. Până nu se rezolvă problema Continental, cred că îmi voi creşte copilul departe de mine”, a declarat Loredana Tirzioru.

Istoria norilor negri din zona Continental AP

Unul din cei mai mari investitori din Timişoara, Continental AP, a venit în capitala Banatului în 1998, prin proiectul „Greenfield“, iar în 2000 a început oficial producţia de serie. Cu 1.400 de angajaţi, compania produce în prezent 42.000 de anvelope pe zi. Producţia a crescut de la 1,2 milioane anvelope în 2001, la 14 milioane de anvelope în 2009.

În 2006, compania a pierdut autorizaţia de mediu, iar în 2007, Garda de Mediu Timiş a dat fabricii o amendă de 60.000 de lei, pentru funcţionarea fără autorizaţie de mediu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite