Testează ce metodă contraceptivă ţi se potriveşte mai bine!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Metoda contraceptivă trebuie să fie sigură, dar şi comodă
Metoda contraceptivă trebuie să fie sigură, dar şi comodă

Alegerea metodei contraceptive se face în funcţie de stabilitatea cuplului, de vârstă şi, nu în ultimul rând, de starea de sănătate.

Prezervativ, pilule, sterilet sau injecţii hormonale? Cea mai bună metodă contraceptivă este cea care ţine cont de starea ta de sănătate şi de stilul tău de viaţă. Siguranţa, confortul şi accesibilitatea sunt alte puncte obligatorii pe lista nevoilor tale.

Astfel, prezervativul este singura metodă contraceptivă care oferă şi protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Pentru cuplurile stabile, există varianta contraceptivelor hormonale. Au o eficienţă de 99 la sută, multiple forme de administrare şi se pot lua la diferite intervale de timp, zilnic sau o dată la cinci ani (sub formă de implant). Iar pentru cei care sunt 100% siguri că nu-şi (mai) doresc copii, există varianta vasectomiei sau aligaturării trompelor uterine.

Află ce tip de contracepţie ţi se potriveşte pe cerculfetelordestepte.ro

Zilnic, săptămânal, lunar sau la cincinal

Pilula zilnică este una dintre cele mai folosite metode contraceptive de către femeile cu vârtse sub 35 de ani. O contracepţie săptămânală o asigură plasturele contraceptiv, care se aplică pe piele, într-o zonă acoperită de haine. O variantă eficientă o reprezintă preparatele hormonale injectabile. Acestea asigură contracepţia lunar, la două sau la trei luni.

Şi mai comode sunt implanturile contraceptive, sub forma unor beţişoare sau pastile care se introduc sub piele, deasupra plicii cotului. Acestea vă scapă de grijile privind contracepţia pentru o perioadă de trei, până la cinci ani, iar în caz că vă răzgândiţi şi vă hotărâţi să aveţi un copil, implantul se poate scoate. Contraceptivele hormonale pun în repaus ovarul şi „conservă“ celulele germinative. De aceea, o sarcină poate să apară imediat după întreruperea administrării lor.

Metodele-barieră, în caz de probleme cardiovasculare şi nu numai

Metodelecontraceptive se aleg doar împreună cu medicul, pentru că au răsunet asupra stării de sănătate. De exemplu, contracepţia hormonală este contraindicată femeilor care suferă de obezitate, de hipertensiune arterială sau de osteoporoză, precum şi marilor fumătoare de peste 35 de ani. În cazul lor, sunt mai indicate metodele de tip barieră. În România, cea mai folosită metodă contraceptivă de tip barieră în cuplurile stabile este steriletuli.

Contraceptivele orale sunt contraindicate fumătoarelor de peste 35 de ani din cauza riscurilor cardiovasculare. Efectele secundare ale pilulei sunt extrem de rare la femeile care nu fumează“, explică dr. Alexandra Crişan, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul clinic „Filantropia“.

Citeşte şi:
Atenţie la anticoncepţionale după 35 de ani!
Paşi simpli ca să previi bolile de inimă


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite