Colaborare româno-germană: un dispozitiv implantat sub piele va înlocui injecţiile cu insulină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiva Adevărul
Arhiva Adevărul

În cadrul unui proiect al Spitalului Fundeni, împreună cu Universitatea din Dresda, se va testa o capsulă menită să trateze diabetul insulinodependent. Ea conţine celule pancreatice umane care nu pot fi respinse de organismul primitorului.

Dispozitivul, de 7 cm diametru şi 12-17 mm grosime, a fost creat cu scopul de a elimina disconfortul injectării de insulină. El conţine celule beta pancreatice prelevate de la donatori decedaţi, iar ulterior, de la porci, pentru a permite producerea dispozitivului pe scară largă. Informaţiile au fost oferite în cadrul Simpozionului „Nicolae Cajal“, susţinut zilele acestea în Bucureşti.

Toleranţă maximă din partea sistemului imunitar

Nu este prima oară când medicii încearcă să transplanteze celule pancreatice în corpul persoanelor cu diabet. Până acum însă, aceste intervenţii s-au lovit de reacţii de respingere din parteaa organismului persoanei primitoare. „Capsula despre care vorbim este prevăzută cu o membrană care permite elementelor nutritive, dar nu şi componentelor sistemului imunitar să ajungă la celule, astfel că nu vor apărea reacţii de intoleranţă “, a declarat Uriel Barkai, medic şi reprezentantul firmei Beta-O2, care produce acest dispozitiv. Astfel, pacienţii nu vor avea nevoie nici de tratamente imunosupresoare.

Eşti obosit în permanenţă? Ai putea suferi de diabet! Află ce alte semne pot ascunde această boală

O doză de oxigen pe zi

Singurul lucru pe care trebuie să-l facă persoana care poartă acest dispozitiv sub piele este să îl alimenteze la fiecare 24 de ore cu ajutorul unei pompe speciale de oxigen. Motivul este că zona subcutanată primeşte mai puţin oxigen decât au nevoie celulele transplantate pentru a funcţiona corespunzător.  „Experimentele realizate pe animale arată că celulele transplantate rămân intacte, viabile în timp. Pare a fi cea mai avantajoasă şi de perspectivă dintre toate metodele care s-au propus în ultimii 20 de ani“, a menţionat prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte, Director Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Păulescu“ din Bucureşti.

După cum a menţionat prof. dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni din Bucureşti, proiectul face parte dintr-o serie de colaborări între cercetători români şi din afara ţării.



Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite