Adio, stres şi durere, bun venit, relaxare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Masajul este recomandat în caz de probleme circulatorii, de dureri articulare ori musculare, dar şi pentru a combate celulita, stresul sau depresia. Această metodă terapeutică este poate cea mai comodă şi cea mai plăcută cale de a ne menţine sănătatea, dar totodată şi de a trata un număr mare de boli.

Indiferent dacă se execută manual sau cu ajutorul unor dispozitive, masajul acţionează asupra circulaţiei sangvine şi asupra celei limfatice. Efectele sale asupra organismului sunt complexe: o mai bună oxigenare a ţesuturilor, stimularea producerii unor hormoni şi a unor celule cu rol foarte important în apărarea organismului şi, nu în ultimul rând, ajută la eliminarea toxinelor din corp.

Creşte tonusul psihic

Efectul relaxant al masajului se datorează faptului că stimulează secreţia de endorfine şi de serotonină, hormoni care ne induc o stare de bine. El este oportun în situaţiile în care suntem stresaţi sau încordaţi, deoarece poate atenua deopotrivă tensiunile musculare şi pe cele psihice. Datorită acestor efecte, masajul este indicat celor care suferă de insomnii, depresie ori de anxietate. Tipul de manevre pe care specialistul terapeut alege să le execute se face în funcţie de scopul urmărit. Astfel, mişcările de masaj lente au efect detensionant şi induc somnolenţă, iar cele rapide sunt energizante.

Foarte eficient în scop relaxant este masajul cu pietre calde, în cadrul căruia se folosesc pietre vulcanice încălzite la temperaturi de aproximativ 40-50 de grade Celsius. „O parte dintre aceste pietre vulcanice se aşază în anumite puncte energetice de pe corp. De obicei, pietrele pentru puncte fixe sunt mai mari şi au diferite forme: cele rotunde sunt potrivite pentru braţe şi mâini, iar cele mai lunguieţe, pentru zona gâtului", explică dr. Ciprian Popescu, medic specialist în medicină de familie, cu competenţe în acupunctură şi în masaj.

Pe lângă masajul de relaxare, există şi cel terapeutic, recomandat în cazul unor boli cronice. Acesta nu trebuie să înlocuiască însă tratamentul recomandat de medicul curant, ci doar să-l completeze. Datorită aceluiaşi efect detensionant asupra musculaturii, dar şi faptului că stimulează secreţia unor substanţe antiinflamatoare în organism, persoanele cu afecţiuni musculare şi articulare pot beneficia de o îmbunătăţire a mobilităţii şi de o atenuare a durerii.

Atenuează problemele articulare

Cel mai indicat tip de masaj în aceste scopuri este cel clasic, numit şi suedez. Cu ajutorul lui, pot fi atenuate problemele coloanei vertebrale, artroza, dar şi poliartrita reumatoidă, însă aceste afecţiuni trebuie să se afle în fază cronică, atunci când articulaţia nu este roşie, umflată şi dureroasă. Indicate în caz de boli reumatismale sunt şi masajul Tui Na, de origine chineză, precum şi masajul japonez Shiatsu. Ambele urmăresc armonizarea energetică a corpului. Globulele albe, al căror rol este crucial în apărarea contra microbilor, circulă în corp prin intermediul vaselor limfatice. Tot ele sunt acelea care preiau deşeurile din ţesuturi pentru ca apoi să fie eliminate şi să protejeze în acest mod buna funcţionare a tuturor organelor.

Detoxifiere prin drenaj limfatic

Masajul care acţionează asupra sistemului limfatic şi care se numeşte drenaj limfatic îmbunătăţeşte capacitatea de vindecare a organismului prin stimularea circulaţiei globulelor albe şi, totodată, realizează o detoxifiere eficientă. Pentru că are proprietatea de a elimina toxinele, acest tip de masaj poate atenua celulita. Drenajul limfatic se poate efectua prin mişcări de masaj clasic, dar pentru aceasta, terapeutul trebuie să ştie foarte bine poziţionarea ganglionilor şi a vaselor limfatice. Tocmai de aceea, acest tip de masaj trebuie efec­tuat doar de specialişti.

Are şi contraindicaţii

Niciun tip de masaj nu este recomandat celor care suferă de infecţii ale pielii, care au răni sau incizii chirurgicale nevindecate, vene varicoase. Tipurile de masaj energice, viguroase, cum este Tui Na, sunt contraindicate persoanelor cu osteoporoză, cu tulburări de coagulare, gravidelor şi persoanelor cu anumite forme de cancer, precum cel osos.

Ajută absorbţia medicamentelor în piele

Folosirea unor uleiuri, creme sau unguente este recomandată în timpul masajului, deoarece facilitează mişcările masorului şi, în plus, se absorb în concentraţie mai mare în organism. Pot fi utilizate uleiuri hidratante şi tonice pentru piele sau unguente cu proprietăţi analgezice, dacă se doreşte atenuarea durerii şi rigidităţii cauzate de bolile musculoscheletale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite