Antivomitivele pot avea efecte adverse grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aceste pastile pot fi foarte periculoase dacă sunt luate în paralel cu antihipertensive
Aceste pastile pot fi foarte periculoase dacă sunt luate în paralel cu antihipertensive

Nu ar trebui să iei medicamente care atenuează greaţa şi vărsăturile înainte de a urca la volan, pentru că au efect de sedare. Iar unele dintre ele pot să accelereze bătăile inimii sau să provoace stări de leşin.

Antiemeticele sau antivomitivele, cum sunt mai cunoscute, pot face bine pentru moment, însă au câteva efecte adverse deloc de neglijat. O reacţie nedorită a acestor pastile, mai ales înainte de a urca la volan, este cea sedativă. De altfel, ele nu ar trebui luate în paralel cu medicamentele sedative, pentru că accentuează efectul acestora. Iar în cazul în care se asociază cu alcoolul, există riscul ca persoana în cauză să intre în comă alcoolică. Antivomitivele pot să reducă şi reflexele, ceea ce le contraindică încă o dată şoferilor, dar şi persoanelor care desfăşoară activităţi ce necesită reflexe bune.


Scad tensiunea arterială


Emetiralul şi Torecanul, două dintre cele mai utilizate antiemetice, pot cauza uscăciune a gurii, tahicardie (bătăi rapide ale inimii), tulburări de vedere sau hipotensiune ce merge până la leşin. Din cauza efectului hipotensiv, bolnavii cardiaci trebuie să ceară sfatul unui medic înainte de a lua aceste pastile. La bărbaţii cu adenom de prostată, antivomitivele pot cauza retenţie de urină, motiv pentru care lor le sunt contraindicate. De asemenea, aceste medicamente pot agrava boala Parkinson şi epilepsia.
Toate tipurile de antivomitive pot provoca în cazul adolescenţilor, deşi foarte rar, o reacţie neurologică bizară, numită medical „criză de plafonare”. Timp de o jumătate de oră-cel mult o oră, adolescentul stă cu capul în extensie (înclinat pe spate) şi cu ochii în tavan. Această stare trece de la sine şi nu are consecinţe asupra creierului. Ea nu trebuie confundată cu epilepsia.

Specialistul nostru
Prof. dr. Ioan Fulga
Şeful Catedrei de Farmacologie
UMF „Carol Davila“


Efectele antiemeticelor la copii au fost foarte puţin studiate, motiv pentru care ar fi bine să se administreze cu multă prudenţă şi doar în cazuri excepţionale, ca de exemplu atunci când greaţa este cauzată de medicamentele chimioterapice. Aceeaşi prudenţă este necesară şi în cazul gravidelor, mai ales în primul trimestru de sarcină, când se formează organele fătului. Ca mai toate medicamentele, antiemeticele trebuie administrate în sarcină cât mai rar, în principiu deloc. După intervenţiile chirurgicale, aceste medicamente nu au o contraindicaţie absolută, dar trebuie consultat medicul anestezist înainte de a le lua.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite