Premieră: training privat românesc în chirurgia laparoscopică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din această lună, chirurgii români se vor putea instrui şi antrena în chirurgia laparoscopică în primul Centru privat românesc dedicat acestui domeniu, pe porci anesteziaţi.

Primul centru privat românesc de training în chirurgia laparoscopică este deschis de Delta Hospital. Centrul este înființat pentru organizarea cursurilor intensive de formare medicală în chirurgia endoscopică (laparoscopică) pentru medicii specialiști și primari. Ei vor avea ocazia de a se instrui și apoi de a se antrena, pentru efectuarea de intervenții chirurgicale laparoscopice, pe porci anesteziați, sub îndrumarea profesorilor.

Cursurile sunt coordonate de dr. Cătălin Copăescu, directorul Centrului de Training şi Șeful Departamentului de Chirurgie Generală la Delta Hospital. „Cred cu tărie că avem doctori competenți care trebuie să aibă posibilitatea de a se perfecționa la ei în țară. Acest centru este un vis devenit realitate, care vine în întâmpinarea acestei nevoi“, a declarat dr. Cătălin Copăescu la deschiderea centrului. Majoritatea cursurilor sunt organizate de Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE), sub coordonarea științifică a prof. dr. Corneliu Dragomirescu.

Ajutor pentru performanţă

Centrul permite experimentarea unor instrumente noi şi a unor tehnici moderne, anatomia internă a porcinelor fiind similară celei umane. În blocul operator special amenajat sunt amplasate şase mese de operație dotate cu aparatură pentru anestezie și terapie intensivă, instrumentar laparoscopic și monitoare de înaltă definiție. Fiecare cursant va fi asistat și îndrumat de către un chirurg specializat în chirurgie laparoscopică. După cum a declarat Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştinţe Medicale din România, dincolo de dotări, centrul beneficiază de o echip de traineri de vârf. La finalizarea cursului intensiv, participanții vor fi testați și vor primi certificate de absolvire atestate de Colegiul Medicilor din România.

Citeşte şi:
Când se impune extirparea vezicii biliare

Intervenţii minim-invazive


Chirurgia laparoscopică este o metoda chirurgicală minim-invazivă ce presupune introducerea în abdomen a unei camere video care permite vizualizarea organelor interne și identificarea și tratarea organului bolnav. Operația este efectuată prin intermediul unor instrumente lungi și subțiri, introduse prin peretele abdominal cu ajutorul unor dispozitive (trocare) de 5-10 mm diametru.

Tehnica laparoscopică cunoaște o expansiune în intreaga lume datorită avantajelor oferite pacientului operat minim-invaziv, din punct de vedere medical, psihic și estetic. Beneficiile acestui tip de intervenție sunt limitarea durerilor postoperatorii, grăbirea vindecării, reducerea perioadei de covalescență, reîntoarcerea rapidă a pacientului la activitățile cotidiene și vindecarea aproape fără cicatrice.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite