5 aliaţi naturali contra cistitei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorită proprietăţilor antiseptice şi diuretice, feciorica, merişorul, uleiul de cimbru şi osul iepurelui au efecte benefice în cazul infecţiilor de la nivelul vezicii urinare. Datele statistice arată că peste 40 la sută din populaţie se îmbolnăveşte frecvent de cistită.

Cistita este o infecţie care se instalează la nivelul vezicii urinare. Iar femeile sunt de două ori mai expuse riscului de a suferi de această infecţie, deoarece au uretra mai scurtă, iar agenţii patogeni pot migra cu uşurinţă în vezica urinară. În general, cistita este favorizată de bacteria E. coli care trăieşte, în mod normal, în intestin, însă în anumite condiţii ajunge în tractul urinar. Cistita mai poate fi favorizată de activitatea sexuală, de sarcină, de tulburările hormonale (apar pe fondul administrării de pilule contraceptive), de unele medicamente, de folosirea unor geluri intime şi de tampoanele interne (conţin substanţe parfumate care irită mucoasa vezicii urinare). Pentru că se manifestă „zgomotos", cistita este uşor de identificat: durere în zona inferioară a abdomenului, senzaţie frecventă de urinare şi de golire incompletă a vezicii, însoţită de usturime.

1. Merişorul dezinfectează vezica

O plantă cu acţiune recunoscută în combaterea simptomelor infecţiilor urinare, merişorul ar trebui să fie prima opţiune de tratament. Îl recomandă proprietăţile sale antimicrobiene şi dezinfectante. Ceaiul de merişor se prepară din două linguriţe de plantă şi o cană cu apă fierbinte. Se pot bea câte trei căni de ceai pe zi, înainte de mesele principale. Cura cu merişor nu trebuie să dureze mai mult de 20 de zile.

2. Osul iepurelui elimină bacteriile

image

Deoarece este un diuretic puternic, osul iepurelui reprezintă un tratament la îndemână şi eficient în infecţiile urinare. Această plantă ajută la eliminarea bacteriilor de la nivelul vezicii urinare, combătând astfel senzaţia de usturime. Deoarece are un gust amărui, osul iepurelui se recomandă în combinaţie cu tătăneasă şi cu brusturel. Cantităţile necesare pentru prepararea ceaiului sunt: 30 g de rădăcină de osul iepurelui, 20 g de tătăneasă şi 10 g de brusture. Amestecul obţinut se combină cu un litru de apă şi se pune la fiert timp de zece minute. Se beau trei căni de ceai pe zi, cu înghiţituri mici.

3. Uleiul de cimbrişor, antibiotic natural

image

Datorită efectelor sale antibiotice extrem de puternice, uleiul de cimbrişor este un remediu eficient în eliminarea agenţilor patogeni de la nivelul tractului urinar. Se recomandă câte trei picături de ulei volatile de cimbrişor, de trei-patru ori pe zi, în cure de 7-14 zile.

image

4. Feciorica are efect tonifiant

Fitoterapeuţii recomandă feciorica în tratamentul cistitei, deoarece conţine herniarină, o substanţă cu efect de relaxare asupra muşchilor vezicii urinare, reducând astfel senzaţia permanentă de urinare. Deoarece calităţile herniarinei sunt atenuate la temperaturi mari, ceaiul se prepară dintr-o cană de apă caldă în care se pune o lingură de plantă. Se beau două căni de ceai de feciorică pe zi, timp de zece zile.

image

5. Mătasea de porumb, antiinflamatoare

Diuretică şi uşor antiinflamatoare, mătasea de porumb este frecvent recomandată în caz de infecţii urinare. Ceaiul se prepară dintr-o cană cu apă fierbinte şi din două linguriţe de mătase de porumb. După 10 minute, se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Se beau câte trei căni cu ceai pe zi. 

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite