Pilula contraceptivă ar putea salva viaţa călugăriţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pilulele contraceptive se iau conform recomandărilor medicului, în funcţie de starea de sănătate
Pilulele contraceptive se iau conform recomandărilor medicului, în funcţie de starea de sănătate

Femeile care nu au copii au un risc mai mare de a suferi de cancer ovarian sau de endometru. Doi medici din Melbourne recomandă bisericii să permită călugăriţelor folosirea pilulei contraceptive, pentru a preveni acest pericol.

În prima jumătate a secolului 20, specialiştii au urmărit 32.000 de călugăriţe catolice din Statele Unite şi au observat că rata cancerelor din sfera ginecologică este mai mare în rândul lor decât între alte femei de vârste similare. Iar acest risc nu are nicio legătură cu religiozitatea, ci este valabil pentru toate femeile care nu au avut copii. De asemenea, şi femeile care au intrat devreme la pubertate şi târziu la menopauză prezintă acest risc.

Maternitatea scade riscul de cancer

Sarcina şi alăptarea la sân scad riscul de cancer de ovar sau de endometru prin faptul că reduc numărul de cicluri ovulatorii. Cu alte cuvinte, aducerea pe lume a unui copil oferă ovarelor şi endometrului o pauză de 9 luni, cât durează sarcina, la care se adaugă lunile de alăptare, în care oxitocina (un hormon) previne ovulaţia. În perioada de pauză, ovarul nu mai eliberează lunar un ovul, iar endometrul nu se mai înnoieşte, evenimente care pot sta la originea unor mici defecte apărute la nivelul acestor organe.

Dr. Kara Britt de la Universitatea Monash şi profesorul Roger Short de la Universitatea din Melbourne atrag atenţia că, deşi reprezentanţii bisericii catolice condamnă toate formele de contracepţie, ea nu are nimic împotriva mijloacelor medicale menite să vindece (sau să prevină) o boală, chiar dacă acestea au şi efecte contraceptive, relatează publicaţia The Guardian.

Citeşte şi: Atenţie la anticoncepţionale după 35 de ani!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite