Aliaţi naturali pentru sănătatea danturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microbii care duc la apariţia cariilor, sângerările gingivale şi mirosul neplăcut al respiraţiei sunt probleme ce trebuie combătute de medicul stomatolog, dar şi cu ajutorul plantelor.

Problemele dentare ne predispun la o varietate de boli şi pot chiar să afecteze inima, atrag atenţia specialiştii. De aceea, atunci când avem o carie sau când gingiile sângerează, primul pas trebuie să fie vizita la medicul stomatolog, pentru tratamente profesionale.

Însă pentru a preveni astfel de probleme, pe lângă igienizarea profesională periodică a danturii, se recomandă şi produse naturale, din plante şi din bicarbonat de sodiu.

Acestea sunt necesare astăzi cu atât mai mult cu cât alimentaţia şi băuturile moderne favorizează aciditatea bucală, mediu propice pentru proliferarea bacteriilor nocive şi, deci, pentru apariţia cariilor dentare.

Produsele de igienă orală trebuie să distrugă microbii nocivi, menţinându-i însă intacţi pe cei aşa-numiţi „buni". Cele pe bază de plante prezintă cele mai mici riscuri în acest sens, spun specialiştii.

„Cavitatea bucală este colonizată de o mare varietate de microorganisme saprofite (n.r. - care asigură sănătatea orală), al căror echilibru trebuie strict menţinut, deoarece atunci când imunitatea organismului scade, acestea pot deveni patogene", este de părere medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica Medas din Bucureşti.

„Praf de dinţi" cu efect de albire

Un produs bun de igienă orală trebuie să însumeze mai multe calităţi. El trebuie să fie antibacterian, să acţioneze împotriva gingivitei, să prevină acumularea tartrului, să albească dinţii şi să confere o respiraţie proaspătă.

Un astfel de produs poate fi preparat în casă, din: două linguri de bicarbonat de sodiu (pentru albire şi pentru împrospătarea respiraţiei), jumătate de linguriţă de sare de mare (acţiune abrazivă, previne formarea tartrului, precum şi sângerarea gingivală), un sfert de linguriţă de pudră de ghimbir (distruge bacteriile „rele" din cavitatea bucală şi le păstrează pe cele „bune"), două picături de ulei esenţial de mentă şi una de ulei esenţial de lămâie, ambele pentru prospeţime.

Umezeşte periuţa şi apoi presară peste ea acest „praf de dinţi" în fiecare dimineaţă şi seară, pentru un efect sporit.

„De asemenea, se pot folosi paste de dinţi cu extracte naturale, cum sunt cele cu gel de aloe vera, cu ulei de neem (n.r. - arbore originar din India, cunoscut şi ca liliacul indian), cu salvie, anason, lichen islandic, clorofilă, rozmarin şi cu extract din arbore de ceai", recomandă medicul.

Din produsele naturale pentru sănătatea orală nu trebuie să lipsească nici coenzima Q10, care întruneşte aproape toate calităţile unei paste de dinţi ideale: efect antimicrobian, antimicotic, antiseptic, de albire şi de strălucire a danturii.

Apă de gură cu uleiuri esenţiale

Soluţiile pentru clătirea cavităţii bucale pe bază de alcool usucă gura, iar efectul lor este exact contrar celui aşteptat, atrag atenţia medicii stomatologi.

„Ar trebui să folosim ape de gură ce conţin uleiuri esenţiale de cimbru, salvie, lavandă, mentă, pătlagină, portocală, smirnă, rozmarin şi, eventual, cu adaos de propolis. Cu aceste soluţii se fac clătiri de două-trei ori pe zi", spune medicul Ruxandra Constantina.

Aloe vera combate sensibilitatea

În caz de dinţi sensibili şi de predispoziţie la gingivită (gingii roşii, care sângerează), medicul Ruxandra Constantina recomandă soluţii ce conţin gel de aloe vera.

„Se masează gingiile cu acest gel dimineaţa şi seara sau cu un amestec obţinut din ulei de cătină şi din conţinutul unei capsule cu coenzima Q10. De asemenea, se poate face gargară cu ceai concentrat de coada-racului sau de scoarţă de salcie", precizează specialista.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite