Pericole care-i pândesc pe copii când folosesc internetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prietenii făcuţi online sunt doar o iluzie
Prietenii făcuţi online sunt doar o iluzie

Internetul este o sursă bogată de informaţii, care le poate fi copiilor de un real ajutor, dar, în egală măsură, este un mediu plin de pericole.

Mediul virtual a devenit pentru majoritatea copiilor sursă indispensabilă de studiu şi de relaxare. Dar informaţiile nepotrivite vârstei, la care copiii pot avea acces cu un simplu click, sau contactul cu persoane rău intenţionate pot avea un impact negativ asupra dezvoltării copiilor. Prin urmare, este de datoria părinţilor să se asigure că cei mici navighează în siguranţă pe internet.

Totuşi, cel mai recent studiu realizat la nivel european, numit „E.U. Kids Online II" a arătat că sunt puţini părinţii care ştiu la ce pericole sunt expuşi copiii lor atunci când folosesc acest mijloc de informare. Potrivit studiului, anul trecut, 25,7 % din copiii chestionaţi în cadrul anchetei Uniunii Europene (U.E.) au declarat că au primit pe internet mesaje şi imagini sexuale, 12,2% au fost hărţuiţi în mediul virtual, iar 11,4% s-au întâlnit cu o persoană pe care au cunoscut-o online. Acelaşi sondaj arată că părinţii sunt neinformaţi cu privire la potenţialele riscuri.

Astfel, 43% din aceştia consideră că cei mici nu văzut pe internet imagini cu conţinut sexual explicit, 77% consideră că nu există risc ca aceştia să fie hărţuiţi, 52% din părinţi nu ştiu că micuţii au primit mesaje sexuale online şi numai 6% din părinţi ştiu că cei mici s-au întâlnit offline cu persoane cunoscute online.

Studiul „EU Kids Online II" s-a desfaşurat în primăvară-vară 2010 în 25 de ţări europene şi a constat în intervievarea a 23.420 de copii utilizatori de internet şi a unuia dintre părinţii acestora. Copiii cuprinşi în studiu au avut vârste cuprinse între 9 şi 16 ani.

Expunerea la imaginile explicite

Sub formă de filme video sau de fotografii, imaginile explicite pot fi accesate uşor de orice persoană care navighează pe internet. În cazul copiilor, efectele expunerii la astfel de informaţii pot influenţa în mod negativ maturizarea şi pot determina comportamente şi atitudini sexuale inadecvate în viaţa de adult. De aceea, nu trebuie să te bazezi pe protecţia datelor oferită de website-urile dedicate adulţilor.

Cei mici pot avea acces la informaţii interzise lor completând formularele speciale în care declară o dată de naştere falsă. În alte cazuri, protecţia datelor de pe aceste site-uri este inexistentă, iar accesul se face cu un simplu click după ce eşti avertizat în priviţa conţinutului interzis minorilor.

O soluţie pentru a-i proteja pe copii de aceste informaţii constă în instalarea unor filtre speciale care să nu permită accesul la astfel de informaţii. Detalii despre astfel de filtre poţi găsi pe www.internetsigur.ro

Pericole care-i pândesc pe copii când folosesc internetul

Îi face dependeţi de jocuri

Mulţi copii devin dependeni de jocurile pe internet de la vârste fragede, iar părinţii nu iau măsuri fiindcă nu realizează gravitatea situaţiei. Cei mai mulţi sunt mulţumiţi de faptul că cei mici sunt în faţa calculatorului, nu în stradă, unde riscurile sunt considerate mai mari.

Totuşi, dependenţa de jocuri determină modificări ale comportamentului copiilor, le consumă timpul care ar trebui dedicat studiului şi îi izolează de familie şi de prieteni. Pentru a evita astfel de situaţii, nu trebuie să plasaţi calculatorul în camera copilui şi trebuie să limitaţi timpul petrecut la calculator la maximum 2 ore pe zi, în cazul adolescenţilor, la o oră, în cazul copiilor aflaţi la gimnaziu şi la o jumătate de oră în cazul preşcolarilor.

Prietenii făcuţi online sunt doar o iluzie

Poţi crede că, dacă este activ pe o mulţime de reţele de socializare, copilul are mulţi prieteni şi că activitatea de pe internet îl ajută să îşi dezvolte abilităţile de comunicare. În realitate, discuţiile pe internet le descurajează socializarea în mediul real.

Mai mult, contribuie la dezvoltarea unui limbaj specific internauţilor în detrimentul unei exprimări fireşti. În schimb, practicarea unui sport sau descoperirea unor pasiuni precum muzica, desenul sau lectura, îi ajută pe tineri să intre în contact direct cu cei care au acelaşi procupări, ferindu-i de pericolul izolării în faţa calculatorului.

FAPTE

Din cauza internetului, prima expunere la pornografie are loc la 11 ani.

Calculatorul copiilor trebuie să stea în camera de zi, într-un spaţiu lipsit de intimitate, uşor de monitorizat.

O copilă în faţa webcam-ului, o pradă uşoară pentru pedofili

SFATUL SPECIALISTULUI

Părinţii îşi doresc, în mod firesc, să poată proteja copilul, dar să îi dea şi libertatea de care are nevoie pentru a se dezvolta. Mai mult, îşi doresc ca cei mici să înveţe să se poarte cu responsabilitate. De aceea, este bine de ştiut că interzicerea internetului nu este o soluţie. Cu cât interzicem mai direct şi fără a oferi explicaţii, cu atât îi transmitem mai insistent mesajul că siguranţa lui este responsabilitatea noastră exclusivă şi, atunci, copilul se va expune şi mai mult riscului pentru că, pe de o parte nu se responsabilizează şi, pe de altă parte, declanşează şi o luptă de putere cu părinţii.

Cel mai indicat este să reuşiţi să-l faceţi pe copil să discearnă în legătură cu alegerile pe care le face, să înţeleagă consecinţele şi riscurile la care se expune. Acest lucru se poate face discutand mereu cu copilul, dintr-o poziţie de confort şi de egalitate, nu de autoritate şi nici din dorinţa de a aplica pedepse. Această variantă cere însă un efort foarte mare şi disponibilitatea de a fi alături de copilul tău, de a petrece timp cu el, pentru a ţi-l putea apropia şi pentru a-i câştiga încrederea şi prietenia. Singura modalitate de a-ţi proteja în mod real copilul este să fii prezent în mod constant şi consistent în viaţa copilului tău. Lena Rusti, psiholog psihoterapeut

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite