5 greşeli frecvent întâlnite în realizarea exerciţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fandări: poziţia corectă
Fandări: poziţia corectă

Entuziasmul de a merge la sală pentru a fi în formă poate fi „răsplătit“ cu accidentări ori cu dureri de spate sau de articulaţii dacă nu facem exerciţiile în poziţiile corecte. Împreună cu antrenorul de fitness Ilinca Tarbujaru, am pus în scenă cele mai întâlnite astfel de scenarii.

Pentru ca timpul petrecut la sală să fie unul cu efecte benefice şi fără accidentări, este foarte important să urmăm toţi paşii care fac parte din ritualul de realizare a unui efort fizic susţinut şi, apoi, de revenire la starea de repaus.

„Exerciţiile de încălzire sunt obligatorii, pentru că previn accidentările precum întinderile, entorsele, luxaţiile sau chiar rupturile musculare. Ele se fac pe durata a 5-10 minute, timp în care se are în vedere încălzirea tuturor grupelor musculare, în special a celor urmează a fi lucrate“, spune instructorul de fitness şi de kangoo jumps Ilinca Tarbujaru, de la Sala Your Trainer din Bucureşti.

Niciodată nu trebuie să încheiem brusc o sesiune de efort fizic susţinut. De aceea, ultimele 5-10 minute din ora de antrenament sunt destinate părţii de revenire. Aceasta include exerciţii de stretching, de respiraţie şi de relaxare. „Exerciţiile din partea de revenire sunt absolut necesare pentru relaxarea organismului după efort, pentru recuperare şi pentru revenirea în parametri normali a funcţiilor inimii“, mai spune instructorul Ilinca Tarbujaru (telefon: 0724. 376. 297).

Dacă apar dureri la nivelul coloanei sau al articulaţiilor în timpul exerciţiilor, opreşte-te! Înseamnă că nu le faci corect.

1. Forţarea coloanei prin hiperextensie

Poziţia corectă: bazinul se împinge uşor în faţă, încordând musculatura fesierilor, în aşa fel încât spatele să fie drept şi coloana vertebrală protejată.

Poziţia corectă:

Abdomene: poziţia corectă

Poziţia greşită:

Abdomene: poziţia greşită


2. Fandări cu presiune pe articulaţia genunchilor

Poziţia corectă: gamba piciorului de sprijin trebuie să fie perpendiculară pe sol, astfel încât la nivelul genunchiului să se formeze un unghi de 90 de grade. (genunchiul nu trebuie să depăşească vârful piciorului).

Poziţia corectă:

Fandări: poziţia corectă

Poziţia greşită:

Fandări: poziţia greşită

3. Arcuirea abdomenului, cu presiune pe coloană

Poziţia corectă: spatele trebuie să fie lipit de saltea şi se ţin mâinile sub fesieri pentru a proteja cât mai mult coloana vertebrală. Efortul trebuie să se resimtă la nivelul musculaturii abdominale şi a picioarelor.

Poziţia corectă:


Poziţia greşită:

Arcuirea abdomenului: poziţia corectă
Arcuirea abdomenului: poziţia greşită

4. Forţarea gâtului şi coloanei cervicale în cazul abdomenelor

Poziţia corectă: genunchii se ţin îndoiţi şi picioarele bine fixate pe sol, iar la ridicare, se ţin coatele bine întinse lateral, bărbia ridicată şi privirea spre tavan. În felul acesta, coloana cervicală este protejată şi lucrează chiar zona abdomenului.

Forma greşită, în stânga şi cea corectă, în dreapta imaginii:



5. Arcuirea spatelui la realizarea abdomenelor

Forţarea coloanei prin hiperextensie

Poziţia corectă: ridicarea din timpul abdomenelor trebuie să se facă ţinând spatele drept şi umerii bine întinşi. Doar prin adoptarea acestei poziţii, nu va fi solicitată coloana şi exerciţiul va fi eficient.

Forma corectă:

Abdomene, arcuirea spatelui: corect

Forma greşită:

Abdomene, arcuirea spatelui: greşit
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite