Atenţie la ceaiurile de slăbit!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pare a fi o soluţie la îndemână pentru oricine, cura cu ceaiuri de slăbit fiind uşor de urmat. Dar rezultatele nu sunt întotdeauna cele aşteptate, iar efectele adverse pot compromite echilibrul organismului.

Unele tipuri de ceaiuri de slăbit pot completa cu succes un program de slăbit. Mai exact, o persoană cu o dietă hipocalorică, echilibrată, care face mişcare în mod regulat îşi poate stimula în plus arderile celulare, pierzând mai multe kilograme cu ajutorul unor ceaiuri din plante. Dar nu orice fel de plante şi nu pe o perioadă nelimitată.

Ceaiul verde, un ajutor

Aproape toate remediile naturale pentru slăbit conţin ceai verde. Pe bună dreptate, pentru că polifenolii din compoziţia plantei Camellia sinensis (din care provine ceaiul verde) acţionează asupra unor enzime din corp cu rol în accelerarea metabolismului. Astfel, pe lângă efectul diuretic, adică de eliminare a excesului de apă din corp, ceaiul verde stimulează arderea caloriilor.

Dar, în lipsa unui program de exerciţii fizice, arderile se petrec cu precădere în muşchi, ţesutul gras rămânând, în cele mai multe cazuri, intact. Aşadar, după o cură exclusivă cu ceai verde (sau în combinaţie cu alte plante), putem într-adevăr să cântărim mai puţin, dar pierderea în greutate exprimă, de fapt, scăderea cantităţii de apă din corp şi reducerea masei musculare.

Unele plante devin, în timp, agresive

Multe dintre ceaiurile care promit o slăbire miraculoasă într-un timp scurt conţin plante care, folosite zilnic, ne pot compromite starea de sănătate. Astfel de plante sunt cele cu efect purgativ, cum sunt senna şi cruşinul. Aceste două remedii puternice anticonstipaţie sunt adăugate în amestecurile naturale pentru slăbit deoarece stimulează eliminarea conţinutului intestinal şi, prin urmare, pierderea kilogramelor este „vizibilă" într-un timp mai scurt.

De fapt, ele stimulează activitatea colonului şi determină contracţii puternice şi relaxări ale muşchilor intestinali. Potrivit specialiştilor, senna şi cruşinul au efect mai puternic decât majoritatea laxativelor de sinteză. Aşadar, nu trebuie folosite zi de zi, aşa cum se recomandă pe ambalejele ceaiurilor de slăbit care au aceste plante în compoziţie. Administrate pe termen lung, remediile cu efect purgativ dau dependenţă, adică scaunele nu se mai pot produce natural, în lipsa lor.

În plus, administrarea îndelungată a sennei şi a cruşinului determină iritarea pereţilor intestinali, stări de slăbiciune, oboseală persistentă, pierderea poftei de mâncare, diaree severă şi chiar sângerări. Cantitatea de plante la o singură administrare este, de asemenea, foarte importantă, unele ceaiuri conţinând şi 25% senna, ceea ce dezechilibrează tranzitul intestinal. Efect similar au rădăcina de rubarbă, dar şi aloe vera.

Cele chinezeşti au substanţe nocive

O mare parte dintre ceaiurile chinezeşti de slăbit conţin efedra, care poate apărea pe etichetă şi sub denumirea de „ma huang". Aceasta acţionează asupra sistemului nervos central, similar medicamentelor de slăbit interzise recent şi la noi în ţară pentru efectele adverse majore (sibutramina). În plus, ceaiurile cu efedra cresc tensiunea arterială.

Ce pot conţine

Cele mai recomandate sunt remediile de slăbit care au în compoziţie ceai verde, coriandru, schinduf sau cayenne pentru stimularea metabolismului, păpădie sau cătină pentru reducerea apetitului şi lemn-dulce sau pir pentru efectul diuretic şi uşor laxativ. Curele de slăbit care presupun doar consumul unor ceaiuri, fără dietă şi fără program de mişcare, au efect contrar în timp. După încetarea curei, ne putem îngrăşa chiar mai mult decât înainte.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra ­Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapiereflexoterapeut

Trebuie evitate ceaiurile a căror compoziţie nu o cunoaştem, fiindcă ne putem confrunta cu efecte adverse, uneori grave. Plantele din compoziţia unui ceai de slăbit trebuie să aibă efect detoxifiant, diuretic şi laxativ uşor, să ajute la eliminarea apei acumulate în ţesuturi, la reglarea tranzitului intestinal, la accelerarea metabolismului, să scadă nivelul colesterolului şi al trigliceridelor şi să regleze senzaţia de foame. Aceste ceaiuri trebuie administrate maximum 30 de zile.

O cură prelungită sau în doze mari poate duce la dezechilibre hidro-electrolitice, anemie, astenie, ameţeli sau la hipocalcemie. Plante utile care pot intra în compoziţia ceaiurilor pentru slăbit: soc, urzică, păpădie, mesteacăn, mătase de porumb, cozi de cireşe, fructe de măceşe, fenicul, anghinare, cicoare, ceai verde, roşu, negru, muşeţel şi ciulinul-laptelui.

Durată

Curele cu ceaiuri de slăbit nu trebuie să depăşească 30 de zile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite