Din embrionii congelaţi se nasc copii mai sănătoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La procedurile de fertilizare in vitro ar putea să se folosească doar embrioni congelaţi fiindcă bebeluşii rezultaţi din aceştia sunt mai sănătoşi comparativ cu cei care evoluează din embrioni proaspeţi, susţin geneticienii londonezi de la Centrul pentru Genetică Reproductivă (Centre for Reproductive and Genetic Health).

Mai exact, perioada de gestaţie este mai lungă în cazul fetuşilor care se dezvoltă din embrioni congelaţi şi aceştia au o greutate mai mare la naştere, excluzându-se altfel multe din complicaţiile date de prematuritate.

La această concluzie au ajuns cercetătorii britanici după ce au comparat date obţinute de la 348 de copii născuţi după o procedură de inseminare in vitro cu embrioni proaspeţi şi de la 108 copii născuţi prin inseminare artificială cu embrioni congelaţi anterior.

Datele comparate au arătat că bebeluşii născuţi din embrioni care au fost congelaţi erau, în medie, mai grei cu 253 de grame la naştere comaprativ cu cei născuţi din embrioni necongelaţi. De asemenea, fetuşii rezultaţi din embrioni congelaţi au avut o perioada de gestaţie, în medie, mai lungă cu 65 de zile faţă de cei obţinuţi din embrioni proapeţi care, de regulă, se nasc prematur.

Doar cei foarte sănătoşi rezistă congelării

Congelarea embrionilor este o procedură prin care se păstrează embrionii viabili pentru inseminări ulterioare. „Studiul nostru sugerează faptul că embrionii congelaţi dau naştere unor copii mai sănătoşi decât cei care rezultă din embrioni proaspeţi, o posibilă explicaţie fiind aceea că doar embrionii cu un ADN viabil rezistă la proceduriel de congelare", explică Clare Lewis-Jones de la Centrul londonez.

Potrivit specialiştilor mai sunt necesare studii înainte de a stabili că procedura standard de fertilizare ar trebui să se facă cu embrioni care au fost congelaţi în prealabil, şi nu cu cei proaspeţi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite