Vaccinul herpetic, un succes parţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul realizat de americani nu a avut rezultatele scontate în prevenirea herpesului genital. Cercetarea a dus însă la noi descoperiri privind boala: se pare că este provocată mai des de Herpes Simplex 1, decât de tulpina 2, aşa cum se credea până acum.

Încercarea medicilor americani de a crea un vaccin antiherpetic s-a dovedit un semieşec, se arată în ediţia online a publicaţiei New England Journal of Medicine. Vaccinul a redus cu 58% numărul infecţiilor cu Herpes Simplex 1 (HSV-1) şi nu a oferit protecţie faţă de infecţia cu Herpes Simplex 2 (HSV-2). Studiul a urmărit peste 8.000 de femei din SUA şi Canada şi a fost coordonat de Centrul pentru Dezvoltarea Vaccinurilor de la Universitatea Saint Louis din Missouri.

În cadrul studiului, medicii au avut surpriza să observe că herpesul genital este provocat mai des de HSV-1 decât de HSV-2, adică invers decât se crede până acum. „Este un pas important pe care l-am făcut acum în crearea unui vaccin eficient care să prevină herpesul genital. Următorul ar fi acela de a crea un vaccin care prevină infecţia cu ambele tulpini“, a declarat Robert Belshe, directorul Centrului.

Potrivit statisticilor, herpesul genital afectează una din patru femei americane. Ca şi alte boli cu transmitere sexuală, boala nu beneficiază încă de tratament curativ. Se manifestă prin apariţia unor leziuni veziculare, ulcerative la nivelul mucoaselor genitale, dar este contagioasă şi în absenţa leziunilor vizibile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite