Cum să ai o vacanţă fără probleme de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii sunt cei mai sensibili la temperaturile crescute  şi la soarele puternic
Copiii sunt cei mai sensibili la temperaturile crescute şi la soarele puternic

Trusa medicală de urgenţă, dar şi cremele de protecţie solară şi hainele deschise la culoare sunt primele lucruri pe care trebuie să le pui în bagaj, spun specialiştii.

Când spui vacanţă de vară, te gândeşti la relaxare, eliberare de stres, plajă sau munte şi, invariabil, la mult soare. Dar dacă, în mijlocul vacanţei ideale, faci insolaţie sau chiar o banală indigestie? Cu siguranţă, spui „Adio" relaxării şi vei considera concediul ratat. Ca să eviţi astfel de obstacole, trebuie să ai grijă ca în bagaj să-şi găsească locul şi o mică trusă medicală, mai ales dacă mergi în vacanţă cu copilul, şi să ţii cont de câteva recomandări din partea medicilor.

Tocmai fiindcă asociază ideea de vacanţă cu lipsa grijilor, chiar şi bolnavii cronic acordă mai puţină importanţă tratamentului în perioada concediului. Lucru cu atât mai periculos cu cât expunerea la soare poate agrava manifestările unor afecţiuni sau poate determina apariţia unor efecte adverse la administrarea medicaţiei recomandate de medic.

De aceea, persoanele care suferă de diabet, de boli cardiovasculare, gastrice sau endocrinologice ori de alte tipuri de afecţiuni trebuie să meargă la medic pentru sfaturi avizate şi pentru eventuala ajustare a tratamentului. „Este foarte important ca persoanele care urmează un tratament de durată să nu-şi uite medicaţia şi indicaţiile specifice bolii de care suferă", atrage atenţia medicul de familie Radu Leon George, de la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Cei care călătoresc în afara ţării trebuie să se asigure că au la ei tratamentul pentru toată durata concediului. „În Grecia am plecat cu o pungă întreagă de medicamente, ca să mă asigur că am toate pastilele necesare pentru cele două săptămâni de concediu. Fiindcă este posibil ca acelaşi medicament să difere în alte ţări în ceea ce priveşte concentraţia şi dozajul", spune Andrei, din Bucureşti, care suferă de hipercolesterolemie (un nivel ridicat al colesterolului) şi de diabet.

De asemenea, este foarte important ca bolnavii să respecte orarul de administrare a tratamentului, fiindcă în caz contrar se pot confrunta cu acutizări ale simptomelor. Aşa s-a întâmplat în cazul Mariei F., din Bacău, în timpul unui scurt concediu la mare. „Într-o singură dimineaţă am uitat să iau medicamentul pentru gastrită, adică omeprazolul, şi mi-am dat peste cap tot concediul. Nu mai puteam mânca nimic fără să apară arsurile şi durerile de stomac", spune ea.

Cei sănătoşi sunt neglijenţi

Tinerii sănătoşi acordă şi mai puţină importanţă protecţiei sănătăţii în vacanţă şi, de aceea, în rândul lor au loc numeroase cazuri de arsuri solare, de insolaţie şi de toxiinfecţii alimentare sau de indigestii.

De asemenea, fiindcă mulţi dintre ei neglijează chiar şi regulile de bază de igienă, vara se înregistrează şi un număr crescut al cazurilor de hepatită A la noi în ţară. „Hepatitele A şi E pot fi prevenite printr-o igienă corespunzătoare a mâinilor, deoarece calea de pătrundere a virusurilor care le produc este cea digestivă, pe care noi o denumim calea fecal-orală", precizează medicul specialist în boli infecţioase Rodica Şerban, de la Clinica MedLife din Bucureşti.

Alte aşa-numite „boli ale mâinilor murdare" care ne pot strica vacanţa sunt enterocolitele şi parazitozele intestinale.  Şi arsurile solare sunt frecvente în rândul tinerilor, fiindcă mulţi dintre ei nu iau în serios problemele care pot fi cauzate de expunerea neprotejată şi necontrolată la soare.

„Arsurile repetate cresc riscul de apariţie a leziunilor canceroase", atrage atenţia medicul Mihaela Leventer, preşedintele Societăţii Române de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC). Ea spune că din bagajul de vacanţă nu trebuie să lipsească produsele cosmetice care să ofere protecţie 100% împotriva radiaţiilor ultraviolete de tip A. De asemenea, persoanele care au pielea deschisă la culoare trebuie să opteze, mai ales în primele zile de expunere la soare, pentru creme cu factor de protecţie solară 50 (protecţie 50% contra razelor UV de tip B).

Dacă au copii, devin mai precauţi

Copiii sunt cei mai sensibili la soarele puternic, la căldura excesivă, precum şi la infecţiile alimentare, respiratorii sau de alt tip, acestea fiind aproape inevitabile în vacanţă. Prin urmare, părinţii trebuie să fie extrem de precauţi în ceea ce priveşte bagajul micuţului.  Pentru Liana era oricum un chin să-şi facă pregătirile şi bagajele pentru vacanţă, după cum ea însăşi spune.

Dar de când i s-a născut şi fetiţa, Claudia, care acum are puţin peste un an, lucrurile s-au complicat şi mai mult. „Claudia are, de fapt, cele mai multe bagaje: hăinuţe subţiri, dar şi groase, piscină gonflabilă în care să se bălăcească pe plajă, aparatul de stors fructe, pamperşi, cutiuţa cu medicamente, care include antitermice, antivomitive, diverse creme, termometru, spray-uri antiţânţari. Cu câteva zile înainte de a pleca, trebuie să ajung şi cu ea la doctor, ca să mă asigur că nu pleacă deja cu vreo sensibilitate", spune Liana.

De altfel, vizita la medic în preconcediu este cea mai bună soluţie pentru a evita eventualele probleme ce pot apărea în cazul copilului. „,Un concediu înseamnă o schimbare de mediu pentru copii. Fiecare dintre ei poate reacţiona diferit la noul program, la schimbările apărute în alimentaţie, la aerul curat de munte sau la excesul de soare de la mare şi, de aceea, este bine ca părintele să fie prevăzător şi, împreună cu medicul pediatru, să stabilească o listă de medicamente la care ar putea apela în caz de urgenţă", recomandă medicul pediatru Evelina Moraru, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria" din Iaşi, susţinătoare a campaniei „Medicamentele nu sunt bomboane".

Unele pastile au efecte adverse serioase

Atenţie totuşi la medicamentele pe care le administraţi copiilor, fiindcă unele dintre ele, chiar dintre cele recomandate de medici şi de farmacişti, pot avea efecte adverse periculoase!

Un exemplu în acest sens este Andreea, care la 8 ani, într-o vacanţă la mare cu părinţii, a făcut o insolaţie puternică, manifestată prin dureri de cap, stare generală de rău, greaţă şi vărsături.

„Când am văzut că trec ore întregi şi starea ei nu se îmbunătăţeşte deloc, am dus-o la medic", povesteşte mama Andreei. „El a diagnosticat-o imediat cu insolaţie şi i-a prescris paracetamol pentru calmarea durerilor de cap şi pentru scăderea febrei, şi o pastilă de metoclopramid pe zi pentru starea de greaţă. Dar cred că metoclopramidul a fost prea mult, fiindcă după prima pastilă, Andreea nu a mai putut adormi şi avea o stare de agitaţie care m-a speriat destul de rău", spune ea.

De altfel, este cunoscut faptul că metoclopramidul poate duce la agitaţie şi la aşa-numitele fenomene extrapiramidale în cazul copiilor, adică rigiditate musculară, spasme, mişcări involuntare etc.

Categorii cu risc crescut


Persoanele cele mai vulnerabile în ceea ce priveşte expunerea la soare şi la temperaturi de peste 30 de grade Celsius sunt copiii, vârstnicii şi bolnavii cronic. Este vorba mai ales de cei care suferă de diabet, de afecţiuni endocrinologice sau cardiovasculare, de maladiile Alzheimer şi Parkinson, de afecţiuni psihice ori de boli respiratorii. Şi persoanele cu probleme la nivelul rinichilor trebuie să evite canicula.

5 medicamente de luat cu tine


1. Antitermice (aspirină, paracetamol). În cazul copiilor sub 12 ani este contraindicată aspirina, iar paracetamolul se recomandă în formule special create pentru ei. „Problemele de sănătate cel mai des întâlnite în concediu sunt răcelile şi stările febrile, care, din păcate, sunt şi cel mai adesea tratate fără recomandarea medicului", atrage atenţia Cristian Luţan, director executiv adjunct în cadrul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

2. Antihistaminice, pentru episoadele de alergie sau de urticarie. „Copiilor sub 2 ani le este recomandat un singur antihistaminic, şi anume desloratadina (aerius)", precizează medicul pediatru Evelina Moraru. 

3. Antivomitive, pentru stările de greaţă apărute în cazul răului de maşină sau ca o consecinţă a schimbării mediului ori a alimentaţiei inadecvate.

4. Săruri de rehidratare orală, care se administrează în caz de deshidratare apărută în urma unei toxiinfecţii alimentare ori a insolaţiei.

5. Dezinfectante pentru răni, precum şi feşi şi comprese sterile din tifon.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite