6 octombrie ar putea deveni „Ziua Naţională a Celulelor Stem‟

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, se împlinesc 23 de ani de la realizarea primului transplant de celule stem hematopoietice din sânge placentar.

Cu această ocazie, a fost demarată o campanie de strângere de semnături pentru ca data de 6 octombrie să fie declarată „Ziua Naţională a Celulelor Stem‟. Celulele stem au capacitatea de a se multiplica în celule-fiice diferite, capabile să înlocuiască o serie de ţesuturi lezate. Datorită acestei caracteristici, celulele stem din sângele placentar au indicaţie pentru 80 de boli oncologice, hematologice si ereditare.

Se pot recolta la naştere

Din anul 2006, recoltarea celulelor stem din sânge placentar se poate realiza şi în România. În prezent, există mai multe bănci de celule stem, însă numai şase au aviz de funcţionare emis de Agenţia Naţională de Transplant din Bucureşti. Acestea sunt: Biogenis, Cord Blood Center, Stem Sure, Stem-Health Unirea Cells Life Center şi Cryo-Save.

În cazul unui transplant, costurile sunt acoperite integral

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că, în cazul unui transplant cu celele stem, costurile se pot ridica la zeci de mii de euro. Pentru a veni în sprijinul clienţilor săi, clinica Cord Bood Center a introdus în contract o clauză în care se specifică faptul că va direcţiona155.000 de euro către centrul medical acreditat unde va avea loc transplantul. În plus, familia bolnavului va beneficia de 30.000 de euro, necesari pentru cazare, transport ori alte cheltuieli.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite