Un singur trabuc, la fel de nociv ca un pachet de ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un trabuc poate conţine 20 de grame de nicotină, faţă de o şigară, ce are sub un gram FOTO: Reuters
Un trabuc poate conţine 20 de grame de nicotină, faţă de o şigară, ce are sub un gram FOTO: Reuters

Faptul că persoanele care fumează trabuc nu inhalează fumul nu înseamnă că sunt mai ferite de efectele nocive, ci dimpotrivă.

Specialiştii din cadrul Programului Naţional „Stop Fumat!“ atrag atenţia că trabucul creează dependenţă, la fel ca ţigara. Deşi fumul trabucului nu este inhalat, nicotina, cea care cauzează de fapt dependenţa, este absorbită în organism la nivelul cavităţii bucale. Un singur trabuc poate furniza nicotina existentă într-un pachet întreg de ţigări, arată unele studii. Spre deosebire de ţigară, care conţine în medie sub un gram de tutun, un trabuc poate avea în compoziţie până la 20 de grame de tutun.

În plus, riscurile asupra sănătăţii sunt cel puţin la fel de mari. De fapt, fumul de trabuc poate duce, în timp, la cancer bucal (al buzelor, al limbii, al gingiilor şi al gâtului), dar şi de laringe, esofag şi de plămâni.

Adolescenţii, la risc

Toate aceste probleme de sănătate îi vizează pe adolescenţi, avertizează pneumologii. Aceasta deoarece, potrivit statisticilor Băncii Mondiale, peste 20% din adolescenţii cu vârste între 13 şi 15 ani fumează zilnic, fie ţigări normale, fie trabuc, iar unii dintre ei le folosesc pe ambele. De altfel, se pare că tot mai mulţi băieţi din această grupă de vârstă preferă trabucul în detrimentul ţigărilor obişnuite.

„Trabucul a fost mult timp asociat cu ideea de prestanţă, maturitate şi chiar «a fi un aristocrat». Au contribuit la formarea acestei percepţii filmele, reclamele, mass- media. Astfel că a devenit un obicei atrăgător inclusiv pentru adolescenţii aflaţi la vârsta căutării identităţii personale şi animaţi de atribute precum: curiozitatea, necesitatea de a experimenta ceva nou, de a fi diferit, de a fi la modă şi de a-i imita pe adulţi“, a declarat medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional „Stop Fumat!“.

Ajutor pentru renunţarea la fumat

Pentru a intra în Programul Naţional „Stop Fumat!“, nu trebuie decât să suni la numărul de telefon gratuit 0800.878.673 (apelabil doar din Romtelecom) sau la 021.335.69.20. Participarea la Program înseamnă accesul la medicamente antifumat gratuite şi ajutor psihologic contra sumei de aproximativ 100 de lei. Află care este cel mai apropiat centru antifumat de pe www.stopfumat.eu.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite