Internetul stimulează dezvoltarea unui nou tip de memorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care folosesc Internetul pentru a se informa dezvoltă un nou tip de memorie, care tinde să o înlocuiască pe cea înţeleasă drept „depozit" de informaţii complexe, susţin cercetătorii de la Universitatea Harvard şi cei de la Universitatea Columbia din Statele Unite.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, utilizatorii de Internet nu mai memorează mare parte din informaţii, ci reţin doar locul în care le-au văzut. Aşa se face că, ei vor şti unde să caute respectivele date dacă au nevoie, dar nu-şi vor aminti informaţiile în sine. Din acest motiv, neurocercetătorii susţin că, în următorii ani, omenirea va folosi internetul „ca pe un hard-disk extern al propriului creier". „Nimeni nu va mai face efortul de a memora informaţiile pe care le consideră utile, toţi se vor baza pe Internet pentru asta", este de părere Betsy Sparrow, profesor asistent la Universitatea Columbia, implicată în realizarea studiului.

Stocarea informaţiilor, mai vagă

Studiul american a demonstrat că persoanele care au citit informaţii pe Internet şi nu au fost avertizate că vor avea nevoie de ele pentru a completa anumite chestionare au fost capabile să-ţi amintească perfect unde au citit datele de care aveau nevoie. Dar şi-au amintit foarte vag ce au citit. În schimb, persoanele avertizate că nu vor avea acces la Internet şi că vor folosi ulterior informaţiile respective şi-au amintit mult mai bine ceea ce au citit.

Concluzia cercetătorilor este că, deşi folosim motoarele de căutare pentru a ajunge la informaţiile de care avem nevoie, acest lucru nu ne face mai slab pregătiţi intelectual, ci schimbă doar modul în care gestionam informaţia. În plus, internetul ne dezvoltă memoria transactivă. Aceasta se referă la o memorare incompletă, pe care o poţi oricând îmbunătăţi deoarece ştii la cine să apelezi pentru a-ţi împrospăta amintirile.

„Un exemplu de memorie transactivă sunt soţii unul pentru celălat şi prietenii fiecăruia dintre noi, care pot fi întrebaţi despre evenimente trăite împreună şi pot orcând veni cu detalii care nouă ne scapă", explică Betsy Sparrow.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite